Cum pot fi evitate erorile medicale de diagnostic și tratament?

Erorile medicale se află printre primele 10 cauze de dizabilitate și deces la nivel mondial, conform OMS. Află cum un serviciu de a doua opinie medicală online te ajută să eviţi un diagnostic sau un tratament greșit.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că până la 4 din 10 pacienți la nivel mondial sunt subiectul unor erori medicale și aproximativ 134 de milioane de astfel de erori sunt identificate anual în țările cu venituri medii și mici. Din păcate, 2,6 milioane dintre acestea duc la decesul pacienţilor, conform celor mai recente studii citate de OMS. Chiar şi în ţările cu economii dezvoltate, 1 din 10 pacienţi are parte de o eroare medicală în timp ce primește îngrijiri în spital.

În România, în 2019 și 2020, au fost raportate peste 1.300 de erori medicale care au rezultat în traumatismul pacientului și 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale, arată raportul din 2021 al Observatorului Român de Sănătate, o organizație non-guvernamentală specializată în chestiuni de sănătate publică și analiză economică. 

Cum poți evita să devii subiectul unei erori medicale?

Diagnosticarea incorectă afectează până la 4 din 10 pacienţi, însă a doua opinie medicală  scade cu 90% riscul unui diagnostic eronat.

Când e bine să ceri o a doua opinie medicală? 

  • Ai mai multe recomandări medicale diferite și vrei o părere independentă.
  • Nu ești convins că diagnosticul primit și tratamentul sunt corecte.
  • Nu ai un diagnostic clar şi vrei să primești încă o părere medicală avizată.
  • Dorești să ți se recomande alternative de tratament moderne.

Cea mai rapidă cale de a avea acces la opinia unui specialist independent este asigurarea Aegon Diagnose.me. Aceasta îți oferă posibilitatea să trimiți online documentele medicale pe care deja le ai unui medic din străinătate, fără niciun cost de deplasare, cazare ori consultații medicale. Citește care sunt pașii prin care poți beneficia de a doua opinie medicală prin platforma Diagnose.me.

Peste 150 de medici din 35 de țări europene şi SUA, care lucrează la spitale și universități de top în domenii precum oncologia, neurologia, cardiologia, pediatria şi altele, sunt doar la câteva click-uri distanță. Asigurarea Aegon Diagnose.me poate fi achiziționată: