Cum am cumpărat o asigurare oncologică pentru mama

Am devenit mai conștientă și mai îngrijorată de riscul unui diagnostic oncologic în familia noastră în momentul în care sora mamei mele a fost diagnosticată cu cancer colorectal. Am fost martoră la toate implicațiile emoționale, dar și financiare pe care le are un asemenea diagnostic.

Așa că m-am gândit – ce ar însemna ca mama mea să treacă printr-o astfel de situație? Suntem pregătite? Nicidecum. Nici emoțional, dar nici financiar. Așa că, pe lângă schimbări în stilul de viață și deschiderea unui cont de economii, ne-am informat și despre asigurările care oferă sprijin financiar în cazul unui diagnostic oncologic.

1. Am căutat să înțeleg ce înseamnă o asigurare pentru cancer. M-am documentat și am aflat că:

  • O asigurare acoperă riscul de a face o boală. În cazul cancerului, incidența riscului e destul de mare în România (de exemplu: mai bine de 4 milioane de români avem pe cineva apropiat bolnav, deja). În cazul nostru, având deja antecedente de cancer, planurile financiare sunt cu atât mai valoroase cu cât acest risc e mai crescut la noi în familie.
  • Am aflat că asigurarea de viață nu este ca un abonament la o clinica medicală. Nu e ca și atunci când ai pneumonie și te duci la consultație la clinică.
  • Trebuie să îți faci o asigurare de dinainte de a fi bolnav. Te asiguri financiar pentru cazul în care te-ai îmbolnăvi. Pe scurt, dacă ai o asigurare de cancer și faci cancer primești suma asigurată. Adică, pentru o sumă foarte accesibilă (noi am plătit 135 de lei pentru 1 an) primești o despăgubire în bani (în cazul nostru ar fi de 5.000 de lei). Dacă nu te îmbolnăvești, ei bine, asta e o veste bună. Te asiguri în continuare și pentru următorul an și speri să primești doar vești bune.

2. Am căutat să vedem cine ne vinde o astfel de asigurare

  • Am chemat-o pe mama la Cluj și i-am spus de ce gânduri mă macină și ce soluții am identificat: am găsit asigurarea Optimist și mi-a plăcut (e foarte clar cât plătești și ce beneficii ai). Sunt 4 variante disponibile, poți opta pentru pachete cu sume între 135 și 350 de lei/an și de despăgubiri între 5.000 și 30.000 de lei.
    În plus, clinicile private Amethyst sunt aproape de noi în caz că ar fi nevoie de tratament oncologic.
  • Mama a fost de acord, așa că am căutat să văd de unde pot cumpăra asigurarea oncologică. Am găsit fără probleme adresa celui mai apropiat broker de asigurări.
  • Am sunat înainte ca să ne asigurăm că îi găsim și în weekend și am mers împreună cu mama într-o plimbare până la sediu.
  • Informațiile pe care le știam despre asigurare au fost reconfirmate de broker și se regăseau și în contract.
  • Am semnat actele rapid – adică mama, că asigurarea este pentru mama, ea este asigurat. Eu am plătit prima de asigurare, în calitate de contractant. A fost nevoie și de buletinul mamei.
  • Contractul l-a semnat pe loc, iar o confirmare pe e-mail a primit în timp ce încă eram la sediul broker-ului.

3. Cât a costat?

Cât am zis – fix 135 de lei pentru 1 an. Iar la anul, voi cumpăra iar asigurarea pentru ca protecția financiară să continue. Am știut de la bun început ce beneficii primește mama:

  • Sprijinul financiar la diagnosticare de 5.000 de lei.
  • Programare în maximum 72 de ore la prima consultație, fără liste de așteptare.
  • Acces la tratament în clinicile private Amethyst.

Știu și ce am de făcut în cazul în care vom avea nevoie să primi despăgubirile, adică în cazul în care mama s-ar îmbolnăvi. Am primit prin e-mail o broșură, precum și informații complete despre ce avem de făcut. Pe pagina de Întrebări Frecvente găsesc și alte informații. Brokerul meu este și el pregătit să îmi ofere sprijin.