Image alt text

Studentă româncă în Marea Britanie: “Muncesc part-time 2 zile pe săptămână”

Peste 4000 de tineri români pleacă anual să studieze în străinătate. Pentru a afla cât costă să fii student în străinătate, dar şi cum poţi acoperi costurile, am discutat cu Andreea Raluca Chitan, studentă în Marea Britanie.

Când ai început să cochetezi cu ideea de a studia în străinătate?

În urmă cu aproximativ 3 ani m-am întâlnit cu o fosta colegă din școală generală, care era studentă în primul an în Marea Britanie. La vremea respectivă, eram în anul 2 de facultate în România și pot spune că nu eram 100% încântată de facultatea și domeniul pe care le-am ales. Pe scurt, m-am îndrăgostit de poveștile pe care mi le-a spus legate de cursuri, profesori, colegi și am decis că asta este de fapt ceea ce îmi doresc. Îmi amintesc că era destul de târziu, termenul limită fiind în jur de 15 ianuarie, discuția noastră s-a întâmplat imediat după revelion.

Am apelat a doua zi la o agenție care se ocupă cu procesul de aplicare în străinătate al viitorilor studenți unde mi s-au explicat pașii pe care trebuie să îi urmez.

În același an, în septembrie am început studiile la University of West London.

Cum a primit familia ta această veste?

Au fost încântați și m-au susținut moral şi financiar, lucruri pe care le fac şi în prezent. Sunt conștientă că le-a fost foarte greu, având în vedere că sunt singură la părinți, însă mereu i-a consolat gândul că această experiență îmi va fi benefică pe viitor și că orice părinte își doreşte tot ce este mai bun pe lume pentru copilul lor.

Au fost, la început, temeri legate de partea financiară? Cum veţi reuşi să acoperiţi costurile de şcolarizare şi de trăi de acolo?

Taxa de școlarizare în Marea Britanie este în prezent 9250 de lire sterline pe an, suma fiind acoperită de stat pentru toți cetățenii europeni. Aceasta va fi restituită după terminarea studiilor, fiind sustrasă în funcție de venitul anual, în cazul în care acesta depășește pragul de 21.000 lire sterline / an. Legat de costurile de trăi, în clipa în care am plecat din România, am stabilit de comun acord ca eu să mă angajez part-time pentru a acoperi cheltuielile zilnice, urmând ca părinții mei să plătească chiria.

Cum a fost procesul de admitere?

Procesul de admitere în Marea Britanie nu este complicat. Primul pas pentru a te cunoaște constă în redactarea unui personal statement care să includă toate activitățile, concursurile, voluntariatele din perioada liceului, dar şi motivul pentru care ai ales să studiezi domeniul respectiv. La acesta se adaugă și o scrisoare de recomandare din partea unui profesor din liceu.

În cazul în care treci de acest prim proces de selecție, ei îți vor da o ofertă condiționată de o nota obţinută la Bacalaureat și de un calificativ în examenul IELTS sau Cambridge stabilite de ei.

Ce studiezi în Marea Britanie?

Din copilărie am fost o fire foarte curioasă, mă fascina felul cum oamenii gândeau, căutăm mereu răspunsuri pentru fiecare gest pe care îl vedeam în jurul meu. Am decis să studiez psihologie, cu toate că este greu și implică multă muncă, nu regret această decizie.

Cum ţi se pare sistemul lor de învăţământ comparativ cu cel de acasă?

În mare parte din cazuri un student în Maria Britanie va merge la facultate aproximativ 3 zile pe săptămână a câte maximum 4 sau 5 ore. Restul timpului este alocat studiului individual, acasă sau la bibliotecă. Toate materialele sunt puse la dispoziția noastră online, pe contul personal, cursurile în format power point și uneori înregistrate, plus jurnalele, articolele și cărțile în format digital de care avem nevoie pentru redactarea proiectelor.

Care au fost cele mai mari diferenţe pe care le-ai simţit odată cu intrarea în acel sistem de învăţământ?

Primul și cel mai important lucru aș spune că este diferența de limbă. Pe plan secundar, modul în care se desfășoară cursurile, faptul că profesorii sunt strigați pe nume, faptul că oricine poate părăsi sala de curs fără a cere acordul sau fără a atrage priviri, nimeni nu este rugat să răspundă dacă nu își dorește acest lucru, nimeni nu este sancționat dacă întârzie la curs sau dacă nu se prezintă. Cu alte cuvinte, este o atmosfera plăcută și relaxată. Avem examene puține, dar multe proiecte pe care trebuie să le predăm o dată sau de două ori pe semestru pentru fiecare modul.

Care sunt costurile de trăi de acolo?

Chiria la căminul în care locuiesc este aproximativ 700 de lire sterline pe lună, cu toate utilitățile incluse. Transportul în Londra este foarte scump, un abonament lunar depăşte 100 de lire sterline/lună. Eu cheltuiesc în jur de 30 de lire pe săptămână la supermarket și alți aproximativ 30 pe ieșirile în oraș, dar ies destul de rar. Aș mai adăuga factura la telefon, abonamente lunare (Netflix, Amazon prime etc ). Să zicem un total de 1000 de lire sterline pe lună, însă această sumă diferă de la om la om, luând în considerare că există chirii mai ieftine, persoane care nu folosesc transportul în comun, care mănâncă sau ies în oraș mai mult/ mai puțin.

Cum reuşeşti să le acoperi?

Muncesc part-time 2 zile pe săptămână într-o școală pentru copii cu dizabilități de unde câștig suficient încât să îmi acopăr cheltuielile zilnice, la care se adaugă ajutorul venit din partea părinților pentru a acoperi costul chiriei.

Ce din stilul tău de viaţă de acolo îţi place cel mai mult?

Diversitatea de cultură și obiceiuri.

Ce intenţionezi să faci după terminarea facultăţii?

Îmi doresc să aplic la master și să lucrez în domeniul educaţiei sau mental health aici, în Marea Britanie. Momentan nu iau în calcul să mă întorc în România, însă voi vedea în decursul anilor cum vor evolua lucrurile aici, dar și acasă, pentru a decide unde îmi voi petrece restul vieții.