Banca numită “Mama şi Tata”

Părinții muncesc din greu să economisească pentru viitorul copiilor. Fie că este vorba despre bani pentru studii, nuntă sau avansul pentru o casă, părinții devin pentru copiii lor un fel de bancă numită “Mama şi Tata”.

Economisirea lunară a unei sume de bani, la care se adaugă cheltuielile de zi cu zi, reprezintă o povară greu de dus în zilele noastre. Și, dacă o bună parte dintre părinții din România economisesc pentru copiii lor punând “banii la saltea,” există şi mulți părinți care au ales alte variante de economisire. Cum ar fi o asigurare de viață cu plan de acumulare.

Dar ce fel de ajutor financiar din partea părinților o să îi asigure unui tânăr adult cel mai bun start în viață?

Sprijin în perioada studiilor universitare

Deşi mulţi părinţi contribuie la plata studiilor universitare pentru copii, să acoperi toate costurile din anii de facultate a devenit destul de dificil, mai ales dacă tânărul decide să studieze în afara ţării. În Uniunea Europeană, taxele de studiu în învățământul superior diferă foarte mult de la o ţară la alta, iar bursele sau împrumuturile pe care studenţii le pot accesa depind de mai multe criterii.

Olanda este pe primul loc în topul preferințelor studenților români pentru că oferă cea mai bogată paletă de cursuri cu predare în limba engleză la universități bine cotate în clasamentele internaționale. Un student din Europa plătește în Olanda o taxă de şcolarizare de 2.143 euro pe an, la care se adaugă cheltuielile curente de cazare şi masă. În SUA, o altă destinaţie preferată de tinerii români, taxa de școlarizare poate varia între 8.000 de dolari până la 56.000 de dolari pe an, iar dacă mai adăugăm şi cheltuielile indirecte (bani de buzunar, bilete de avion, cărţi etc.) costurile pot depăși 85.000 de dolari pe an, ceea ce presupune un efort financiar uriaş din partea părinţilor.

Şi studiile din România pot fi costisitoare dacă ne gândim la cuantumul taxelor de şcolarizare ori al chiriei dintr-un oraş universitar.

Cheltuielile pentru nuntă sau lună de miere

Dacă în străinătate părinţii acoperă aproximativ o treime din costurile asociate nunţii copiilor lor, în România situaţia este diferită. De cele mai multe ori, părinţii recuperează ajutorul dat copiilor din darul care se strânge la nuntă, o tradiţie rar întâlnită în alte ţări. De regulă, invitaţii din alte ţări oferă un cadou mirilor şi nu bani.

Chiar şi aşa, ajutorul primit de la părinţi poate sprijini enorm tânăra familie, care de regulă foloseşte banii strânşi la nuntă pentru a da avansul la o casă sau un apartament nou. Există şi părinţi care se oferă să achite costul lunii de miere, ceea ce reprezintă un alt cadou binevenit.

Deşi mulţi tineri (în special tinere) din România visează la o nuntă mare, cu alai şi petrecere până în zori, studiile arată că o nuntă ieftină înseamnă șanse mai mari ca o căsnicie să dureze.

Avansul pentru o casă

96% din locuitorii României dețin în proprietate locuințele în care stau, acesta fiind cel mai mare procent din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Pentru a reuși să-şi achite locuinţele, cei mai mulţi români iau credite ipotecare. Ȋn pandemie, de pildă, românii au investit masiv în imobiliare. Creditele ipotecare au înregistrat în primul trimestru al anului o creștere de 10% față de aceeași perioadă din 2020.

Dar există şi mulţi tineri care se împrumută de la un tip de bancă – Mama şi Tata. Aici dobânda este 0 de cele mai multe ori, iar o rată întârziată nu atrage după sine mari consecinţe. Ba chiar sunt foarte multe situaţii în care împrumutul nici nu mai trebuie returnat, iar cei mai mulţi părinţi spun că satisfacţia de-a îşi vedea copiii “la casa lor” merită orice sacrificiu făcut de-a lungul anilor.