Îți curg banii printre degete? Preia controlul (II): Situația veniturilor și a cheltuielilor lunare

Cum poți să ții evidența veniturilor și ale cheltuielilor tale lunare? Foarte simplu. Poți folosi fișiere de tip Excel sau chiar ”old school” – cu creionul pe hârtie, folosind un caiet obișnuit. Găsești zeci de modele pe care le poți downloada de pe internet. Dacă cumva vrei să ai parte soluții digitale, caută aplicații care te ajută să îți monitorizezi cheltuielile.

În articolul anterior, am discutat despre cele mai utile 2 tipuri de raportări împrumutate din domeniul contabil ca să îți poți gestiona mai bine bugetul: bilanțul personal și situația veniturilor și a cheltuielilor. Despre modul în care te ajută bilanțul personal poți citi AICI.

Dacă bilanțul personal îl faci o dată pe an, situația veniturilor și cheltuielilor ar trebui s-o faci lunar.

Este foarte simplu de completat: treci întâi toate veniturile pe care le-ai avut în luna respectivă, apoi treci toate cheltuielile pe care le-ai făcut. Tragi linie și vezi ce iese.

  1. Dacă ai câștigat mai mult decât ai cheltuit atunci e bine, se poate spune că ai obținut un profit, poți pune banii deoparte și să-i investești mai târziu.
  2. Dar dacă ai cheltuit mai mult decât ai câștigat nu prea e bine, înseamnă că ai avut o pierdere ce va trebui să o acoperi cumva – ori iei din banii pe care îi aveai în contul de economii, ori faci un credit la bancă ori împrumuți de la rude sau prieteni.

Dacă ești salariat, atunci nu prea ai cum să te încurci la partea de venituri pentru că ai un singur venit – salariul. Dar poate ai și o casă pe care o închiriezi – treci chiria la venituri. Poate ai făcut ore suplimentare sau ți-ai mai luat un job temporar – treci ce ai câștigat la venituri. Poate ai avut noroc și ai câștigat la loterie – treci câștigul la venituri.

Ai prins ideea, nu? Tot ce ai câștigat în luna precedentă treci la venituri. Și e bine să evidențiezi veniturile care sunt constante lună de lună față de veniturile excepționale. Ar fi frumos să poți câștiga la loto în fiecare lună, nu? Din păcate, nu prea se întâmplă, deci câștigul tău la loto va fi trecut la categoria venituri excepționale. Cheltuielile nu le mai enumăr că ne apucă întristarea. Dar ca idee, ca și în cazul veniturilor, ai cheltuieli recurente și cheltuieli excepționale.

La categoria cheltuieli recurente poți să pui:

  • Plata abonamentelor, plata utilităților și chiar aprovizionarea cu mâncare.
  • Bugetul lunar pentru îmbrăcăminte și pentru cultură (fie că te duci să-ți cumperi o carte, fie că te îmbeți cu prietenii într-un bar tot activități culturale se cheamă, nu?).

La cheltuieli excepționale vei trece:

  • Achiziția unui televizor nou (pentru că nu-ți iei chiar în fiecare lună televizor nou, nu?).
  • Excursie neplanificată sau poate o amenda pe care ai luat-o când ai prins și tu 10 metri de șosea liberă și ai exagerat puțin cu viteza.

Dacă reușești să ții aceste două evidențe - bilanțul și situația veniturilor și a cheltuielilor - este un pas foarte important către bunăstarea financiară. Pentru că atunci când ai statisticile în față îți e mai ușor să faci niște ajustări. Dacă nu ții evidențe, nu vei ști niciodată pe ce ți-ai cheltuit banii pentru că, deh, suntem oameni și uităm de la o lună la alta, mai ales că acum majoritatea plăților le faci cu cardul – beep, beep și s-au dus toți banii.

Citește și: Îți curg banii printre degete? Preia controlul (III): Lista de cumpărături

Stelian Muscalu

Despre Stelian Muscalu

Este un jurnalist specializat pe domeniul economic și are peste 20 ani de experiență în televiziune. A fost corespondent special la Guvernul României, șef al secției economic la Național TV, corespondent la Antena 1 și redactor - prezentator al emisiunii Business Club la Digi 24. Este licențiat în economie și are un master în comunicare.