Dicționarul asigurărilor: Prima de asigurare

“Ai o primă de asigurare în valoare de x lei...”. În cazul în care tu sau cineva drag ție aveți o mașina, o casă sau vreo problemă medicală, cu siguranță ai auzit această propoziție, măcar o dată în viață. Dar ce înseamnă această primă de asigurare?

Prima de asigurare este un termen consacrat în industria asigurărilor și face referire la suma pe care tu o plătești pe toată durată contractului de asigurare pentru a fi despăgubit în cazul în care se întâmplă unul din evenimentele asigurate (accident, deces, invaliditate, spitalizare, convalescență etc.).

Mai precis, prima este suma de bani pe care o plătești lunar unei companii de asigurare pentru acoperirea unui risc, cum ar fi cel de spitalizare din accident. Iar, în cazul în care, ești într-adevăr implicat într-un accident, asigurătorul te va despăgubi cu suma de bani care ți se cuvine, potrivit contractului pe care l-ai încheiat.

Cu toate acestea, termenul de primă poate fi oarecum confuz pentru majoritatea dintre noi. De cele mai multe ori, cuvântul “primă” este asociat cu un premiu sau cu o metodă prin care este recompensată munca bine făcută. Iar una dintre cele mai cunoscute este chiar “primă de Crăciun”. La fel te-ai gândit și tu, nu-i așa? Ei, bine, în asigurări lucrurile stau exact invers. Prima este suma pe care tu o plătești ca să beneficiezi de sprijin financiar în cazul unor evenimente neprevăzute.


Ce ar trebui să reții despre prima de asigurare?

  • Gândește-te la această primă ca la prețul asigurării tale. Este costul pe care îl suporți (lunar, semestrial, trimestrial sau anual - în funcție de varianta aleasă de tine) ca să beneficiezi de liniștea și siguranța financiară oferite de o asigurare.
  • O primă te ajută să economisești disciplinat, pe termen lung, cu un efort financiar redus. Practic, plătești puțin, cu regularitate, pentru a beneficia de mult mai mult în eventualitatea unui eveniment nefericit.
  • Tu alegi încă de la început care este suma pe care o vei achita, frecvența plăților și durata contractului. Valoarea primei de asigurare este influențată de tipul de asigurare ales de tine, de riscurile acoperite, de intervalul de timp în care este activă asigurarea, de vârsta asiguratului și nu numai.
  • Întotdeauna vei achita prima de asigurare în avans pentru luna următoare (sau semestrul, trimestrul sau anul viitor, conform alegerii tale) pentru a menține contractul activ și pentru a putea beneficia de toate avantajele acestuia.

Vrei să afli mai multe despre asigurările de viață oferite de Aegon și care este valoarea primelor în funcție de opțiunile tale și de suma de bani pe care poți să o economisești?

Calculează ce prime plătești și cât economisești