5 situații în care e recomandat să ceri a doua opinie medicală

Cei mai mulți dintre noi ne simțim foarte confuzi și nesiguri în momentul în care primim un diagnostic. Ca să nu mai vorbim despre temerile legate de cursul bolii sau de cât de eficient va fi tratamentul. Din toate aceste motive, luarea unei decizii legate de starea de sănătate se dovedește din ce în ce mai dificilă.

Care ar putea fi cel mai bun tratament pentru mine? Oare diagnosticul meu este cel corect? Când toate aceste întrebări și temeri te împiedică să iei o decizie, cel mai bine este să consulți încă în specialist. Datele Diagnose.me arată că a doua opinie medicală scade cu până la 90% probabilitatea unui diagnostic eronat. De asemenea, recomandările de tratament se pot dovedi mai eficiente atunci când consulți mai mulți specialiști.

Cu toate acestea, nu orice diagnostic sau tratament necesită o a doua opinie medicală. O durere de stomac poate fi doar o simplă indigestie, iar o durere în gât se poate dovedi o laringită. Totuși, când este recomandat să ceri opinie mai multor specialiști?

1. Medicul tău nu îți poate pune un diagnostic clar

Știm deja cu toții că există multe boli și afecțiuni care au simptome similare. Ce înseamnă acest lucru? Că medicul tău ar putea avea dificultăți în a-ți stabili un diagnostic corect. De aceea, solicitarea unei a doua opinii te ajută să beneficiezi de experiența și expertiza altor specialiști care ți-ar putea recomanda investigați suplimentare pentru a restrânge aria potențialelor diagnostice.

2. Nu ai o relație bazată pe încredere cu medicul tău

Chiar dacă doctorul tău are experiență vastă cu pacienți care suferă de aceeași afecțiune ca și tine, dar tu nu te simțiți confortabil când discuți cu el despre starea ta de sănătate, nu primești răspunsuri la întrebări sau ești pur și simplu ignorat, este timpul să cauți un alt specialist. O comunicare proastă cu medicul îți poate afecta sănătatea pentru că, atunci când tu nu ești sigur pe recomandările primite, cel mai probabil, nici nu te vei implica în planul de tratament. Ai nevoie de un specialist în care să ai încredere, care este dispus să-ți răspundă la întrebările despre afecțiunea ta și să-ți explice opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție.

3. Medicul îți recomandă o intervenție chirurgicală

Cel mai adesea, când primim recomandare pentru o intervenție chirurgicală, ne gândim de două ori înainte de a trece la fapte. Chiar dacă, în cele din urmă, alegi să faci operația, este înțelept să cauți o a doua opinie. În cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală nu ar trebui să fie primul tratament pe care îl încerci. Solicitarea unei a doua opinii îți poate oferi alte opțiuni de tratament pe care nu le-ai luat în considerare: fizioterapie, modificări ale regimului și ale stilului de viață, pierderea în greutate sau medicamente. De exemplu, peste 45% dintre operațiile de coloană nu au mai fost necesare după re-evaluarea documentelor medicale, arată cifrele Diagnose.me.

4. Ești diagnosticat cu o problemă de sănătate rară

Potrivit Alianței Naționale pentru Boli Rare din România, numărul bolile rare este de aproximativ 8.000 (majoritatea de cauză genetică) și afectează 6-8% din populație la nivel european. Ceea ce înseamnă că puțini medici sunt familiarizați cu simptomele specifice ale fiecăreia. Acest lucru poate duce la diagnosticarea greșită sau chiar la imposibilitatea de a pune cu certitudine un diagnostic.

5. Primești un diagnostic de cancer

La ce te poate ajuta o a doua opinie medicală? La o revizuire a patologiei în vederea determinării stadiului cancerului, ceea ce poate afecta recomandările de tratament și poate reduce riscul de a fi supra- sau sub-tratat.

Acum, te gândești probabil că, deși ai vrea să ceri o a doua opinie medicală, îți este dificil. În localitatea ta există un singur medic specialist pe care deja l-ai consultat. Pentru o a doua opinie medicală ai nevoie de o programare la un medic din alt oraș – iar asta ar putea dura câteva luni. Plus timp pierdut, costuri cu transportul și cazarea. Ei, bine, situația nu mai este așa de complicată. Prin intermediul serviciilor online de a doua opinie medicală, barierele geografice nu mai există. Poți să primești a doua opinie medicală direct la tine acasă de la medici din SUA sau Europa. Fără luni de așteptare, fără timp pierdut și fără costuri suplimentare. Iar dacă alegi asigurarea Aegon Diagnose.me plătești 120 lei/an și ai dreptul la a doua opinie medicală pentru 3 afecțiuni diferite pe parcursul unui an.

Este adevărat, în unele cazuri a doua opinie medicală nu schimbă cu nimic nici diagnosticul și nici tratamentul recomandat de primul specialist, dar îți oferă siguranță, liniște și încredere că ai făcut cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta.