4 motive pentru care ai putea crede că nu ai nevoie de o asigurare de viaţă

Sunt perfect sănătos - iată doar unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care unele persoane nu încheie o asigurare de viață. Dar lista e muuult mai lungă! Însă, cel puțin la fel de consistentă este şi lista argumentelor pro-asigurare.

A fi planificat nu este neapărat una dintre trăsăturile noastre principale. De regulă, iarna ne ia prin surprindere, rareori planificăm un eveniment din timp şi mai mereu ajungem cu întârziere la o întâlnire. Ȋn schimb, de fiecare dată știm să venim cu cele mai bune scuze: anul trecut iarna a venit mai târziu, nu ştiam că nu sunt locuri la restaurantul preferat şi credeam că traficul este mai puțin aglomerat. La fel se întâmplă și în cazul asigurărilor de viaţă.

Oamenii din asigurări aud în fiecare zi zeci de motive pentru care românii nu își fac o asigurare de viaţă. Am filtrat cele mai populare scuze şi acestea sunt top 4 cele mai întâlnite motive:

1. Sunt perfect sănătos, mie nu mi se poate întâmpla nimic

Mulţi oameni au senzaţia că boala şi problemele de orice fel îi vor ocoli. Se simt bine, au un loc de muncă şi o casă, de ce să aibă nevoie de o asigurare? Ei bine, tocmai pentru că dificultățile apar pe neașteptate. De pildă, gândiți-vă cât de rapid a evoluat recenta criză sanitară. Azi eram la birou, dar de mâine ni s-a spus să stăm acasă și cei mai mulți dintre noi știm cel puțin o persoană care s-a îmbolnăvit sau a stat în spital. Ați putea spune ca pandemia este o situație specială, însă vedem atât de des cum accidentele rutiere sau cele de muncă pot schimba vieți în doar câteva secunde. La fel, din păcate, și boala poate veni pe neașteptate.

2. Sunt tânăr, am timp să fac îmi o asigurare mai târziu

Când ai 20 de ani, principala ta grijă este cum să te îmbraci la următoarea petrecere sau cum să faci rost de bani ca să-ţi cumperi cel mai cool telefon. Pe lista ta de priorități, asigurarea de viaţă este probabil pe ultimele locuri. Însă timpul trece fără să-ţi dai seama şi ajungi să te gândești la o asigurare de viaţă când te lovești de primele probleme.  

Cei mai mulţi tineri din România încheie o asigurare de viaţă doar când devin părinți. Abia atunci realizează că micuțul lor depinde de ei, că dacă rămân fără slujbă nu mai pot plăti creditele la casa mult-visată ori că se pot îmbolnăvi subit.

Ȋnsă, dacă îţi faci asigurarea de viaţă din timp, poți pune deoparte sume mai mari de bani pentru planurile de viitor ale familie tale. Și, foarte important, cu cât ești mai tânăr când îți faci o asigurare cu atât vei plăti mai puțin.

3. Nu am încredere în asigurări

La saltea - acolo știu mulţi români să-şi țină puținele economii pe care le fac, fără să realizeze că acestea ar putea fi investite mult mai eficient și sigur.

Din fericire, percepția românilor asupra asigurărilor pare să se fi îmbunătățit în ultimii ani. Potrivit celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR-IRES privind cultura asigurărilor din România, experiența personală cu societățile de asigurări a fost una bună pentru 64% dintre români, în creștere cu 6% față de 2020. Conform celor care au participat la studiu, printre calitățile cele mai importante pe care ar trebui să le aibă o companie de asigurări se numără seriozitatea (44%), corectitudinea (28%) și încrederea pe care o inspiră (9%). Ultimul studiu, realizat de Aegon în noiembrie 2021, arată că 8 din 10 clienți spun că și-ar cumpăra o asigurare tot de la Aegon și apreciază seriozitatea companiei și beneficiile produsului lor de asigurare.

4. Nu am bani şi oricum nu înțeleg cum funcționează asigurările

Acesta pare să fie răspunsul celor mai mulţi români când vine vorba de asigurări de viaţă. De altfel, datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că românii au cheltuit în 2019 doar 125 de euro pe asigurări, în condițiile în care media din Europa Centrală și de Est a fost de 300 euro.

Dincolo de discuțiile privind lipsa banilor pentru asigurări, problema este că puțini români înțeleg beneficiile asigurărilor de viață. Şi asta chiar dacă statisticile arată că românii sunt îngrijorați de siguranța lor financiară, prea puțini percep asigurările de viață ca pe o plasă de siguranță din pricina nivelului scăzut de educație financiară.

O simplă discuție cu un consilier poate lămuri orice aspect legat de asigurările de viaţă. Dacă ești interesat în beneficiile pe care le oferă asigurările de viață cu economisire întregii familii, programează o întâlnire la băncile partenere Aegon.

Programează o întâlnire la Alpha Bank Click aici

Programează o întâlnire la Banca TransilvaniaClick aici

Dacă, în schimb, vrei să fii pregătit financiar pentru alte situații neprevăzute și să ai acces la bani în momente de dificultate, atunci este bine să știi că poți alege un plan financiar pentru caz de boală oncologică sau accidente rutiere sau casnice. Aceste asigurări sunt pe perioade mai scurte și pot fi plasa de siguranță în caz de boală sau accident.