“E mai bine să nu ai de-a face cu sistemul medical din România” – de câte ori n-ați auzit această idee? Dar dacă locuiești în mediul rural, o asemenea posibilitate se transformă adesea într-un drum înfundat.
Ajungi să amâni consultația pentru că oricum nu mai vine niciun medic în satul unde locuiești sau pentru că dispensarul e atât de insalubru, încât ai impresia, imediat ce intri, că problemele ți se agravează. Așa că alegi să mai aștepti, poate te vindeci de la sine. Și doar atunci când situația se agravează și nu mai ai încotro, te duci la un medic la oraș.
Pandemia a schimbat însă relația pe care o avem cu serviciile de sănătate. Ne-a obligat să fim mai onești, să avem curajul de a schimba lucruri, de a ne accepta multe limite și de a pune accentul pe prevenție. Am realizat, printre altele, că viața în mediul urban e împletită cu viața din mediul rural, și că e greu să-i vorbești despre rata de vaccinare unui om căruia nu are cine să-i prescrie nici măcar medicamentele uzuale.
De la această stare de fapt s-a născut ideea asociației PRIMA DATĂ ACASĂ: renovarea cabinetelor medicale de la țară.
„Mai bine de jumătate din medicii care profesează astăzi sunt la vârsta pensionării, iar tinerii nu pot fi atrași la țară dacă nu există condiții minime pentru practicarea acestei profesii. Dacă susținem un medic din mediul rural, mii de oameni vor fi mai sănătoși, mai liniștiți, știind că au aproape servicii de calitate și medicină de prevenție”, spune președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.
Ideea s-a concretizat în campania „Ducem sănătate la sate”, care a fost adoptată și a devenit cauza celui mai ambițios proiect-competiție desfășurat anual în perioada septembrie-octombrie, Walking Month.
Walking Month adună mii de oameni care se întrec în ceea ce privește numărul de pași pe care îi fac timp de o lună. Toți banii adunați din taxele lor de înscriere sunt direcționați către un proiect cu impact pozitiv în societate.
Lansată ca o competiție internă în cadrul companiei Betfair Romania Development, Walking Month a fost extinsă în 2015 la întreaga comunitate, fiind dedicată strângerii de fonduri pentru scopuri sociale. În fiecare an, cu sumele donate de participanți a fost susținut un proiect de impact al unei organizații non-guvernamentale credibile, care a beneficiat astfel de fonduri și de vizibilitate la nivel național.

Orice persoană, indiferent de vârstă, ocupație sau reședință, a putut intra în competiția Walking Month pentru a face cât mai mulți pași și a câștiga unul dintre premiile oferite de organizatori. La cele 7 ediții de până acum au participat 14.778 de concurenți, care au reușit să facă peste 4 miliarde de pași de dragul competiției și pentru binele celorlalți.
Revenind la ediția din 2021, ea s-a desfășurat între 16 septembrie și 15 octombrie și a avut ca beneficiari comunitățile rurale.
„Cu ajutorul echipei asociației PRIMA DATĂ ACASĂ, avem deja 3 cabinete medicale cu fișe tehnice detailate și știm exact ce trebuie făcut. Un număr cât mai mare de participanți în competiție ne poate ajuta să extindem această listă la mai multe localități. Avem deja în expertiză cel puțin 10 cabinete care au nevoie de intervenții rapide”, spune Ioana Popa, director general Betfair Romania Development, companie care, în parteneriat cu Banca Transilvania, a suportat integral costurile de organizare a competiției.
Aegon România a fost una dintre cele 27 de companii înscrise în competiție, datorită celor 26 de colegi de-ai noștri care, grupați în 7 echipe, și-au dorit să dea un rost pasiunii de a alerga și bucuriei de a face mișcare.
Cei 26 de colegi au reușit să facă 6.804.427 de pași în decursul celor 4 săptămâni de concurs, Aegon România clasându-se pe locul 15 la finalul ediției din acest an. Și datorită lor, veștile bune au început să vină încă dinainte de sfârșitul anului.
„Datorită contribuției voastre în Walking Month, în luna ianuarie vom încheia lucrările în primele două cabinete medicale din proiectul nostru: la Gheorgheni am refăcut pavajul de la exteriorul clădirii, care permitea infiltrații de apă, iar lucrările de interior sunt aproape gata. La Cășeiu, chiar azi punem în funcțiune centrala termică, ceea ce înseamnă că pacienții vor avea căldură pentru prima dată, iar doamna doctor sau asistenta nu vor mai trebui să vină la 6 dimineața pentru a face foc. În ianuarie, în ambele cabinete vom monta tachetul (un material fără îmbinări, aprobat de Direcția de Sănătate Publică) pentru a înlocui gresia, ceea ce va permite și dezinfectarea perfectă a podelelor”, spune Andrei Aroneț, project manager al proiectului din partea asociației PRIMA DATĂ ACASĂ.
În urma competiției Walking Month, în acest an s-a strâns suma de 406.484 lei. De renovarea cabinetelor medicale din mediul rural vor beneficia peste 10.000 de oameni.