5 lucruri de avut în vedere înainte să plecați la drum în vacanța de iarnă

Suntem cu toții conștienți de faptul că incidentele în trafic pot apărea oricând. Mai ales în acest sezon, când drumurile acoperite cu polei sau zăpadă pot reprezenta adevărate provocări pentru șoferi, indiferent de cât de experimentați sunt. Iar agitația și graba manifestate în perioada sărbătorilor de iarnă sunt factori suplimentari care duc la accidente, de multe ori soldate cu victime.

  • În 2021 au avut loc 26.806 accidente rutiere - 4.915 au fost accidente rutiere grave (18,3%), care au dus la decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane, potrivit unui raport al Politiei Române.*
  • Țara noastră este în continuare pe primul loc în topul mortalității din accidente rutiere la nivelul UE, iar rata mortalității este dublă față de media europeană.

Înainte să plecați la drum, mai ales în această perioadă plină de agitație, trafic intens și statistici mai puțin optimiste, asigurați-vă că:

1. Aveți montate deja anvelopele de iarnă și, de asemenea, nu uitați să aveți, pentru condiții de drum dificile, lanțuri antiderapante și lopată.

2. În zilele cu ploi, viscol, ninsori, fiți chiar și mai atenți la pietoni decât sunteți în mod obișnuit. Anul trecut, pietonii au fost implicați în mai bine de o treime din accidentele rutiere grave*.

3. Adaptați permanent viteza la condițiile de drum, mențineți distanța potrivită față de mașina din față.

4. Porniți la drum odihniți și fiți precauți. Accidentele rutiere produse dimineața, între orele 4 și 5, au un număr mare de persoane decedate, ceea ce sugerează faptul că, în condiţii de trafic mai puţin intens, comportamentele rutiere pot deveni mai imprudente, implicând riscuri mari*.

5. Și, cel mai important, asigurați-vă pe voi și pe cei dragi vouă, nu numai mașina.

Ce înseamnă asta?

Imaginați-vă că sunteți victima unui accident de circulație care vă obligă să fiți spitalizat. Brusc, sunteți în spital și cei dragi acasă. Aveți nevoie de medicamente, investigații, tratamente. Sau, poate că, din diverse motive, nu sunteți la zi cu plata CAS. Sunteti în spital, aveți de achitat în plus și internarea. Acasă, factura la curent tocmai a sosit, iar cheltuielile zilnice ale familiei sunt mai greu de dus acum că veniturile vi s-au diminuat și aveți nevoie de extra bani pentru a vă restabili sănătatea. Sigur, acesta este un scenariu teoretic, dar foarte posibil.

  • 70% dintre români nu știu care sunt consecințele financiare pe care le-ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident.
  • Doar 40% dintre români au deja un plan financiar în caz de îmbolnăvire sau accident**.

O asigurare de viață cu spitalizare în caz de accident (și boală) îți oferă o plasă de siguranță. Poți alege să Fii Precaut la volan, dar și în viață.

  • Primești bani pentru zilele tale de spitalizare, bani pe care îi poți folosi să acoperi din cheltuielile care apar în astfel de situații. Pachetele disponibile includ între 30 și 120 de zile de spitalizare/an, cu o indemnizație zilnică de 100 sau 200 de lei.

Asigurarea Fii Precaut a fost desemnată produsul anului la Gala Premiilor Pieței Asigurătorilor 2022.

*https://www.politiaromana.ro/files/news_files/RAPORT_2022_WEB.pdf

**https://www.aegon.ro/blog/comunicate-de-presa/comunicat-lansare-asigurare-fii-precaut/