Image alt text

Care sunt cele trei lupte pe care le are de purtat un bolnav de cancer și ce resurse îl pot ajuta?

Pentru unii greu chiar și de pronunțat, un diagnostic de cancer dă startul unei serii de lupte pe care pacientul le are de dus pentru a trece cu bine peste această încercare. Iată trei dintre cele mai dificile.

1. Lupta psihologică

„Un astfel de diagnostic, indiferent de partea din corp afectată, vine asociat cu un impact emoțional extrem de puternic. Din acel moment, nimic nu mai este la fel: începând de la modul în care persoana diagnosticată se privește pe sine, până la modul în care se raportează la ceilalți și la lume. Prima reacție care apare este anxietatea - frica de ce s-ar putea întâmpla și de ce urmează. Iar apoi, în timp, începe să se instaleze tristețea sau chiar depresia. Intervențiile psihologice în aceste cazuri nu sunt doar de dorit, ci sunt obligatorii. Integrarea acestei etape din viața unei persoane în povestea de viață, gestionarea suferinței și a reacțiilor emoționale care vin asociate cu boala sunt elemente care pot fi abordate în demersul de consiliere individuală și de grup.", afirmă psiholog dr. Raluca Anton.

Acest lucru este confirmat și de pacienții care au avut parte de astfel de ședinte: „Am fost pentru prima dată la psiholog, plec bine, aș vrea să mai vin. Eram reticent, trebuie să gândesc mai pozitiv. Realizez că trebuie să ne folosim mintea mai mult." (pacient bolnav de cancer tratat în cadrul Clinicilor Amethyst).

2. Lupta cu boala și obținerea rapidă a accesului la tratament

Timpul are alt înțeles în lupta cu această boală. Chiar și în cazul pacienților care au fost diagnosticați din timp, boala fiind într-o fază incipientă, și cu atât mai mult în cazul celor care au identificat această problemă de sănătate târziu, timpul și accesul rapid la tratament joacă un rol vital.

„În România incidența cancerului este în creștere și depășește media regională și globală. Cauze certe pentru această evoluție alarmantă sunt îmbătrânirea populației, pe de o parte, fumatul și consumul de alcool, pe de altă parte. Trebuie menționat că unul din 5 bărbați și una din 3 femei va avea un cancer în timpul vieții. Tocmai de aceea, în radioterapie, una dintre principalele metode de tratament în cancer, ce folosește radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne și, mai puțin frecvent, în alte situații, nu trebuie să existe timpi de așteptare până la prima iradiere.", a punctat Prof. Dr. Ion-Christian Chiricuță, medic primar radioterapie în cadrul Clinicilor de Radioterapie Amethyst, într-un articol semnat pentru Medica Academia.

3. Lupta financiară

Acest diagnostic aduce cu sine, inevitabil, și o serie de costuri neprevăzute. De la deplasarea în orașul în care urmează tratamentul, la cazare, la medicamentele necesare după tratamentul primit în cadrul clinicilor, la un regim specific, toate aceste noi costuri pun o presiune puternică asupra pacientului și asupra familiei sale. În plus, o parte dintre pacienți nu mai pot continua să meargă la serviciu, unii dintre ei fiind poate chiar principalii susținători ai familiei din punct de vedere financiar. Fiecare caz are particularitățile lui și din această perspectivă.

Ce resurse avem la dispoziție să facem față acestor provocări?

Deși considerăm că suntem sănătoși și nu ni se poate întâmpla chiar nouă, poate ar trebui să începem să ne construim un plan chiar și pentru un astfel de scenariu, iar una dintre soluții este încheierea unei asigurări pentru cancer cum este, de exemplu, asigurarea Optimist. Realizată în colaborare cu Clinicile Private de Radioterapie Amethyst, asigurarea Optimist oferă:

  • până la 30.000 de lei sprijin financiar în xazul diagnosticării cu cancer
  • acces rapid, în maximum 72 de ore, la tratament cu tehnologie de ultimă generație și în condiții ireproșabile
  • consultații oferite de o echipă multidisciplinară de medici specialiști oncologi; 
  • consultații de nutriție și ședințe de consiliere psihologică

De asemenea, pacientul care are încheiată această asigurare primește despăgubirea în maximum 3 zile lucrătoare din momentul în care depune dosarul complet. Sprijinul financiar de până la 30.000 de lei (în funcție de pachetul ales) poate fi folosit pentru a acoperi o parte din cheltuielile neprevăzute care apar într-o astfel de situație.

Află mai multe despre Asigurarea Optimist de la brokerii parteneri Aegon