Image alt text

Sfatul specialistului: cum ne adaptăm mai ușor la situația actuală

Situația prin care trecem cu toții în această perioadă este, fără îndoială, nu doar nouă, ci și extrem de solicitantă. Fără un plan în prealabil, trebuie să ne adaptăm rapid la un stil de viață total diferit.

Pentru că am pornit alături de clienții noștri la un drum lung, în care îi ajutăm să își construiască un viitor financiar mai bun, este important să fim împreună și în astfel de situații peste care să trecem cu toții cu bine.

Tocmai de aceea, am decis să începem o serie de interviuri cu un specialist. Acesta este primul dintre interviurile pe care le-am realizat cu Cristina Varo, terapeut, coach și trainer în relații

Cum funcționează mintea noastră, în mod automat, atunci când suntem puși în situații noi/excepționale?

Sunt binecunoscute cele trei ipostaze psihologice la care suntem automat programați: fuga, înghețul și lupta. Acestea sunt strategii de adaptare pentru supraviețuire, ca răspunsuri automate la situații de stres, când suntem surprinși și căutăm instinctiv să ne asigurăm securitatea proprie.

Dincolo de aceste trei ipostaze, e importantă apoi conștientizarea și înțelegerea pe care am dobândit-o de-a lungul vieții. Să ne cunoaștem strategiile de adaptare care ne-au ajutat în situații grele.

Mintea e ca o parașută. Dacă o știm folosi ne duce unde vrem. Important e să rămânem în control, deschiși și capabili să ne adaptăm. Dacă nu rămânem atenți, lucizi și calmi, avem de pierdut semnificativ. Pierdem încrederea, ne alarmăm, devenim agitați, sistemul imunitar intră în alertă, iar riscul de îmbolnăvire crește și el.

Ne poate bloca frica? Ne poate pune în situația de a lua decizii proaste/neinspirate?

Din păcate, frica ne poate bloca și ne poate paraliza judecata, rațiunea. Așa că riscul de a lua decizii proaste, neinspirate există și el. Dar ar fi minunat să ne amintim că am trecut prin nenumărate situații de-a lungul istoriei în care am făcut față fricii și am reușit. E important să facem apel la lecțiile învățate pe parcursul vieții. Să ne amintim situațiile de cumpănă și modalitățile prin care am trecut, să ne descoperim sau să ne actualizăm reperele interioare, devenind conștienți de resursele interne care ne-au ajutat. Actualizarea îmi pare un lucru important, de exersat mereu cu noi înșine. Înseamnă să devenim conștienți de fricile, de limitele proprii, dar și de resursele și lecțiile învățate de-a lungul vieții, chiar dacă acestea vin din eșecuri, mai ales că în eșecuri sunt mari lecții de luat.

Cum putem să lucrăm cu noi astfel încât să ne adaptăm la noua situație?

Putem să ne amintim acum lecțiile valoroase luate de-a lungul vieții, momentele de cumpănă sau dificultate care ne-au provocat la un moment dat și cărora le-am făcut față. Exact ce spuneam mai sus. E important să avem și înțelegerea a cum am depășit. Cum am reușit acest lucru? Conștientizarea acestor strategii reprezintă o resursă importantă pentru fiecare, pentru că ele fac parte din bagajul personal al fiecăruia.

Apoi, să comunicăm cu ceilalți, oameni de încredere, despre neliniștile, temerile și speranțele noastre. Să ne limităm timpul petrecut în fața știrilor. În plus, să fim foarte selectivi în alegerea canalelor media care ne informează cu privire la situația de criză prin care trecem. Să facem sport și să medităm. Acasă, în sufrageria sau în camera noastră acum este posibil. Sunt atâtea oferte pe youtube care ne pot ghida!

Dacă e să lucrăm cu noi, ar fi fantastic să ne uităm și la lumea noastră interioară. De cine e populată? Ce zmei și ce balauri ne bântuie? Dar și ce eroi? Ce credințe, cu ce frici, dar și ce resurse găsim în noi și în poveștile noastre de viață? Dar în istoria familiei, a țării, a umanității? Sper că umanitatea își va trăi acum simțul solidarității la un nou nivel. Poate facem un salt de la egoistul EU la altruistul și generosul NOI. În acest context Eu devine fragil și are nevoie de NOI. Așa că ajută ca atenția și gândul să fie orientate spre un NOI salvator, dornic să ajute și să coopereze cu celălalt. Astfel, contribuim la un „Noi" mai puternic, mai inteligent. Pentru că mai multe minți alăturate au șanse mai mari de reușită în lupta cu acest virus. Există așadar o complicitate acum între EU și NOI. Zic să o ajutăm cu cel mai mare simț civic și de responsabilitate. Tot ce avem acum de făcut este să cooperăm cu autoritățile statului și să respectăm instrucțiunile și regulile de viețuire în timpuri de criză. Suntem cu toții părtași la asta.