Un alt instrument important care te ajută să preiei controlul asupra bugetului, pe lângă bilanțul personal și situația cheltuielilor și veniturilor lunare, tău este lista.
Da, banala listă – de la lista de cumpărături până la lista cu băncile care au cele mai bune dobânzi. Oamenilor le place în general să facă liste, așa că n-ai nicio scuză. Există și multe aplicații gratuite, există din nou creionul și hârtia. Nu contează cum, dar fă liste. O să fii uimit de rezultate.
Ai aflat din articolele anterioare cum te ajută bilanțul personal și situația veniturilor și a cheltuielilor să preiei controlul asupra propriilor bani. Dar, hai să vedem cum te ajută lista să faci acest lucru. De exemplu, te duci în hypermarket să-ți faci cumpărăturile. Tu știi cam ce vrei, știi cam cât mănânci, știi ce ai nevoie. Dar dacă nu ai scris clar pe listă ce vrei să cumperi, ci ai doar o listă vagă în capul tău o să se întâmple următoarele:
- O să uiți ceva, nu știu, probabil ceva banal dar care se dovedește esențial: poate ți-ai propus să faci o ciorbă cu borș, ai ales cu grijă carnea, legumele și mirodeniile, dar ai uitat tocmai borșul.
- O să vezi ceva care sigur nu ar fi fost pe nicio listă, dar ți s-a făcut poftă pe loc și bagi în coș.
- O să vezi promoții de genul 3 pachete de unt la preț de 2, doar că tu aveai nevoie de un singur pachet de unt, dar cumperi 3 pentru că sunt la promoție și peste 1-2 săptămâni le arunci la gunoi pentru că nu le-ai mâncat și s-au râncezit.
Ok, nu am pretenția că o să câștig premiul Nobel pentru Economie cu articolul ăsta și cele despre bilanțul personal și situația veniturilor și a cheltuielilor. Sunt sigur că tot ce am scris aici știai deja sau măcar intuiai. Dar, este bine ca din când în când să ne reamintim să facem ce trebuie. Și acesta este scopul articolului – să-ți reamintesc cum să fii mai ordonat cu banii tăi. Până la urmă sunt banii tăi, bani pentru care probabil ai muncit din greu, de ce să-i lași să-ți scape printre degete?
Se studiază Consumer Behaviour (trad. comportamentul consumatorului) de peste 120 de ani, retailerii știu cum să te facă să cumperi mult mai mult decât ai nevoie, nu ai nicio șansă. Singura speranță este să-ți faci lista de acasă și să reziști eroic oricărei tentații de a cumpăra ce nu-ți trebuie.
Nu cumpăra ce e mai scump, dar nici ce este mai ieftin, nu cumpăra doar pentru numele etichetei. Sunt principii banale, dar adesea uităm de ele. De cele mai multe ori este adevărată zicala – Sunt prea sărac ca să-mi cumpăr lucruri ieftine. Pentru că un produs este ieftin deoarece a fost făcut din componente ieftine, care rezistă mai puțin în timp. De cele mai multe ori, brandul contează pentru că este o garanție a calității. Dacă un produs de firmă este mai scump decât un produs no name probabil se justifică diferența de preț prin calitatea materialelor din care e făcut produsul sau prin calitatea serviciilor asociate.
Dar nu căuta nici eticheta cu orice preț. Există și branduri care sunt mult umflate prin marketing agresiv, branduri la modă. Eh, e frumos să fii în pas cu moda, dar nu are niciun sens ca moda să fie unicul criteriu de alegere. Portofelul tău o să sufere și nici măcar prea multe priviri admirative s-ar putea să nu primești.
Cu produsele scumpe e altă discuție. Poate prețul se justifică prin prisma calității și caracteristicilor pe care le oferă un anumit produs. Dar trebuie să te întrebi: ai nevoie de acele caracteristici? Spre exemplu, am văzut mulți oameni care-și cumpără telefoane flagship, ei nefiind super bogați, probabil că economisesc un an întreg ca să-și ia acel telefon. Și ghici ce? Anul următor își iau generația următoare de telefon. Deci, cam tot ce câștigă dau pe telefoane. Și la ce le folosește? La absolut nimic pentru că nu folosesc nici 10% din puterea de procesare a telefonului, nu fac fotografii profesioniste sau nu fac fotografii deloc, deci nu contează foarte mult dacă telefonul lor face fotografii un pic mai întunecate sau mai puțin clare.
Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să te împrumuți ca să cheltui, ca să-ți cumperi lucruri inutile. Probabil vei râde și îți vei spune că ești mai inteligent de atât. Nu mă îndoiesc de inteligența ta dar, de asemenea, nu mă îndoiesc de puterea acelei mici bucăți de plastic pe care scrie Card de credit. Mulți au căzut pradă tentației fără să-și dea seama că ăsta este drumul sigur către sărăcie.
În concluzie, te sfătuiesc următoarele:
- Apucă-te și ține o contabilitate personală. Nu trebuie să fie ceva sofisticat, ci regulat.
- Ține o evidență a cheltuielilor și identifică cheltuielile inutile (spre exemplu: un abonament pe care nu-l folosești niciodată) dar amintește-ți și să plătești cheltuielile recurente la timp ca să eviți dobânzile sau penalizările inutile.
- Fă liste. Listele sunt distractive și te ajută foarte mult. Există aplicații, poți să faci o listă cu câteva click-uri. Poate la început o să muncești un pic ca să introduci în liste toate elementele de care ai nevoie, dar după aceea o să fie din ce în ce mai simplu pentru că listele se pot refolosi.