De ce se așteaptă Europa la un val de diagnostice oncologice

Pandemia a îngreunat diagnosticarea cazurilor de cancer, iar datele de la nivel european sunt îngrijorătoare. Iată de ce este necesar să ai un plan de prevenție complet, care să includă și o asigurare oncologică.

După bolile cardiovasculare, cancerul este a doua cauză a mortalității în țările Uniunii Europene. An de an, 2,6 milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală. Un sfert din numărul total de cazuri de cancer de la nivel mondial se înregistrează în Europa, deși pe continent trăiește doar 10% din populația lumii.

Cele mai multe cazuri de diagnostic oncologic se înregistrează în rândul bărbaților, cancerul de prostată având cea mai mare pondere, urmat de cancerul pulmonar și cel colorectal. În rândul femeilor, cancerul de sân este cel mai frecvent din toate tipurile de cancer, urmat de tumorile colorectale și cele pulmonare.  

Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite

Numeroase studii au arătat ca 40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite evitând câţiva factori de risc. Principala cauză care favorizează apariția cancerului în Uniunea Europeană este fumatul. Obezitatea şi excesul de greutate, alături de lipsa activităților fizice şi alimentația nesănătoasă, precum și consumul de alcool, sunt printre cei mai cunoscuți factori de risc ce pot cauza cancer. De asemenea, expunerea prelungită la surse de soare sau la radiaţii provenind de la radon poate să înlesnească apariţia cancerului.

Situația din România

Conform datelor International Agency for Research on Cancer, în România au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer în 2020 și s-au înregistrat 54.486 decese, ţara noastră având printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer. Mare parte din serviciile oncologice au fost întrerupte în momentul declanșării pandemiei în România, iar accesul pacienţilor la tratament şi medicamente oncologice a fost puternic afectat.

Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului, cu sprijinul Comisiei Europene, a elaborat demult Codul European Impotriva Cancerului, un set de 12 recomandări simple, bazate pe dovezi științifice, care au ca scop reducerea riscului apariției cancerului.

1. Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.

2. Eliminați fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.

3. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

4. Fiți activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.

5. Adoptați o dietă sănătoasă. Consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe. Limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite. Evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.

6. În cazul în care consumați alcool de orice fel , limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.

7. Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.

8. La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

9. Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

10. Pentru femei. Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul. Terapia hormonală de substituție (THS) crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.

11. Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru: hepatita B (pentru nou-născuți) și virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

12. Participați la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei și bărbați), mamar (la femei), de col uterin (la femei).

Depistarea precoce a cancerului este esențială pentru ca șansele de supraviețuire ale bolnavilor să fie ridicate. Screeningurile anuale şi controalele periodice pot identifica din timp anomaliile apărute în corp. De asemenea, un plan complet de prevenție include și o asigurare oncologică. Asigurarea Optimist de la Aegon oferă sprijin financiar de până la 30.000 lei în cazul unui diagnostic de cancer şi asigură acces rapid la tratament în clinicile private de radioterapie Amethyst din Cluj-Napoca și București.