Deşi se află printre primele 10 cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial, erorile medicale din România sunt raportate deficitar şi rareori în mod transparent. Află cum un serviciu de a doua opinie medicală online te ajută să eviţi un diagnostic sau un tratament greșit.
1 din 4 pacienţi din ţările cu venituri mici şi medii sunt victime ale erorilor medicale. Aproximativ 134 de milioane de erori medicale sunt identificate anual la nivel global, iar 2,6 milioane dintre acestea duc la decesul pacienţilor, conform celor mai recente studii citate de Organizația Mondială a Sănătății. Chiar şi în ţările cu economii dezvoltate, 1 din 10 pacienţi ajunge să fie subiectul unor erori medicale în timp ce primește îngrijiri în spital.
Ȋn România, în 2019 și 2020, au fost raportate peste 1.300 de erori medicale care au rezultat în traumatismul pacientului și 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale, arată raportul din 2021 al Observatorului Român de Sănătate, o organizație non-guvernamentală specializată în chestiuni de sănătate publică și analiză economică. Același document arată însă că doar 42% din spitalele din România au raportat anul trecut evenimente adverse care au impact asupra sănătății pacienţilor, ceea ce înseamnă că o parte din erorile medicale nu ajung în statistici.
Ce sunt erorile medicale şi de ce apar?
Specialiștii din domeniul sănătății sunt de acord că orice eveniment medical care putea fi prevenit şi care duce la afectarea neintenționată și nedorită a sănătății pacientului ori chiar la moartea acestuia, poate avea la bază o eroare medicală.
Datele OMS arată că erorile medicale se află în primele 10 cauze mondiale de deces și dizabilitate şi reprezintă aproximativ 15% din cheltuielile de spitalizare din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Cele mai frecvente evenimente adverse raportate la noi în țară sunt infecțiile intraspitalicești şi erorile de medicație, dar şi diagnosticele greșite reprezintă o proporție îngrijorătoare.
Erorile precum cele de diagnostic, tratament chirurgical și medicație au o multitudine de cauze, de la comunicarea inadecvată a personalului medical și suprasolicitarea cadrelor medicale, până la dotarea precară a spitalelor şi lipsa de experiență a doctorilor. Astfel, nu e de mirare că un studiu din 2017 a arătat că 73% din pacienții din România au o opinie negativă cu privire la calitatea serviciilor medicale din ţara noastră, un procent de aproape trei ori mai mare decât media europeană.
Cum poți evita să devii subiectul unei erori medicale?
Diagnosticarea incorectă afectează până la 4 din 10 pacienţi, însă a doua opinie medicală - un concept care prinde tot mai mult teren şi în România- scade cu 90% riscul unui diagnostic eronat. Dacă te afli într-una sau mai multe din situațiile de mai jos, recomandarea este să soliciți părerea unui alt specialist pentru a fi sigur că diagnosticul ce ți s-a pus sau tratamentul la care urmează să te supui sunt corecte:
- ai mai multe recomandări medicale diferite și vrei o părere independentă;
- nu ești convins că diagnosticul primit și tratamentul sunt corecte;
- nu ai un diagnostic clar şi vrei să primești încă o părere medicală avizată;
- dorești să ți se recomande alternative de tratament moderne.
Cea mai rapidă cale de a avea acces la opinia unui specialist independent este asigurarea Aegon Diagnose.me. Aceasta îți oferă posibilitatea să trimiți online documentele medicale pe care deja le ai unui medic din străinătate, fără niciun cost de deplasare, cazare ori consultații medicale. Citește care sunt pașii prin care poți beneficia de a doua opinie medicală prin platforma Diagnose.me.
Peste 150 de medici din 35 de țări europene şi SUA, care lucrează la spitale și universități de top în domenii precum oncologia, neurologia, cardiologia, pediatria şi altele, sunt doar la câteva click-uri distanță. Asigurarea Aegon Diagnose.me poate fi achiziționată:
- De la partenerii brokeri.
- Din unitățile Alpha Bank din toată țara.
- Din Banca Transilvania, împreună cu asigurarea de viață cu acumulare Aegon Fii Sigur.