Controalele de rutină – cum ajută în identificarea afecțiunilor la copii?

Îți dorești să ai lucrurile sub control, mai ales când vine vorba de sănătatea copilului tău. Știai că poți să îi menții o stare bună de sănătate copilului tău prin faptul că îi faci analize sau că îl duci la controale de rutină? Acestea te ajută să descoperi din timp și, de cele mai multe ori, în faza incipientă eventuale probleme de sănătate și pot fi tratate cu mai mare ușurință.

Află ce tipuri de investigații sunt recomandate copiilor în funcție de vârstă și ce probleme de sănătate pot fi diagnosticate din timp.

Analize recomandate până la vârsta de 5 ani
Printre analizele medicale de rutină care au ca rol depistarea unor stări patologice care nu pot fi observate fără analize și care trebuie făcute copiilor până la 5 ani, se numără și exudatul nazal, exudatul faringian, examenul coproparazitologic și coprocultura. Aceste analize te ajută să identifici și să tratezi din timp: anemia, infecțiile (respiratorii, digestive, urinare), hepatitele, diabetul zaharat sau parazitozele intestinale ale copilului.

Între vârstele de 1 și 2 ani ale copilului, este recomandat și primul control la dentist. Mulți dintre copii prezintă probleme cu demineralizări ale dinților de lapte, care trebuie ținute sub control la 3 sau 6 luni, după caz.

Cel mai adesea, în jurul vârstei de 2 ani, pediatrul recomandă și o vizită la medicul oftalmolog, pentru a-i fi testată vederea și a preveni sau pentru a trata eficient problemele oftalmologice.

Începând cu vârsta de 3 ani, copilului i se măsoară tensiunea arterială care, dacă nu este în valorile normale, poate afecta rinichii, poate duce la o malformație congenitală cardiacă sau chiar la anumite dereglări hormonale.

Este important să ținem cont și că unele tipuri de investigații nu sunt recomandate să fie făcute dacă nu există semne de boală. De exemplu, exudatul faringian este necesar doar dacă există eritemul gâtului, amigdale hipertrofiate și dureroase, cu depozite albicioase, febră și inflamarea ganglionilor din zona gâtului: „Deși grădinițele solicită la înscrierea copiilor să se prezinte un rezultat negativ de exudat faringian (negativ pentru Streptococul beta hemolitic de grup A – cauza amigdalitelor pultacee și a scarlatinei), pediatrii atrag atenția asupra faptului că există o proporție foarte mare de purtători sănătoși. Aceștia sunt persoanele (copii sau adulți) care au Streptococ beta hemolitic în faringe, dar în absența simptomelor de boală activă: eritemul gâtului, amigdale hipertrofiate și dureroase, cu depozite albicioase, febră și inflamarea ganglionilor din zona gâtului. Pentru aceștia, nu se recomandă niciun tratament, pentru că bacteria nu este activă la acel moment - ceea ce înseamnă că nu produce nici boală, iar rata de transmitere de la acești purtători sănătoși este atât de mică, încât nu ar justifica „prețul" unui tratament antibiotic de eradicare (efectele adverse ale antibioterapiei repetate, în afara semnelor de boală)", spune Ana Ștefănescu, medic specialist pediatrie.

Control anual pentru evaluarea greutății copilului de la 2 la 12 ani
O atenție specială este dedicată și diabetului tip 2, care reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Diagnosticul este identificat adesea când apare o complicație sau este descoperit ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. Până de curând, diabetul tip 2 a fost observat doar la adulți, dar în prezent apar tot mai des cazuri și în rândul copiilor, conform Institutului Național de Sănătate Publică (2018).
Ca recomandări, această problemă medicală poate fi ținută inițial sub control prin dietă și exerciții fizice. O greutate mai mare decât ar trebui să aibă copilul la vârsta lui, poate duce la mai multe probleme de sănătate, de la riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială până la colesterol mărit, probleme articulare sau probleme sociale și psihologice.

Verificarea coloanei vertebrale - de la 14 ani procentul afecțiunilor crește semnificativ
Principalele cauze care duc la apariția scoliozelor și cifozelor sunt defectele de mers (de exemplu călcătura spre interior a piciorului), carența vitaminei D în primii ani de viață, purtarea unui ghiozdan prea greu sau, în cazul adolescenților, creșterea bruscă în înălțime. De exemplu, în clasa a II-a problemele cu coloana și chiar cifozele și scoliozele se întâlnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase, iar în clasa a VIII-a procentul crește la 70%. Tratamentul preventiv se face prin corectarea diverselor afecțiuni diagnosticate, iar tratamentul curativ prin kinetoterapie.


„Printre cauze, aș mai adăuga și displazia de șold congenitală nedepistată, care favorizează scoliozele. De asemenea, posturile vicioase din bancă la școală sau din diferite activități. Concluzia ar fi că atunci când părintele sesizează, sau medicul de familie, copilul trebuie dus la medicul specialist, care în urma investigațiilor pune diagnosticul și atunci ia legătura cu kinetoterapeutul. Acesta face ulterior planul de intervenție prin exerciții fizice terapeutice, în funcție de stadiul și de evoluția fiecărui pacient. Vorbim cu aproximație de un minimum de 3 luni pentru tratament în stadiu incipient, iar la stadiu avansat poate fi o perioadă mai lungă, chiar și de până la 1-2 ani sau exerciții permanente pe durata creșterii, exerciții permanente de prevenție chiar după ce a existat evoluție. Incidența acestor afecțiuni este, clar, mult mai mare și în rândul tinerilor, mai ales odată cu tehnologia actuală. De exemplu, ținerea telefonului în mână sau statul la laptop mai poate favoriza apariția cifozei.", adaugă Sergiu Gut, kinetoterapeut.

De asemenea, printre controalele recomandate copilului tău, odată ajunși la pubertate, este necesar să se ia în calcul și un consult al zonelor genitale – ginecolog în cazul fetelor și urolog în cazul băieților.

În urma analizelor sau controalelor specifice vârstei, cresc șansele de a trata eficient problemele medicale ale copilului tău. În cazul în care este diagnosticat cu o boală și vrei să fii sigur de diagnostic sau de tratament, poți cumpăra asigurarea Aegon Diagnose.me Junior direct de pe www.aegonmarket.ro sau din unitățile Alpha Bank din întreaga țară. Ai acces online la a doua opinie medicală, pe baza documentelor medicale și investigațiilor realizate, de la medici specialiști care lucrează la spitale de renume din SUA și Europa.