Cum ne influențează veniturile starea de sănătate și greutatea?

Deseori, oamenii care observă că situația financiară li se îmbunătățește pierd în greutate şi se lasă de fumat. De ce se întâmplă acest lucru?

Acum câțiva ani, în Noua Zeelandă a fost lansat un program menit să îmbunătăţească modul în care oamenii îşi gestionează banii. Programul se adresa pariorilor înrăiți şi celor certați cu legea. Pe măsură ce participanții avansau tot mai mult în program, specialiștii au observat câteva lucruri: în momentul în care participanții începeau să își îmbunătățească modul în care își gestionau banii, începeau să facă sport, să piardă în greutate şi să se lase de fumat.

Pe scurt, dacă problemele financiare erau rezolvate, participanţii aveau mai mare grijă de sănătatea lor. Programul a demonstrat ceva ce cu toții intuiam: oamenii cu venituri mai mari tind să fie slabi, mai sănătoși şi într-o formă fizică mai bună. 

De ce sărăcia nu este bună pentru sănătate

Problemele financiare au impact asupra tuturor domeniilor din viața unui om. Cercetătorii au arătat că sărăcia crește semnificativ nivelul de stres, ceea ce înseamnă că ajungem să nu ne îngrijorăm doar pentru bani. Oamenii cu posibilități financiare reduse trebuie să facă față mai multor situații conflictuale, trebuie să se mute mai des şi se preocupă adesea să facă rost de bani pentru următoarea masă.

Toate acestea le afectează sănătatea pe mai multe nivele. De exemplu, dacă îți permiți să locuiești doar într-un cartier modest este greu să găsești un loc unde să faci mișcare. Dacă lucrezi în schimburi şi nu știi exact ce program o să ai zilele următoare, este greu să respecți un program de făcut mișcare sau de mers la sală. Ȋn plus, pentru mulți oameni, stresul duce la epuizare emoțională. Totodată, cei cu venituri reduse reușesc cu greu să aibă parte de mâncare sănătoasă pentru că aceasta este mai scumpă decât mâncarea tip fast-food. Studiile arată că oamenii care au venituri mici sau trăiesc din ajutor social tind să cumpere produse mai ieftine pentru a se asigura că bugetul îi ține mai mult. Pe scurt, nesiguranța financiară îi determină pe oameni să nu mai fie atenți la forma lor fizică ori la cât de sănătos mănâncă. 

De ce veniturile mai mari înseamnă o stare de sănătate mai bună

Odată ce ai ajuns să ai un venit confortabil, ai şi acces la resursele care protejează şi îmbunătățesc sănătatea pe termen lung. Aceasta este şi concluzia programului din Noua Zeelandă.

Totodată, este probabil să ai o slujbă care este nu doar stabilă, ci şi asigură flexibilitate şi beneficii suplimentare cum ar fi: concediu plătit, asigurare de sănătate şi programe de relaxare. De asemenea, este mai puțin probabil să lucrezi într-un mediu periculos. Poți să îți cheltuiești o parte din venituri pe servicii medicale de prevenție şi pe un stil de viață sănătos.

Siguranța financiară duce şi la decizii mai bune în ceea ce privește mâncarea sănătoasă. O să ai mai mult timp să faci mișcare şi, evident, resursele financiare ca să faci asta. Cel mai probabil, o să cheltui mai mult pe educație. Iar toate acestea maximizează șansele ca familia ta să continue să trăiască confortabil.

De ce o stare de sănătate mai bună înseamnă venituri mai mari

Vestea bună este că sănătatea şi bogăția nu sunt străzi cu sens unic. Faptul că ești slab, sănătos şi în formă te ajuta să-ţi îmbunătățești situația financiară. De fapt, cele mai la îndemână lucruri pe care le poți face pentru a-ţi îmbunătăți atât sănătatea, cât şi starea financiara, sunt să te lași de fumat şi să ai grijă la greutatea ta. Dacă scapi de țigări, nu numai că scapi de o povară financiară pe termen scurt, dar scade şi riscul de a suferi de o boală cronică ori probleme cu inima pe termen lung. Ȋn plus, plămânii mai sănătoși înseamnă şi mai multă energie, iar renunțarea la fumat reduce stresul, depresia şi anxietatea. Şi pierderea în greutate are un efect financiar imediat, pe lângă faptul că scad șansele să te îmbolnăvești grav.

Vestea bună

Sunt mulți factori care ne afectează siguranța financiară şi sănătatea. Printre altele, este vorba despre factorii genetici, locul de muncă, părinții, familia, veniturile, cartierul din care provenim sau educația pe care o primim. Cei mai mulți dintre acești factori sunt dificil de schimbat - dacă nu chiar imposibil. Vestea bună este că eforturile tale sunt la fel de valoroase indiferent dacă decizi să te concentrezi pe sănătatea ta fizică, pe cea mentală sau pe cea financiară. Şi, din fericire, o îmbunătățire într-o parte duce la îmbunătățiri şi în celelalte.

Sursa: www.aegon.com.