Image alt text

Ce costuri financiare implică un diagnostic de cancer

50% dintre români nu au bani puși deoparte pentru cheltuieli neașteptate, reiese dintr-un studiu realizat recent de IRES. În plus, o treime dintre români declară că alocă un buget lunar de minimum 2.000 lei doar pentru cheltuielile de bază ale familiei, ceea ce cu greu le permite să mai facă economii. Pe de altă parte, un diagnostic de cancer aduce o povară financiară suplimentară bugetului lunar, cheltuielile putând să ajungă până la 5.000 lei/lună.

Dincolo de planurile și socotelile pe care le facem lunar pentru a acoperi nevoile familiei noastre, este nevoie să punem bani deoparte sau să construim un plan B în cazul în care o persoană dragă se îmbolnăvește. Desigur că nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple, însă o boală este mai ușor de gestionat atunci când putem acoperi mai ușor costurile.

Efortul financiar în cazul unui diagnostic oncologic implică costuri suplimentare precum: transportul la clinică în vedere tratamentului, cazare pentru cei care vin din alte localități pentru a avea acces la tratament, asigurarea unui regim alimentar special și alte cheltuieli neprevăzute legate de tratament.

Tocmai pentru astfel de situații, Aegon România a creat asigurarea oncologică Optimist: asiguratul primește un sprijin financiar de până la 30.000 lei în cazul unui diagnostic de cancer și are acces rapid, în maximum 72 de ore, la tratament în cadrul clinicilor private Amethyst.

Boala afectează nu doar sănătatea celui aflat în suferință, ci întreaga familie

Cunoaștem cu toții oameni care au primit un diagnostic oncologic sau care au un membru al familiei care a luptat cu boala. Am discutat cu Mădălina Hodorog, fondator ReImagine Education, despre ce a însemnat pentru ea și familia ei un astfel de traseu al unui bolnav de cancer, chiar al tatălui ei.

„Un bolnav de cancer nu trece singur printr-o astfel de încercare. Traseul unei boli este traseul unui om și a întregului ecosistem în care el trăiește: spațiu, casă, familie, prieteni, muncă. Primul și cel mai important lucru pe care boala îl atacă este familia. Cu toate acestea, familia este și soluția bolii pentru că doar în familie se pot găsi lucruri evidente la prima vedere precum: bani, resurse și lucruri ce țin de iubire, motivație, optimism, nerenunțare, care dau cu adevărat o șansă recuperării.", a mărturisit Mădălina.

Prima zi - de la primirea veștii, la mobilizarea tuturor resurselor

"Era o zi de miercuri, cu 2 zile înainte de nunta surorii mele și cu 2 zile înainte de ziua de naștere a mamei mele, când toate aceste planuri au primit un alt contur. Diagnosticul de cancer de pancreas al tatălui meu de 53 ani a adus primul cutremur în planul familial. Acolo unde trebuia să existe bucurie, a apărut o tristețe enormă.

În această primă zi, ne-am setat rolurile: eu aveam să mă ocup de tot ce ține de contactarea medicilor, legătura cu aceștia, rețete trimise de la Cluj la Satu Mare, unde locuiau părinții mei, prin microbuze și diverse persoane. Sora mea avea să se ocupe de aprovizionarea cu medicamente, mama mea avea să fie suport moral, spiritual și chiar medical pentru tatăl meu."

Primele 6 luni - dorința de a reveni la normal

„La început ai speranță și ea te duce în viitor. Primele luni au însemnat analize, controale, o primă operație de 6 ore, recuperare, nutriție, alte boli, alte medicamente, alte drumuri, noi medici.

Prima operație a schimbat complet ritmul de viață al tuturor membrilor din familie, cu excepția tatălui meu. El încă avea speranță și parcă crezul acela că odată operat lucrurile vor reveni la normal."

Ce costuri implică un diagnostic oncologic

O astfel de veste te poate lua prin surprindere, mai ales dacă în familie nu au mai existat antecedente, iar impactul financiar este semnificativ: „Pe plan material, diagnosticul de cancer a adus multe drumuri care trebuiau plătite, mâncare nouă pentru regimul său, o farmacie în propria casă, perfuzii, asistente medicale. Pentru mama mea, sora mea și pentru mine, lucrurile însemnau doar începutul. Orice operație de cancer pancreatic aduce cu sine o serie de alte probleme: diabet, probleme cu energia, stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, depresie, schimbarea completă a meniului zilnic, o listă de medicamente luate la anumite intervale.", continuă Mădălina.

„La început, cheltuiam aproximativ 2.000 lei urmând ca la final, în ultimele 4 luni, să cheltuim lunar peste 5.000 de lei pe toate tratamentele, medicamentele, perfuziile care l-au ținut în ultimele luni în viață."

Odată cu aflarea diagnosticului a intrat direct în concediu medical, urmat apoi de prelungirea concediului medical. Chiar înainte să intre în pensie de boală, a plecat. Din acest punct de vedere, concediul medical ne-a ajutat foarte mult și pe plan financiar. Nu era deloc mult, însă era o sumă care plătea o parte din toate cheltuielile care au venit odată cu boala."

Povestea Mădălinei este despre durere, despre boală, despre importanța sprijinului din partea familiei. Dar mai este și despre costurile financiare ale unui boli oncologice, care nu sunt de neglijat.

Pentru a beneficia de un suport financiar de până la 30.000 lei în cazul unui diagnostic de cancer, dar și pentru a avea acces rapid la tratament în clinicile private Amethyst, cumpără asigurarea Optimist de la brokerii parteneri Aegon.