În ce poți investi banii economisiți pentru pensie? Ai cel puțin 7 variante

Dacă te întrebi în ce să investești banii pe care îi economisești pentru un trai decent la bătrânețe, ai la dispoziție 7 variante pe care le poți lua în considerare. Însă, înainte de a trece la investiții, trebuie să calculezi cât trebuie să economisești. Tocmai de aceea, îți voi explica cum poți face acest lucru cât mai simplu.

De reținut totuși că e important să începi întregul proces din timp și să iei în calcul mai multe variabile pentru a economisi cât mai inteligent.

Cele 2 concepte de bază care te ajută să calculezi cât trebuie să economisești

Există mai multe funcții în Excel care te ajută să-ți faci socotelile. Cele mai importante 2 funcții sunt PV (present value – valoarea actuală) și PMT (payment – în cazul de față sunt banii direcționați spre economisire). Nu o să fac acum nici un curs de economie, nici unul de utilizare al Excelului. Îți voi spune doar 2 concepte de bază:

  • Anuitate (în engleză annuity) – reprezintă o serie de plăți efectuate la intervale egale și te ajută să calculezi suma de care ai nevoie pentru a primi apoi lunar cei 500 euro (luați ca exemplu). Anuitatea are și o formulă matematică precisă și poate fi calculată foarte ușor cu Excel.
  • Orice calcul pe care îl faci trebuie făcut la valoarea din prezent (PV – present value) sau dintr-un viitor stabilit (FV – future value) pentru a putea lua în calcul valoarea reală a banilor din prezent (sau de la data stabilită din viitor), eliminând astfel inflația. Deci, folosind aceste 2 funcții poți să-ți faci niște calcule mai precise decât aș face eu acum într-un exemplu teoretic, poți modifica anumiți parametri – de exemplu perioadele de acumulare sau de rambursare sau randamentul investițiilor.

Există și alte funcții financiare folositoare, există și tutoriale. Să înveți să aplici niște formule în Excel este cea mai ușoară parte a procesului. Dificultatea este să alegi cum economisești și în ce să-ți investești banii. Pentru investiții există mai multe variante:

1. Să o iei pe cont propriu. Asta înseamnă să citești mult, să înțelegi cum funcționează piețele de capital (nu te sfătuiesc să te aventurezi pe piața Forex și cu atât mai puțin să investești în monede virtuale pentru că riscurile sunt uriașe și aproape sigur vei pierde tot înainte să apuci să te îmbogățești). Asta mai înseamnă să înveți și pe propria piele, adică din când în când vei mai face și greșeli, să sperăm că nu foarte costisitoare.

2. Să apelezi la un fond de pensii privat Pilonul II și Pilonul III.

3. Să îți faci o asigurare de viață cu capitalizare / economisire. Pentru punctele 2 și 3 randamentele sunt poate mai mici, dar sigure și tu nu ai nicio bătaie de cap, trebuie doar să virezi lunar sumele convenite și de restul se ocupă niște administratori profesioniști, iar banii tăi vor fi în siguranță. În plus, în ceea ce privește asigurarea de viață, ei bine, aceasta aduce și componenta de despăgubire în caz de deces, pe lângă economisirea sigură și disciplinată.

4. Să cumperi unități în fonduri de investiții. Această variantă presupune și ceva muncă de documentare și în orice caz monitorizare, să apelezi la firme de brokeraj, să lucrezi cu un consultant financiar care să te ajute să faci plasamente financiare prudente, dar în același timp profitabile.

5. Se poate să îți pui banii la bancă într-un cont de economii

6. Investiții în imobiliare - o piață cu randamente mici raportate la riscuri, dar care este mai ușor de înțeles.

7. Poți să diversifici, adică să alegi mai multe variante simultan.

Concluzii importante: ar trebui să pui ceva bani deoparte pentru bătrânețe, pentru a nu depinde de pensia pe care ți-o asigură statul. E frumos să te gândești la ce vei face peste 50-60 de ani, dar trebuie să-ți trăiești și viața din prezent. Poate nu vei reuși să economisești așa de mult pe cât ți-ai propus, dar important e să îți faci un obicei din a economisi, chiar dacă în anumite perioade nu reușești să pui deoparte decât câțiva leuți. Cu cât începi mai devreme cu atât îți va fi mai ușor. Banii vor începe să lucreze pentru tine și la un moment dat (să sperăm) nu vei mai fi nevoit să lucrezi tu pentru bani."

Citește și:

"De ce e bine să te gândești la pensie chiar dacă ești încă tânăr?” 

Cum poți economisi inteligent pentru un trai bun la bătrânețe?” 

Stelian Muscalu

Despre Stelian Muscalu

Este un jurnalist specializat pe domeniul economic și are peste 20 ani de experiență în televiziune. A fost corespondent special la Guvernul României, șef al secției economic la Național TV, corespondent la Antena 1 și redactor - prezentator al emisiunii Business Club la Digi 24. Este licențiat în economie și are un master în comunicare.