Image alt text

Tu îți plătești copiii pentru activitățile casnice? Află beneficiile!

Câte sunt situațiile și momentele în care copilul ne imploră să îi cumpărăm ceva nou sau ceea își dorește foarte tare? Nenumărate. Ni se întâmplă cel mai probabil de câteva ori pe săptămână.

Cum să facem ca, atunci când trecem prin astfel de situații, să îl sprijinim pe cel mic să înțeleagă că nu este posibil ca de fiecare dată să îi fie îndeplinită dorința sau să amâne momentul până când va exista un buget pentru acel "ceva".

Unul dintre răspunsuri este responsabilizarea prin a-i sugera să își câștige propriii bani și a-și cumpăra singur cele dorite sau pentru a acoperi parțial suma necesară achiziției.

Totul începe de acasă prin crearea de activități care să îl ajute pe cel mic să deprindă exercițiul muncii pentru a câștiga o sumă de bani.

Mama sau tata întocmesc, împreună cu copilul/copiii, o listă de activități casnice speciale pe care copilul/copiii le pot efectua. Scopul acestor activități, dincolo de acela material, de câștigare a unor sume concrete de bani, este și de a le face plăcere și de a le crea un sentiment de satisfacție a finalizării unor treburi de către ei înșiși.

Exemple:

  • măturat într-o încăpere comună (bucătărie, hol, balcon, curte etc);
  • șters praful în spațiile comune, curățat ușile, udat florile etc;
  • gătit sub supravegherea părinților, în funcție de gradul de complexitate a preparatului;
  • strângerea frunzelor din curte;
  • organizarea garajului alături de părinți.


Aceste activități pot fi realizate și ținându-se cont de pasiunile copilului.

Fiind parte din familie, copilul trebuie să aibă responsabilitatea de a participa la treburile casei, fără să primească bani pentru asta. Aceasta este categoria de bază, de treburi normale.

Recomandăm să se stabilească de comun acord și o listă de sarcini și îndatoriri care să fie fără valoare, dar de bifat înainte de accesarea celor cu valoare.

Exemple:

  • ducerea rufelor murdare la coșul de rufe;
  • aranjarea patului după trezire;
  • adunarea jucăriilor.


Pentru fiecare activitate se stabilește, de la început, un număr de ședințe pe lună și o valoare a recompensei și se efectuează o listă care este afișată la vedere.

În decursul unei luni, părinții bifează activitățile efectuate de copii și le oferă acestora bugetul binemeritat conform muncii depuse.

Pentru a fi mai dinamice activitățile copiilor și pentru a avea o miză, se poate stabili la începutul fiecărei luni valoarea unui obiect sau acțiuni mult dorite urmate, mai apoi, de distribuirea sarcinilor pe durata acelei luni de o anumită valoare individuală, în așa fel încât suma lor să atingă obiectivul.

Ex. Atunci când copilul își dorește o bicicletă nouă, stabiliți un buget pentru cumpărarea acesteia și întocmiți o listă potrivită de activități de realizat pentru a se atinge obiectivul. Copilul poate învăța astfel să prețuiască obiectele câștigate din munca proprie depusă și să amâne cheltuielile neimportante în favoarea unor dorințe mai mari.

Munca îi ajută pe copii să înțeleagă că banii sunt un rezultat al ei și îi face mai conștienți în privința cheltuirii lor. Astfel ei devin mai cumpătați și iau în considerare opțiuni atunci când achiziționează. Munca trezeşte în copii un sentiment de împlinire de care pot fi mândri. Atunci când au banii proprii, câștigați de ei, copiii percep banii ca pe o realizare, nu ca pe un drept.

Un joc creat de Bianca Mereuță, specialist în marketing și comunicare și ilustrat de Daniela Gheorghiță, ilustrator pentru Aegon Romania în cadrul proiectului "Educație financiară prin joc pentru un viitor sigur".