Este bine ca atunci când te gândești să cumperi o asigurare de viață cu plan de economisire să iei în considerare și ce modificări ai vrea să faci pe parcursul contractului. Știm că în timp se mai schimbă prioritățile sau apar membri noi în familie, pe care vei dori să îi incluzi în asigurare.
În acest articol vom vorbi despre beneficiari, adică persoanele la care vor ajunge banii din asigurare și ce modificări poți face în ceea ce îi privește. Tu decizi cine și ce sumă primește, pentru că, în cele din urmă, la ei te gândești când iei în calcul să cumperi o asigurare.
Există mai multe tipuri de beneficiari și o să discutăm pe rând despre fiecare tip și modificările pe care le poți face.
1. Beneficiarul la maturitatea contractului de asigurare
Poate că planurile tale de viitor sunt cele care te îndrumă spre a alege o asigurare de viață cu plan de economisire. Fie că îți dorești economii pentru facultatea copiilor sau un fond pentru anii de pensie, tu decizi către cine merg acești bani, adică pe cine numești beneficiar la maturitatea contractului de asigurare. Și ai parte de flexibilitate în acest demers.
Iată ce modificări poți face:
- poți să numești sau să schimbi beneficiarul la maturitatea contractului oricând și de câte ori dorești;
- poți să alegi unul sau mai mulți beneficiari;
- poți să aloci câte procente dorești fiecărui beneficiar, atâta timp cât suma lor este 100%.
Exemplu concret
În viața familiei voastre apare al doilea copil, o bucurie cu ochi veseli și energie molipsitoare. Dacă până atunci beneficiarul era primul copil, acum poți oricând să ne contactezi și să îl adaugi și pe al doilea copil, astfel încât fiecare dintre ei să primească 50% din beneficiul la maturitatea contractului de asigurare.
O altă informație utilă este că beneficiarul la maturitate poate fi doar persoană fizică, cetățean român sau străin cu domiciliul/ rezidența în România. În cazul în care nu ai desemnat un beneficiar la maturitate, atunci beneficiul va reveni persoanei asigurate.
2. Beneficiarul în caz de deces
Nu este unul dintre cele mai comode subiecte. Știm. Dar de ce este important să te gândești la asta și, mai mult, să desemnezi chiar tu beneficiarii în caz de deces?
Pentru că, altfel, banii din asigurare vor intra în procesul numit succesiune legală și vor ajunge la moștenitorii tăi legali (copiii și urmașii acestora, părinții, bunicii și alte persoane, de exemplu, în cazul persoanelor fizice), după un proces ce poate dura o perioadă mai îndelungată, chiar și ani.
În schimb, dacă ai desemnat beneficiarii, noi virăm banii din asigurare într-un termen mediu de 1 zi lucrătoare de când dosarul de despăgubire este complet.
Ce trebuie să știi?
- poți să numești sau să schimbi beneficiarul în caz de deces oricând și de câte ori dorești;
- poți să alegi unul sau mai mulți beneficiari;
- poți să aloci câte procente dorești fiecărui beneficiar, atâta timp cât suma lor este 100%.
Beneficiarul la deces poate fi atât persoană fizică, cetățean român sau străin cu domiciliul/ rezidența în România, cât și persoană juridică. Dacă este persoană juridică, are dreptul la maximum 50% din valoarea indemnizaţiei, cu excepția contractelor de asigurare cesionate în favoarea unei instituții creditoare.
Dacă vrei și tu să planifici atât pentru perioade bune, cât și pentru unele mai puțin bune, îți stăm la dispoziție cu asigurări de viață cu plan de economisire și asigurări suplimentare în caz de accident. Ne găsești la partenerii noștri Alpha Bank și Banca Transilvania. Iar dacă vrei să calculezi chiar acum cât ai putea economisi pentru planurile tale de viitor, ai la dispoziție calculatorul nostru online