Cum poți economisi inteligent pentru un trai bun la bătrânețe?

Pentru a-ți asigura o bătrânețe liniștită știm că e important să începi să economisești cât mai din timp. Însă și economisirea trebuie făcută cât mai inteligent, de aceea vom discuta în acest articol despre randamentul – adică dobânda care ți-o pot aduce banii pe care îi pui deoparte.

Tu câtă dobândă crezi că poți să câștigi de pe urma banilor economisiți? În mod conservator aș spune că te poți aștepta la un randament de 5% pe an. Probabil ai mai auzit treaba asta – randamentul depinde foarte mult de riscul pe care ești dispus să ți-l asumi. Spre exemplu, investiția în acțiuni poate aduce un randament mai bun, investiția în titluri de stat oferă siguranță, dar un randament mult mai scăzut. Multă lume nu înțelege pe deplin ce înseamnă de fapt conceptul de risc. Adică mulți au senzația că este ceva care lor nu li se poate întâmpla, așa că fac tot felul de acțiuni riscante fiind atrași de câștiguri mari. Nu, de fapt se întâmplă și sunt nenumărate exemple de cazuri în care acționarii și-au pierdut toți banii investiți sau o mare parte a lor. Probabil ai auzit și asta – soluția ar fi diversificarea, adică să ai un portofoliu mai mare de acțiuni sau, mai simplu spus, să nu-ți pui toate ouăle într-un coș. Dar sunt mai multe tipuri de riscuri (cred că vreo 15) și nu le poți evita pe toate.

Folosește anii în favoarea ta

Cel mai bine este ca în tinerețe să cauți investiții cu grad mai mare de risc, care îți aduc și câștiguri mai mari, iar treptat, treptat să te axezi pe investiții mai sigure. Când ești tânăr este mai ușor să o iei de la capăt, deci este mai ușor să-ți asumi riscuri mai mari. Și cu cât reușești mai repede să economisești, cu atât mai repede acei bani vor începe să facă pui. Iar când am socotit la început că ai nevoie de 150.000 euro la data pensionării ca să ai asigurați 500 euro pe lună timp de 30 de ani, nu am ținut cont de faptul că banii aceia nu-i retragi pe toți deodată, ci ei vor mai produce în continuare alți bani, deci de fapt ai avea nevoie de mai puțini bani.

Să nu uităm de inflație!

Din păcate, mai există o variabilă care trebuie luată în calcul, iar acea variabilă mușcă din economiile tale. Se numește inflație. Un dolar astăzi este mai valoros decât un dolar mâine. Acesta este unul din principiile de bază ale economiei capitaliste. Și, chiar dacă pare ceva rău la prima vedere, inflația este un lucru bun și este un motor pentru creșterea economică. Dar pe tine te afectează negativ și nu poți să faci altceva decât să o pui la socoteală. În mod normal, într-o economie normală inflația este în jur de 2%. Pe lângă inflație va mai trebui să iei în calcul și comisioane (ale băncilor, ale societăților de brokeraj etc.) și, bineînțeles, impozitul pe care ți-l va lua statul, pentru că trebuie să plătești impozit pe orice fel de câștig.

Citește și "De ce e bine să te gândești la pensie chiar dacă ești încă tânăr?

Stelian Muscalu

Despre Stelian Muscalu

Este un jurnalist specializat pe domeniul economic și are peste 20 ani de experiență în televiziune. A fost corespondent special la Guvernul României, șef al secției economic la Național TV, corespondent la Antena 1 și redactor - prezentator al emisiunii Business Club la Digi 24. Este licențiat în economie și are un master în comunicare.