Image alt text

Cum putem preveni cele mai frecvente tipuri de cancer?

Atunci când vine vorba de propria sănătate, cât de des ne facem procese de conștiință atunci când amânăm constant controalele medicale de rutină sau screening-urile recomandate la anumite praguri de vârstă?

Siguranța înseamnă informare și prevenție, iar cea din urmă poate fi realizată prin solicitarea promptă a ajutorului medical specializat. Este posibil ca nu toate tipurile de cancer să prezinte simptome înainte, însă multe tipuri de cancer prezintă semne care arată că „ceva s-a schimbat", inclusiv la cancerele de sân, de col uterin, colorectal.

Datele European Cancer Information System arată că, în 2020, cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în rândurile femeilor europene au fost cancerul de sân (29%), cancerul colorectal (12%), cancerul pulmonar (9%), iar în România cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul de col uterin au cele mai mari incidențe.

Prevenția cancerului la sân

Ca prevenție, screeningul în ceea ce privește depistarea cancerului de sân se face prin mamografie și ecografie mamară. Recomandarea actuală este ca orice femeie trecută de 40 de ani să facă o mamografie sau o ecografie anual. 

În ceea ce privește momentul în care femeile devin mame, s-au observat scăderi mai evidente a riscului apariției cancerului pentru nașterile la vârste tinere, înainte de 20 de ani, cu un risc de cancer mamar înjumătățit față de cele care au avut prima naștere după vârsta de 35 de ani.

Prevenția cancerului de col uterin

Prevenirea cancerului de col uterin poate fi posibilă prin testele Papanicolau regulate, printr-o atenție sporită la diete, renunțarea la vicii - precum fumatul. Se recomandă, totodată, practicarea sexului protejat și luarea în considerarea a vaccinurilor HPV – pentru persoanele de sex feminin cu vârstele cuprinse între 9-26, încă înainte ca acestea să fie active din punct de vedere sexual, potrivit Humanitas - Research Hospital de lângă Milano, Italia.

Încheie o asigurare oncologică la brokerii parteneri

Prevenția cancerului pulmonar

Consumul de tutun implică cel puțin 80 de substanțe care cauzează cancer, iar prin inhalarea fumului de tutun, chimicalele intră în plămâni, trec în circuitul sanguin și sunt transportate în tot organismul. De aici intervine faptul că fumatul sau mestecatul de tutun nu doar că determină cancere pulmonare și orale, dar au legătură cu multe alte cancere. Renunțarea la fumat scade șansele apariției acestui tip de cancer.

Prevenția cancerului colorectal

În ceea ce privește cancerul colorectal, screeningul reprezintă cea mai bună prevenție, iar colonoscopia după vârsta de 50 de ani ar trebui să fie obligatorie. Screeningul atât la femei, cât și la bărbați, este recomandat de la vârsta de 50 ani și trebuie continuat până la 70-80 ani, conform reginamaria.ro.

Astfel, ca prevenție pentru cancerul colorectal (la femei și bărbați), mamar (la femei), de col uterin (la femei) este recomandată participarea la programele de screening.

Totodată, activitatea fizică - menținerea greutății corporale normale și activitatea zilnică pot ajuta la reducerea riscului pentru zece tipuri de cancer, printre care se află și cancerul de colon și cancerul de sân.

White, Green sau Blue?

Este vorba despre cele 3 pachete ale asigurării Optimist. În cazul unui diagnostic oncologic, această asigurare oferă sprijin financiar între 10.000 și 30.000 de lei, în funcție de varianta aleasă, şi acces rapid, în maximum 72 de ore, la servicii medicale în clinicile private Amethyst. Te poți asigura direct de la partenerii noștri: Inter Broker, Campion Broker, Safety Broker, Transilvania Broker, Millenium Broker, Leader Team Broker, Lion Broker, Destine Broker, