Cum să te pregătești financiar pentru o posibilă diagnosticare cu cancer?

Deși mulți dintre noi evităm chiar şi să îi rostim numele, cancerul a ajuns să facă parte din realitatea noastră de zi cu zi. Auzim tot mai des despre cunoscuți, prieteni sau chiar apropiați care încep lupta cu această boală, iar implicațiile unui astfel de diagnostic pot fi devastatoare atât în plan emoțional, cât și financiar.

Statisticile International Agency for Research on Cancer ne arată că în 2020, 98.886 de români au fost diagnosticați cu cancer. Imaginați-vă trei dintre cele mai mari arene și stadioane din țară, Arena Națională, BT Arena și Cluj Arena, pline cu pacienți nou diagnosticați. Din păcate, același studiu mai punctează că 54.486 de români au pierdut anul trecut lupta cu boala. Tocmai de aceea este necesar mai mult ca oricând să îți creezi un plan complet de prevenție din care nu ar trebui să lipsească și o asigurare oncologică.

Tipurile de cancer cu cea mai mare incidență

Cel mai întâlnit diagnostic de cancer în 2020 a fost cancerul colorectal (13,1% din total cazurilor înregistrate), acesta fiind urmat de cancerul pulmonar (12,3%), cancerul la sân (12,2%), cancerul de prostată (8,1%) și cancerul de vezică urinară (5,2%). Cancerul pulmonar și cancerul la sân înregistrează cea mai mare rată a mortalității, însă, dacă sunt depistate în stadii incipiente, la ambele crește semnificativ rata de supraviețuire.

Cum poți fi pregătit în eventualitatea unei diagnostic de cancer?

În calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, pacientul diagnosticat cu cancer beneficiază de investigații, proceduri și tratamente medicale complet gratuite. Însă, în contextul actual și din cauza multor alți factori (supraaglomerare, deficit de personal), apar întârzieri semnificative în începerea investigațiilor și a tratamentului. Iar cea mai valoroasă armă a pacienților în lupta cu boala este timpul.

În astfel de situații, accesul rapid într-o clinică devine esențial, iar costurile generate de nevoia de a grăbi procesul sunt deseori greu de suportat de pacient și familia sa. Testimonialele primite de la pacienții oncologici ne-au dezvăluit că acestea pot ajunge până la 5.000 de lei pe lună și cuprind:

  • Programări pentru consultații și investigații suplimentare.
  • Costurile de transport pentru numeroasele vizite medicale.
  • Costurile cu cazarea, care apar pentru persoanele din alte localități.
  • Tratamente suplimentare, ședințe de recuperare, îngrijiri paliative sau alte terapii.
  • Costurile unui regim alimentar special recomandat pe termen lung.

Tu ce preferi? Să fii pregătit financiar în cazul unei diagnosticări cu cancer? Sau să ai şi astfel de griji în momentele respective?

Cu gândul de a-ți fi alături și a-ți oferi sprijin financiar pentru cheltuielile suplimentare pe care le poate aduce un astfel de diagnostic, am creat asigurarea oncologică Optimist prin care primești până la 30.000 de lei în cazul în care ești diagnosticat cu cancer. În plus, câștigi timp prețios prin faptul că ai acces rapid, în maximum 72 de ore,  la serviciile medicale de top în clinicile oncologice private Amethyst din Cluj-Napoca, Timișoara și București.

Prevenția rămâne cea mai bună soluție

Depistarea timpurie și tratamentul corect al cancerului cresc semnificativ rata de supraviețuire, însă contextul pandemic a îngreunat diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer, a întârziat programările și i-a descurajat pe mulți pacienți să solicite asistență medicală sau să se programeze la medicul specialist pentru controalele de rutină.

Cu toate acestea, a preveni a fost întotdeauna mai ușor decât a trata și tocmai în această perioadă de incertitudine trebuie să avem și mai mare grijă de sănătatea noastră. Percepția “mie nu mi se poate întâmpla” se dovedește adesea iluzorie, iar conștientizarea necesității unor măsuri preventive apare de multe ori când este deja prea târziu. Hope for the best, prepare for the worst! Nu uita să incluzi în planul tău de prevenție asigurarea oncologică.

Poți cumpăra Asigurarea Optimist de la brokerii parteneri Aegon.