Dicționarul asigurărilor: Indexarea

Asigurările au și ele viața lor. Se măsoară în zile, luni sau ani. La fel ca ziua noastră de naștere, și aniversarea ”zilei de naștere” a asigurării este un moment important.

Asta în primul rând pentru că ești cu un an mai aproape de obiectivul tău financiar. Dar și pentru că atunci poți face modificări la contractul de asigurare, dacă îți dorești. Una dintre aceste modificări poate să fie indexarea.

Ce este indexarea asigurării de viață?

Indexarea este o modalitate de a-ți proteja banii de inflație și de a păstra aceeași putere de cumpărare și în viitor. Dacă asigurarea pe care o deții are această opțiune, atunci primele și sumele de asigurare vor crește cu un anumit procent. Astfel, în fiecare an, beneficiile și primele pe care le plătești se majorează cu 5%.

Dacă, de exemplu, plătești 100 de lei/lună pentru o sumă asigurată de 10.000 de lei și alegi o indexare de 5%, atunci în următorul an vei fi asigurat pentru suma de 10.500 lei și vei plăti o primă de 105 lei/lună.

Pot accepta sau refuza majorarea beneficiilor și a primelor prin indexare?

Da, poți accepta sau refuza indexarea beneficiilor și a primelor. Anual, îți trimitem o scrisoare aniversară în care te informăm despre situația contractului tău și despre modificările ce pot fi efectuate pe contract. Dacă vrei să renunți sau să accepți această opțiune, tot ce trebuie să faci este să ne anunți, telefonic (0264.224.224, de luni până vineri între orele 09.00 – 17.00) sau prin e-mail (info@aegon.ro), cu 30 de zile înainte de aniversare. Acestă modificare poate fi procesată temporar (pentru 1 an) sau pentru întreaga durată contractuală.

Opțiunea de indexare poate fi acceptată sau refuzată doar înaintea aniversării.

Dacă vrei să știi dacă asigurarea ta are această opțiune și dacă este activă, intră în contul tău personal din 24Aegon, în secțiunea “Detalii contract”.