Ca orice mamă preocupată de siguranța și viitorul copilului ei, Ina, mama lui Sofian (7 ani), a pornit din timp în căutare de soluțiii care să îi aducă liniștea că fiul ei va fi bine, și a găsit două căi prin care s-a putut asigura că va protejat financiar și pregătit să înfrunte provocările vieții de adult.
Prima cale a fost să încheie o asigurare de viață cu economisire când fiul ei avea doar 3 ani, iar motivele care au determinat-o să facă această alegere ni le-a dezvăluit pe larg în acest articol. A doua cale ține de lecțiile practice de educație financiară pe care i le oferă lui Sofian zi de zi, prin puterea exemplului, întrucât și ea la rândul ei a beneficiat de primele lecții de gestionare a finanțelor familiei încă de când era mică. A înțeles după toți acești ani că toate comportamentele sănătoase care se învață de acasă, din copilărie, ajung să fie trainice peste ani și merită să fie transmise mai departe.
Cum a arătat prima ta lecție de educație financiară?
Mama mi-a oferit o educație financiară foarte bună, încă din școala primară, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare și azi. Atât mama cât și bunica îmi predau mie salariul, respectiv pensia, iar eu țineam evidența banilor din casă și le dădeam lor să plătească facturi, să facă cumpărături și orice mai era nevoie. M-a responsabilizat foarte mult treaba asta. Acum probabil că nu-mi dădeau mie toți banii pe care îi aveau pe mână, dar îmi dădeau o parte pentru gestiunea banilor casei. Intenționez să fac și eu același lucru cu fiul meu, dar mai încolo, peste 4-5 ani.
Cum faci educație financiară cu fiul tău?
În primul rând îi transmit că cele mai bune investiții nu sunt în lucruri, ci în experiențe. Cel puțin, de când cu Covid-ul, în fiecare weekend mergem undeva, în excursii scurte, de o zi, în zone din jurul Clujului. Mai luăm un prieten de-al lui și pe mama lui, ne urcăm în mașină și mergem. Fie să vedem o peșteră, fie să ne urcăm pe un vârf sau să ne bălăcim, încercăm mereu experiențe care de obicei sunt low-cost sau care nu ne costă nimic, dar cu ajutorul cărora învățăm multe și rămânem cu amintiri. Plus excursii în străinătate când putem. Anul acesta am văzut deja Egiptul, Iordania și recent am fost în Grecia, iar din fiecare țară avem tradiția să colecționăm câte un steag. Încerc să îi arăt mereu cum putem cheltui banii alocați astfel încât să merite. Decât să cumpărăm o mașinuță sau alte jucării atunci când suntem plecați (pentru că are o mulțime de jucării acasă), discut cu el și alegem împreună ceva care să ne creeze și o amintire frumoasă.
Ina și Sofian - foto arhivă personală
Despre asigurarea pe care ai încheiat-o ați discutat?
Îi pomenesc periodic, sper să nu fie nevoie să se ajungă la ea înaintea maturității. Știe că există și că prin ea am început deja să economisim bani pentru când el o să fie mare, când o să aibă 25 de ani. Despre acoperirile în caz de accident și deces nu am deschis subiectul, însă acestea mă liniștesc pe mine să știu că, în caz de „doamne-ferește”, va avea un sprijin, cel puțin o perioadă, până își reconfigurează traseul financiar.
Ce te preocupă cel mai mult în ceea ce privește viitorul lui?
Mă îngrijorează că nu va ști să-și gestioneze banii, că aș putea păți eu ceva și nu aș vrea să rămână fără o direcție. La mine, parcursul a fost altfel: când am fost în clasa a 12-a, mama moștenise o garsonieră care, la acea vreme valora 13.000 de dolari. A luat decizia să folosească acești bani pentru educația mea și a vândut-o pentru a mă trimite în America, la facultate. Fiul meu va avea 25 de ani când asigurarea de viață cu economisire pe care am încheiat-o pentru el va ajunge la maturitate, însă, chiar dacă cel mai probabil nu va folosi acești bani pentru studii, vreau să mă asigur că va avea o sumă mare dintr-o dată care să-l ajute să își facă propria firmă, să-și întemeieze o familie, să-și ia un prim apartament sau ce va considera el în momentul respectiv.
Educația financiară poate fi și distractivă. Începe chiar de azi!
Educația financiară stă la baza unui viitor mai bun și vestea bună este că, din acest an importanța ei a fost recunoscută, fiind inclusă și în materiile care se studiază la școală. Cu toate acestea, ea începe în primul rând de acasă și poate fi făcută în mod distractiv, cu mic și cu mare, în familie. Tocmai de aceea, am pregătit un ghid pentru părinți și copii, într-un limbaj prietenos, pe înțelesul tuturor, cu sfaturi pe care le puteți pune în aplicare chiar azi.