Scotelile de acasă nu sunt întotdeauna la fel cu cele din târg așa că, pe lângă scenariul ideal care ți-ai dori să se întâmple, îți faci și planuri de rezervă pentru a fi pregătit pentru nevoile copilului tău, care sunt în continuă schimbare.
Atunci când ești părinte, devii un adevărat profesionist al planurilor de rezervă. Copilul tău are o jucărie preferată fără care nu doarme? Te asiguri că ai cumpărat cel puțin două, să fii pregătit în cazul în care una dintre ele se pierde sau se strică. Pornești cu mașina la un drum mai lung? Neapărat pui cu tine câte un set de haine de schimb pentru fiecare copil. Pleci de acasă pentru mai multe zile? Din bagajul tău nu lipsește o trusă cu medicamente esențiale, pentru că nu știi niciodată când poate apărea o indigestie sau chiar mici accidentări.
Însă, dintre toate planurile de rezervă pe care le poți face, cel mai semnificativ este să ai o variantă de protecție pentru cel mai important parcurs – viața voastră împreună. O asigurare de viață este un act de grijă față de cei dragi ție și este modul prin care te poți asigura că, în cazul în care ți se întâmplă ceva, cei dragi ție au la dispoziție un suport financiar.
1. Când ar trebui să se gândească un părinte la o asigurare de viață?
Această întrebare nu se referă la expectanța ta de viață, ci mai degrabă la persoanele care depind financiar de tine și care ar avea de suferit dacă tu nu ai mai fi sau dacă, în urma unui accident sau a unor probleme medicale ai deveni indisponibil ca și principal aducător de venituri familiei tale.
"Ca părinți ne dorim să știm că, în orice condiții, copiii noștri nu vor avea de suferit și nu vor fi nevoiți să renunțe la educație sau la alte aspecte ale vieții cotidiene. De aceea cred că, mai ales când avem copii mici, este esențial să avem și un plan de rezervă de tipul asigurării de viață, care să ofere protecția necesară pentru evenimente mai puțin plăcute", spune Emilia Leonte, Director Vânzări al Aegon România.
De îndată ce devii părinte, apare o persoană care depinde doar de tine. Asigurarea de viață se aseamănă cu varianta financiară a unui scaun auto pentru copii – speri din tot sufletul să nu testezi niciodată eficiența lui, dar e bine să știi că protecția este acolo. Când ne gândim la asigurări de viață, ne gândim la resurse pentru cei pe care i-am lăsa în urmă. Nu e doar suplinirea unui venit, e un sprijin care te ajută să te redresezi după ce ai trecut prin momente dificile.
2. Ce tip de asigurare de viață este cea mai potrivită pentru părinți?
Una dintre primele decizii pe care le vei lua atunci când vei încheia o asigurare de viață este să alegi tipul de asigurare care acoperă cel mai bine nevoile tale. O asigurare de viață cu economisire te-ar putea ajuta să aduni bani pentru cele mai importante momente din viața copilului: momentul în care începe studiile sau chiar fericitul eveniment al căsătoriei. La maturitatea asigurării vei primi o sumă de bani garantată pentru planurile de viitor ale familiei tale. Și, pentru că pe parcursul acestei călătorii pot apărea și alte hopuri (speri din tot sufletul să nu fie, dar, mai bine să fii pregătit decât să-ți pară rău) poți să faci o co-asigurare pentru copilul tău.
"Mulți dintre clienții noștri încheie o asigurare cu componentă de economisire atunci când devin părinți și achită adesea primele cu banii pe care oricum îi primesc din alocația de stat. Mai avem chiar și clienți care aleg să înceapă un plan de rezervă înainte de a avea un copil. Pe cei care au copii, un plan de economisire îi ajută să fie pregătiți financiar pentru viitor", mai adaugă Emilia Leonte, Director Vânzări al Aegon România.
3. Pe ce perioadă să închei asigurarea și ce valoare ar trebui să acopere?
Răspunsul la această întrebare depinde de motivul pentru care îți dorești o asigurare. Dacă dorești să ai parte de protecție și să aduni bani pentru când copiii tăi vor începe studiile universitare, ideal ar fi să închei o asigurare pe termen lung încă din primii lor ani de viață. Ai chiar varianta să achiți primele de asigurare din alocația lor. Dacă vrei să economisești pentru un trai mai bun la pensie, la fel, e bine să începi cât mai din timp, iar o asigurare de viață cu economisire ar putea să suplimenteze veniturile diminuate odată cu pensionarea.
Nivelul de trai pe care îl ai acum, planurile pentru viitorul copiilor și liniștea ta sunt factori importanți care te ajută să stabilești tipul de asigurare și perioada pe care ești confortabil să o închei. Regula numărul unu este să te gândești cât timp ar trebui să dureze ca să atingi principalele obiective pe care ți le-ai propus. Spre exemplu, dacă în momentul în care îți faci asigurarea copiii tăi sunt mici, o asigurare cu economisire încheiată pe o perioadă de minim 16 ani ar fi varianta cea mai bună prin care să poți acoperi costurile generate de studiile superioare.
"O asigurare de viață te ajută să strângi bani pe termen mediu sau lung, cu un efort financiar mai mic. De aceea este esențială stabilirea unui obiectiv corect atunci când alegi un tip sau altul de asigurare", mai spune Emilia Leonte, Director Vânzări al Aegon România.
4. Cât îl costă pe un părinte o asigurare de viață?
Atunci când decizi să închei o asigurare de viață, consultă-te cu partenerul și stabiliți împreună cât din bugetul lunar puteți aloca pentru acest pas. De multe ori, unul din parteneri va fi mai îngrijorat de impactul pe care primele de asigurare l-ar avea asupra bugetului familiei. Din fericire, asigurările de viață sunt mai accesibile decât oamenii tind să creadă.
Să luăm exemplul Anei care anul acesta a devenit mămică pentru prima oară. S-a gândit că vrea să economisească încă de pe acum pentru viitorul fiicei ei, Cristina. A aflat de la bancă despre o asigurare cu economisire și, după ce a a făcut mai multe simulări folosind un calculator online, a ajuns împreună cu soțul ei, Călin, la concluzia că pot susține pe termen lung plata unei prime de asigurare de 270 lei/lună.
Poate să acopere fără probleme cu alocația Cristinei în totalitate acest cost timp de 2 ani (între 0-2 ani, alocația de stat este de 600 de lei/lună). Iar mai apoi, între 2 și 18 ani, Cristina va primi o alocație de 243 lei/lună (valoare valabilă la momentul actual, anul 2022), iar părinții ei vor contribui cu diferența necesară pentru a achita prima de asigurare. Așadar, investind inteligent alocația fiicei ei, Ana poate primi primi 78.030 lei la majoratul Cristinei.
5. Pe cine ar trebui să îi desemnez ca beneficiari ai asigurării mele?
Cuplurile căsătorite tind de obicei să aleagă partenerul de viață ca beneficiar al asigurării, dar pot să desemneze ca beneficiar și copilul minor. Avantajul desemnării unui beneficiar pe asigurare este una care ține și de cadrul legal – odată beneficiarul desemnat, acesta poate beneficia de sumele asigurate fără a mai aștepta dezbaterea succesiunii, fără alte costuri legate de acte notariale etc. Poți oricând să modifici beneficiarii asigurării tale și e ok dacă nu ești încă hotărât cum să procedezi. Important este să alegi o persoană în care ai încredere și să nu uiți să îți actualizezi polița în cazul în care lucrurile se schimbă.