Mit și adevăr (I): Este cancerul de sân ereditar?

Dacă cineva din familia mea a suferit de cancer de sân, înseamnă că și eu o să mă îmbolnăvesc? Nu.

Doar 5% până la 10% din cazurile de cancer de sân sunt considerate ereditare, adică provocate de o predispoziție la cancer moștenită din familie. Aşadar, majoritatea femeilor care dezvoltă cancer la sân nu au cazuri similare în istoricul familiei. Stilul de viață, mediul înconjurător sau pur şi simplu procesul de îmbătrânire pot fi cauze ale apariției cancerului la sân.

Cu toate acestea, până la 20% din femeile diagnosticate cu cancer la sân au un istoric familial semnificativ, adică au 2 sau mai multe rude de gradul I sau II cu cancer mamar, conform datelor analizate de Genekor, un laborator de biologie moleculară axat pe oncologie. Pentru cei care au avut în familie cazuri de cancer la sân, specialiștii recomandă testele genetice pentru a determina dacă există în organism anomalii ale ADN-ului, care ar fi putut fi transmise de la părinte la copil.

Prin urmare, istoricul de cancer în familie nu înseamnă că vei dezvolta și tu o formă de cancer în viitor. Cu toate acestea, există o predispoziție de care trebuie să ții cont. Pe lângă controalele anuale și investigațiile recomandate de medicul senolog, alege și o  asigurare oncologică  care îți oferă sprijin financiar de până la 30.000 de lei în cazul unui diagnostic de cancer și acces rapid la tratament în clinicile private Amethyst din Cluj-Napoca și București.

Află mai multe despre asigurarea oncologică