Ți s-a întâmplat vreodată să te trezeşti fredonând melodia care se aude într-un magazin? Aceasta este una dintre metodele prin care brandurile încearcă să te convingă să petreci mai mult timp în magazin şi, prin urmare, să cheltui mai mulți bani.
Brandurile şi afacerile din retail petrec mult timp şi alocă multe resurse pentru a afla cum se comportă oamenii în magazine sau când fac cumpărături online şi se pare că multe dintre alegerile pe care le facem când suntem la cumpărături pot fi prezise foarte ușor. Cu mici modificări ale modului în care sunt poziționate produsele pe rafturi sau în magazin, prin intermediul reducerilor sau prin oferirea de carduri de fidelizare, poți fi determinat să cumperi mai mult decât plănuiai. Ținând cont de toate aceste trucuri, îți prezentăm câteva idei care o să te ajute să-ţi respecți bugetul de cumpărături.

1. Grăbește-te şi vei cheltui mai puțin
Indiferent dacă faci cumpărături într-un magazin mic sau într-un mall, trece repede prin lista ta de cumpărături. Este de preferat chiar să asculți şi ceva muzică antrenantă în căști în timp ce faci asta. Când cumperi online, pune niște muzică ritmată în fundal. Nu este o glumă! Studiile confirmă că dacă faci cumpărăturile rapid este mai puțin probabil să cumperi lucruri de care nu ai nevoie.
Magazinele știu acest lucru foarte bine şi folosesc tot felul de metode pentru a te încetini. De exemplu, pot să limiteze numărul de angajați de la case ca să creeze cozi lungi şi să te facă să aștepți lângă guma de mestecat, carduri cadou şi reviste. Unele magazine pun chiar un soi de limitatoare de viteză - adică zone din pardoseală cu înălțimi diferite - ca să te încetinească şi să se asigure că ai timp să te uiți peste tot, pierzând mai mult timp la în magazine. Gândește-te la labirintul de la IKEA – evident că este intenționat făcut ca să îți ia mult timp să ieși din magazin. Magazinele de cartier aşează mărfurile cumpărate foarte des, precum laptele sau ouăle, cât mai în spate ca să trebuiască să traversezi tot magazinul să ajungi la ele. Produsele care, de regulă, se cumpără împreună sunt aşezate departe unele de altele din același motiv: să te facă să te mai plimbi puțin prin magazin.
Așa că, data viitoare când fredonezi melodia aia plăcută şi pe care nici nu ai sesizat-o inițial, să știi că a fost aleasă intenționat ca să te calmeze şi să te convingă să cheltui mai mult.
2. Uită-te pe geam înainte să mergi la cumpărături
Zona în care locuiești trece printr-o perioadă de caniculă? Atunci așteaptă-te ca aerul condiționat să fie pornit la maximum în magazinele din preajmă. Retailerii știu că unii oameni o să meargă la mall doar ca să stea la răcoare. Este o zi ploioasă? Pe o astfel de vreme oamenii nu prea ies din casă, așa că magazinele online își ajustează strategia. Dacă plouă, o să primești pe mail oferte la pălării, haine şi umbrele. Se anunță zăpezi abundente? Prețul lopeților, al sării şi al băuturilor calde o să crească.
3. Cupoanele chiar sunt o pierdere de vreme
Un studiu realizat în Marea Britanie în legătură cu cardurile de discount sau cupoanele de reduceri ne arată niște rezultate surprinzătoare. Se pare că oamenii care folosesc aceste metode de a face cumpărături sunt mai puțin satisfăcuți şi nu economisesc la fel de mult pe termen lung. Pentru a folosi cupoanele, este nevoie de mult timp şi de mult combustibil pentru a ajunge de la un magazin la altul şi, adesea, o să cumperi lucruri de care nu ai nevoie doar pentru că sunt la reducere.
4. Nu lăsa multitudinea de opțiuni să te influențeze
Să zicem că vrei să cumperi o sticlă de vin pentru o petrecere. Magazinul de cartier are trei opțiuni: un vin cu 20 de lei, unul cu 50 de lei şi altul cu 100 de lei. Cei mai mulți aleg prețul de mijloc pentru că nu vor să fie zgârciți, dar şi pentru că nu vor să cheltuie prea mult. Cu alte cuvinte, valoarea lucrurilor se schimbă făcând comparații. Să presupunem că magazinul ar mai pune la vânzare un vin la 200 de lei. Dintr-o dată, mai degrabă ai cumpăra vinul de 100 de lei pentru că ar deveni opțiunea de mijloc. Problema este că, odată ce duci vinul la petrecere, nu o să mai conteze lângă ce alte sticle a stat pe raft.
Această strategie de a avea o opțiune mult mai scumpă decât restul influențează procesul de cumpărare, făcându-te să cheltui mai mult decât plănuiai inițial. Poate că este dificil, dar dacă te uiți la fiecare produs în parte, ai mai multe șanse să alegi ceea ce se potrivește bugetului tău.
5. Fii atent la felul în care este afișat prețul
Studiile arată că meniurile în care prețurile apar fără a se preciza moneda (de exemplu: cartofi prăjiți cu trufe - 15) ne fac să cheltuim mai mult decât meniurile în care apare şi moneda (cartofi prăjiți cu trufe - 15 lei). Poți fie să eviți restaurantele care aleg această strategie, fie să îți spui prețul în minte în momentul în care vrei să comanzi.
6. Conștientizează modul în care magazinele online te fac să te simți rușinat
Ai dat vreodată click pe “Nu, mulțumesc, nu vreau oferte personalizate”? Magazinele online sunt foarte bune la a te face să dai click pe ceva ce nu voiai de fapt să vezi, se pricep să te adauge în lista lor de contacte la care trimit e-mailuri sau reușesc să îți ia datele personale. Şi fac totul prin metode vizuale. Îți apar tot felul de ferestre pe ecran şi te direcționează spre o anumită opțiune sau îți fac opțiunea “nu” foarte mică şi greu de observat. Ca să nu mai vorbim de faptul că textul te va face să te simți rușinat şi să crezi că faci o alegere greșită. Trebuie să înveți să recunoști această tactică şi să stai departe de site-uri care folosesc asemenea strategii.
7. Cumpăra produse unisex
Acest sfat se aplică în special în cazul fetelor şi al femeilor. Produsele destinate exclusiv femeilor, cum ar fi lamele de ras, săpunurile, electronicele şi chiar sucurile, pot să fie mai scumpe. Aceasta strategie se numește “taxa roz” şi înseamnă că un telefon sau o pereche de patine cu rotile costă mai mult în funcție de culoare. Ignoră automat produsele care țintesc un anumit gen ca să poți face economii. Sunt destule alternative unisex, mai ieftine.