Image alt text

Beneficiile încheierii unei asigurări pentru sănătate

„Pentru că boala nu alege și apare pe neașteptate, vrem să îi ajutăm pe semenii noștri să conștientizeze necesitatea de a fi pregătiți. În astfel de cazuri e bine să ai acces rapid la bani și la tratament de calitate.”

Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România, a acordat 1asig.ro un interviu în cadrul campaniei „Totul despre asigurările de sănătate".

Care sunt principalele afecţiuni pentru care apelează românii la asigurările de sănătate private?
Aegon România furnizează două tipuri de asigurări pentru sănătate: unul este dedicat celor care vor să aibă sprijin financiar şi acces rapid la tratament în cazul unui diagnostic oncologic, prin Asigurarea Optimist, iar altul se adresează persoanelor care vor să obţină rapid, online, o a doua opinie medicală de la specialişti internaţionali, prin Aegon Diagnose.me. Din datele noastre si informatiile oferite nouă de reprezentanţii platformei Diagnose.me, partenerul nostru în furnizarea serviciilor de a doua opinie medicală încă din 2017, românii apelează la acest tip de asigurare în special pentru a beneficia de consult de specialitate pentru afecțiuni oncologice, ortopedice, neurologice, boli rare cum sunt maladiile autoimune, probleme gastroenterologice, pneumologice și imunologice. Mai exact, în 2019, în cazul clienţilor care deţin Aegon Diagnose.me, situaţia a arătat astfel: aproximativ 40% dintre cazurile care au ajuns să fie analizate de specialiştii lor au fost oncologice, 20% ortopedice, 12% neurologice, 7% boli rare, iar restul au avut nevoie de opinia medicilor specializaţi în gastroenterologie, pneumologie şi imunologie.

Motivele pentru care oamenii apelează la servicii de a doua opinie medicală se încadrează în trei mari categorii. Astfel, sunt situații în care opinia unui expert medical este absolut necesară, de exemplu atunci când există anumite leziuni descoperite la computerul tomograf, iar biopsia nu este posibilă. O a doua categorie vizează întrebările referitoare la intervenții medicale deja recomandate, de a căror necesitate pacientul nu este convins. Mai există și o a treia situație, care include persoane cu probleme medicale cronice, pentru care tratamentele nu au avut succes până în prezent.

Cum aţi creiona un profil al clientului de asigurări private de sănătate?
În România, oamenii tind să se gândească la încheierea unei asigurări care să le ofere suport în situaţiile în care au probleme de sănătate, abia după ce își întemeiază o familie și au copii. Astfel că majoritatea iau această decizie în jurul vârstei de 35 de ani sau chiar mai târziu. Cred că, la fel precum şi în cazul asigurărilor de viață și al pensiilor, este necesar ca noi, toți jucătorii activi pe piața locală, să ne intensificăm efortul de a comunica mai mult, mai clar și mai bine adaptat tuturor categoriilor de public. În ce privește repartiția pe sexe, femeile sunt cele care se interesează cel mai mult legat de acest subiect. În cazul nostru, 54% dintre clienții care deţin Aegon Diagnose.me sunt femei. În ceea ce priveşte Asigurarea Optimist, cea care oferă sprijin financiar şi acces rapid la tratament în cazul unei diagnosticări cu cancer, 62% dintre cei care o deţin sunt femei.

Ce am constatat recent, în urma unui studiu pe care l-am realizat în mediul online, a fost că 79% dintre români sunt preocupați de starea de sănătate pe care o vor avea la pensionare, dar, din păcate, acest procent nu se concretizează deocamdată și printr-o creștere a numărului de poliţe încheiate în perioada activă a vieții.

Care sunt principalele argumente folosite de agenţii de asigurare / brokeri atunci când conving clienţii să încheie o asigurare privată pentru sanatate?
Principalele canale prin care Aegon România distribuie asigurările pentru sănătate sunt partenerii noştri brokeriv și partenerii bancari. Noi am pus mereu accentul pe o comunicare care are la bază transparenţa, oferirea de informaţii clare, prin simplificarea si explicarea termenilor specifici domeniului nostru de activitate, aspecte foarte importante când este vorba de asigurări pentru sanatate. Acest mod de comunicare are la bază beneficiile generale ale serviciului ales, fie că este vorba despre o asigurare de viață, pentru sănătate sau despre o pensie privată şi reprezintă un standard de calitate pentru compania noastră.

