Să mă gândesc la câți bani aș avea nevoie la pensie? Răspunsul este din start DA. Cu cât te gândești mai din timp, cu atât o să-ți fie mai ușor să-ți asiguri o pensie decentă și o bătrânețe lipsită de griji.
Problema este că în tinerețe ai alte priorități decât să economisești pentru pensie. Poate vrei să-ți iei și tu o casă, poate vrei o mașină, poate vrei să te distrezi... Știi ce? Exact la fel vei dori și la bătrânețe. Omul are pofte pe tot parcursul vieții, nu doar când este tânăr, să nu mai vorbesc despre nevoi.
Poate te întrebi de ce ar trebui să-ți bați capul cu acest subiect. Până la urmă, de voie sau de nevoie, oricum contribui la fondul național de pensie, iar când îți va veni rândul, cineva îți va plăti și ție pensia așa cum și tu plătești acum pentru cei din generația părinților sau bunicilor noștri.
În realitate, dacă nu ești fericitul posesor al unei pensii decente, atunci ai 2 variante – ori îți faci tu un un venit suplimentar (te poți gândi la o asigurare cu economisire plus o pensie facultativă), ori vei trăi o viață plină de renunțări, vei sta mai mult în casă și îți vei refuza până și cele mai mici plăceri pentru că nu vei avea bani nici pentru medicamente. Aaa, mai există și varianta a 3a – să te bazezi pe copiii tăi, asta dacă ai copii.
Îmi pare rău că spun asta, dar realitatea este că în România ești pe cont propriu, la noi sistemele nu prea funcționează, deci va trebui să ai propriul fond de bani pentru pensie dacă vrei să ai un venit mai mare, va trebui să ai propriul fond de asigurări medicale pentru o șansă mai bună, astfel încât să nu te bazezi în totalitate pe serviciile medicale și veniturile pe care ți le asigură statul.
Întrebarea este: cât trebuie să economisești?
Orice economist care se respectă nu-ți poate da decât un singur răspuns – Depinde. Într-adevăr, sunt multe variabile de luat în calcul, nu o să poți calcula cu precizie, dar o socoteală în linii mari poți să faci.
Ce înseamnă pentru tine un venit decent?
În primul rând ar trebui să determini cam ce ar însemna pentru tine un venit decent. Adică, odată ieșit la pensie, să nu fii nevoit să-ți schimbi radical stilul de viață, ci să ai venituri apropiate de cele pe care le aveai când munceai. Aș spune că un venit suplimentar de 500 euro (la care se adaugă și pensia pe care ar trebui să ți-o dea statul) ar asigura un trai decent. Fără mult lux, dar decent după standardele UE.
Cât îți spune speranța ta de viață că trebuie să economisești?
Cea mai importantă variabilă este – cât trăiești. Din păcate sau din fericire, nimeni nu știe cât va trăi. Ar fi important să știi cât trăiești ca să știi cum îți împarți banii – de exemplu, dacă estimezi că mai trăiești 25 de ani după ce ai ieșit la pensie (o estimare destul de optimistă, cel puțin în cazul meu) atunci va trebui ca ce ai economisit să-ți ajungă pentru 25 x 12, adică 300 de luni și punând câte 500 euro pe lună ar însemna 150.000 euro. Nu știu dacă ți se pare mult sau puțin, dar banii ăștia ar trebui să-i economisești întâi dacă vrei să te bucuri de ei mai târziu. Și dacă te apuci să economisești cam de când ți-ai luat primul job, am putea socoti că muncești vreo 40 de ani, deci ai avea nevoie să pui deoparte 310 euro pe lună. Uuups!!! Nu sună prea bine, nu?