Ce au în comun jocurile pe calculator și o strategie financiară? Dorința de a câștiga, de a construi ceva, de a acumula resurse. Află din acest articol cum te ajută bilanțul personal să îți ții în frâu bugetul și să îți stabilești obiective financiare pe termen lung.
Îți plac jocurile pe calculator? Dacă îmi spui că tu nu te joci n-o să te cred. Sunt câteva mii de jocuri de succes și fiecare are câteva milioane de jucători. Sunt sigur că pe undeva există cel puțin un cont de-al tău. Jocurile pe calculator sunt foarte distractive, de aceea au așa succes. Unele au o grafică de-a dreptul spectaculoasă, dar până la urmă nu grafica ne face să ne jucăm ci dorința de a câștiga, de a construi ceva, de a îmbunătăți, de a acumula resurse... Îți sună cunoscut? Seamănă cu viața reală, nu? Și dacă într-un joc ești dispus să pierzi nu știu câte ore ca să faci o strategie de atac, să construiești o clădire sau să acumulezi resurse, de ce n-ai fi dispus să aloci un pic de timp pentru a face o strategie financiară pentru tine, cel din viața reală? Poate sună sofisticat ”strategie financiară”, dar te asigur că nu e nimic complicat, nu e mai complicat decât un joc pe calculator.
Orice strategie începe prin analiza situației actuale și prin stabilirea unor obiective. Să păstrăm analogia cu jocurile pe calculator.
- Level 1 – să nu pierzi bani, să nu trebuiască să te împrumuți ca să trăiești.
- Level 99 – să acumulezi capital, să pui banii să muncească pentru tine, iar tu să te bucuri de o pensionare timpurie.
Nu toți oamenii ajung la ultimul nivel. De fapt, chiar foarte puțini trec de primele niveluri, nu acumulează nimic, toată viața o trăiesc de pe o zi pe alta. Și nu sunt doar persoanele defavorizate de soartă în situația asta, ci și foarte mulți care ar fi putut avea mult mai mult succes dacă... Știi de ce, nu? Dacă nu le-ar fi scăpat banii printre degete și s-ar fi gândit să-și facă încă din tinerețe o strategie financiară pe termen lung. Un plan de asigurare, de exemplu.
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să împrumuți ceva din practica contabililor. În contabilitate există multe tipuri de raportări, dar cele mai importante documente contabile sunt: Balance Sheet – (bilanțul) și Profit and Loss Statement (situația veniturilor și a pierderilor). Ar fi bine să începi și tu să ții o situație, folosind cele 2 raportări. Nu trebuie să fie ceva complicat pentru că nu ești o companie multinațională. Dacă treci de Level 50 și gradul de sofisticare devine prea mare pentru că deja ai venituri multiple, plătești multe taxe și ai nevoie de optimizări, ei bine, atunci îți vei permite să ai și contabil personal care să te ajute cu toate raportările.
Cum poți să îți faci bilanțul personal anual?
Bilanțul arată care este valoarea contabilă a unei companii. Bilanțul personal o să-ți arate care este valoarea ta, pe persoană fizică. Desigur, viața unui om nu poate fi cuantificată în bani, dar dacă ar fi să reducem totul la bani atunci ai putea, completând o foaie de bilanț, să vezi cam cum te situezi. Și dacă îți completezi bilanțul periodic, să zicem o dată pe an, atunci ai putea să vezi și cum ai evoluat. Bilanțul este foarte simplu de completat:
- Iei o foaie de hârtie și o împarți în 2.
- În stânga treci tot ce ai de luat, plus valoarea tuturor bunurilor pe care le ai.
- În dreapta treci tot ce ai de dat.
Regula spune că ce este în partea stângă a bilanțului trebuie să fie egal cu ce este în dreapta. Adică activele companiei = pasive + capital. Dacă respecți aceeași regulă și pentru bilanțul personal atunci în dreapta vei avea ce ai de dat + valoarea ta în bani din punct de vedere contabil.
Hai să vedem și un exemplu scurt: să spunem că ai un cont de economii - îl treci în partea stângă. Ai o mașină - treci valoarea ei în partea stângă. Ai făcut un credit și ți-ai luat și o casă. Treci valoarea casei tot în partea stângă. În același timp, treci creditul în partea dreaptă pentru că aceia nu sunt banii tăi, sunt banii pe care va trebui să-i dai băncii înapoi, așa cum te-ai angajat prin contract. În partea dreaptă nu treci doar rata pe care trebuie s-o dai pe luna în curs, ci treci toată suma pe care trebuie să o dai înapoi, adică rata lunară x numărul de luni în care trebui să achiți creditul.
Anul viitor să sperăm că suma pe care o găsești în contul de economii este mai mare, dar valoarea mașinii este mai mică pentru că a început să ruginească. În schimb, a crescut valoarea casei pentru că piața imobiliară a crescut. Și în partea dreaptă a bilanțului lucrurile stau mai bine pentru că împrumutul a scăzut. Cu cât a scăzut? Păi fix cu cele 12 rate pe care le-ai plătit în ultimul an care s-a scurs de la bilanțul precedent. Deci, per total valoarea ta a crescut față de anul anterior.
Citește și Îți curg banii printre degete? Preia controlul (II): Situația veniturilor și a cheltuielilor lunare