E rândul meu să am grijă de mama (1): Povestea Ramonei

La aproape 30 de ani începi să privești viața altfel. Lași în urmă entuziasmul adolescenței, emoția primului job, bucuria primului salariu. Prioritățile se schimbă și responsabilitățile iau o altă amploare. Senzația de invincibilitate parcă își pierde din putere, când apar primele dureri de genunchi sau te trezești dimineața cu dureri de spate.

În astfel de momente, începi să rezonezi mai bine cu părinții tăi, începi să îi înțelegi, să fii mai tolerant cu ei și să îi apreciezi mai mult.

La fiecare mică sau mare victorie din viață, mama a fost lângă mine. De la prima diplomă obținută în clasa I, până la finalul facultății, mama a fost acolo susținându-mă necondiționat. A fost, alături de tata, suporterul meu numărul 1. A așteptat afară, în ploaie, în timp ce susțineam primul interviu pentru un job și am strigat împreună de bucurie când am luat postul. Și nu doar atât, aproape zilnic mi-a ascultat fiecare nemulțumire, m-a încurajat cu vorbe blânde, m-a mustrat când era cazul și m-a susținut în tot ceea ce mi-am propus.

Pe măsură ce înaintează în vârstă îmi dau seama că nu-mi va fi alături mereu și e înspăimântător. Îmi doresc să îmi fie alături și la următoarele evenimente majore din viața mea, să știu că e lângă mine la bine și la greu.

De aceea îmi doresc să știu că, la rândul meu, pot să am grijă de ea. Având în vedere istoricul medical al mamei, îmi dau seama că riscul unui diagnostic de cancer de sân este ridicat. Din acest motiv, mă asigur că își face toate analizeze necesare cu regularitate, că încearcă să mențină un stil de viață cât mai sănătos și că mă ține la curent cu privire la starea ei de sănătate.

Ramona și mama ei. Foto: arhiva personală

Și, cu toate acestea, în cazul nefericit al unui diagnostic de cancer, vreau să știu că pot să îi ofer sprijinul meu emoțional, financiar și moral. Așadar, am sfătuit-o să cumpere asigurarea Optimist de la Aegon, ca să ne concentrăm toate eforturile spre vindecare, fără a avea grija banilor necesari tratamentului, plus transport la clinici, cazare sau investigații medicale.

Ca orice copil, îmi doresc tot ce e mai bun pentru ea, prin urmare vreau să știu că poate avea acces rapid la tratament, în clinici private precum Amethyst, unde știu că sunt folosite echipamente medicale performante de ultimă generație.

Lupta cu cancerul este cât se poate de dificilă, de aceea vreau să fiu sigură cu ne-am înarmat corespunzător și că suntem pregătite să pornim împreună la drum. Până acum mama a avut grijă de mine, acum e rândul meu să am grijă de ea.