Românii au încă o anumită reticență prin care asociază asigurările cu moartea, boala sau o bătrânețe prea îndepărtată la care nu doresc să se gândească. Tocmai de aceea, comunicăm constant pe reţele de social media şi nu numai despre beneficiile pe care le ai atunci când deţii astfel de asigurări, am lansat o serie de testimoniale video realizate cu clienţi care îşi spun povestea, realizăm interviuri cu specialişti din domeniul medical care le oferă clienţilor exemple inspirate din cazuri reale, dar şi o serie de materiale video care explică cum funcţionează aceste produse şi în ce situaţii sunt utile. Totul pentru ca potenţialii clienţi să înţeleagă mai bine domeniul, produsele, dar şi cum le pot fi de ajutor în situaţii neprevăzute.

Menționez că în februarie demarăm o amplă campanie de luptă împotriva cancerului împreună cu partenerii noștri brokeri. Pentru că boala nu alege și apare pe neașteptate, vrem să îi conştientizăm pe semenii noștri de necesitatea de a fi pregătit. În astfel de cazuri e bine să ai acces rapid la bani și la tratament de calitate pentru că atunci ai opțiuni și mai multe șanse de a învinge boala.

În plus, le oferim clienţilor posibilitatea de a face bine şi altor persoane prin încheierea unei asigurări Optimist.

Concret, anul trecut de exemplu, o parte din încasările venite din vânzarea asigurării Optimist au ajuns la MagiCamp. Am încercat, astfel, să aducem zâmbetul pe buzele copiilor bolnavi de cancer care au participat la tabere şi care au trăit noi experienţe. În acest an, contribuim la cumpărarea MagiCar, un microbuz care transportă copiii bolnavi de cancer la Cluj-Napoca pentru tratament.

Aţi înregistrat anul trecut creşteri pe segmentul clienţilor individuali de asigurări pentru sănătate?
În 2019, piața serviciilor de a doua opinie medicală a avut un parcurs bun în România. Solicitările au crescut, ca urmare a interesului din ce în ce mai mare pe care îl manifestă românii pentru starea de sănătate, fie că este vorba despre a lor sau a celor apropiați. În ceea ce privește Aegon Diagnose.me, în 2019 România s-a aflat pe a doua poziție în clasamentul țărilor din Europa Centrală și de Est, din punct de vedere al numărului de cazuri. Românii au reprezentat 11,5% dintre cazurile provenite din această regiune, înaintea Ucrainei, Poloniei, Cehiei și Ungariei. Din 2017, când am lansat acest produs, și până în prezent circa 19.000 de români au ales acest serviciu de a doua opinie medicală.

Ştim că mulţi părinţi iau în calcul încheierea de asigurări private pentru sănătate pentru copii. Cum a evoluat numărul copiilor asiguraţi printr-un asemenea produs?
Într-adevăr, asigurările private de sănătate pentru copii reprezintă o nișă în creștere pe plan local. Sănătatea copiilor este cea mai mare grijă a oricărui părinte, iar asigurările de a doua opinie medicală dedicate celor mici sunt un sprijin major. Aegon Diagnose.me Junior a fost creat pentru copiii cu vârste cuprinse între un 1 an și 17 ani, care pot primi astfel consultații de a doua opinie medicală specializate pentru acest segment de vârstă.

Potrivit studiilor, serviciile de a doua opinie medicală scad cu aproximativ 90% riscurile ca un diagnostic să fie eronat. În condițiile în care, la ora actuală, eroarea de diagnoză rezultată în urma unei singure opinii medicale poate ajunge la 40%, tot mai mulți părinți au înțeles necesitatea și beneficiile unui serviciu care oferă acces la peste 150 de medici specialiști din SUA și Europa. Pentru părinți nimic nu e mai important ca sănătatea copiilor lor. Iar când vine vorba de sănătate e bine să fii sigur și siguranța ți-o pot da experiența și expertiza specialiștilor. Dacă atunci când îți cumperi o mașină verifici multiple surse, te informezi, discuți, de ce nu ai face același lucru când este vorba de sănătatea ta, de sănătatea celor dragi ție?

Pentru că boala nu alege și apare pe neașteptate, vrem să îi ajutăm pe semenii noștri să conștientizeze necesitatea de a fi pregătiți.

Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România