Alimente anticancer: 10 recomandări din partea unui specialist

Alegerile alimentare sănătoase pot contribui la combaterea apariţiei cancerului şi a multor altor boli cronice. O alimentaţie sănătoasă presupune alegeri bune zilnice şi nu un singur aliment minune.

Dr. Irina Mateieș, medic primar de Medicină de familie și nutriționist în cadrul Clinicilor Amethyst, face o serie de recomandări de alimente care să ne ajute în prevenirea cancerului. 

Prevenţia bolilor este pe o prioritate pentru noi toţi. Tocmai de aceea, este foarte important să fim atenți atunci când alegem alimentele pe care le consumăm zilnic. Nimeni nu face alegerile perfecte 100% din timp, dar este important ca ele să reprezinte regula şi nu excepţia. 

Iată 10 alegeri sănătoase care te pot ajuta la prevenția cancerului: 

1. Creşte consumul de legume

Este important să consumi zilnic o porţie de crucifere (varza albă, varza roşie, conopida, brocoli, gulie, varza de Bruxelles, varza kale, hrean, frunzele de muştar, ridichi, rucola), 2 porţii de verdeţuri (salată, spanac, măcris, leurda, rucola, varza kale) şi încă alte 2 porţii din legumele tale preferate.

2. Creşte consumul de fructe

Ar fi excelent dacă ai avea o porţie de fructe de pădure zilnic (mure, afine, merişoare, goji, cătină, dude, zmeură, căpşuni, coacăze, fructe de acai, agrişe) şi încă 3 porţii din fructele tale preferate.

3. Creşte consumul de seminţe, nuci, alune

4. Creşte consumul de condimente

Dintre acestea amintim busuiocul, dafinul, cardamonul, chili, coriandrul, scorţişoara, cuişoarele, chimionul, turmericul, mărarul, usturoiul, ghimbirul, hreanul, maghiranul, seminţele de muştar, nucşoara, oregano, boiaua, pătrunjelul, menta, rozmarinul, şofranul, cimbrul, tarhonul. Suplimentează consumul acestor condimente și încearcă să scazi consumul de sare și vegeta.

5. Consumă cerealele şi produsele din cereale în varianta lor integrală

6. Hidratează-te corespunzator cu apă, limonadă, ceaiuri neîndulcite

7. Redu consumul de produse de origine animală, mai ales cele ultraprocesate

8. Redu consumul de zahăr rafinat şi de produse care conţin zahăr rafinat în cantităţi mari

9. Nu consuma produse ce conţin grăsimi trans, cum ar fi margarina

10. Fă activitate fizică zilnic

Chiar dacă nu este un obicei alimentar, este mult prea important pentru a nu îl menţiona – sportul ajută la o stare mai bună de sănătate fizică dar și psihică.

O altfel de prevenție, cea financiară

Pe lângă a ne asigura că avem obiceiuri alimentare sănătoase care să ne ajute să prevenim apariția cancerului, este important să fim preventivi și din punct de vedere financiar, astfel încât să putem face față și din această perspectivă unui eventual diagnostic oncologic.

Clinicile Amethyst sunt cele alături de care compania de asigurări Aegon România a creat asigurarea oncologică Optimist. În cazul unui diagnostic de cancer, cu ajutorul asigurării Optimist ai acces în maximum 72 de ore la o primă consultație în Clinicile private de radioterapie Amethyst. În plus, primești un sprijin financiar de până la 30.000 lei pentru cheltuieli asociate: costuri pentru deplasare în vederea tratamentului, costuri de cazare, tratamente suplimentare etc.

Cumpără asigurarea Optimist direct de la partenerii noștri brokeri.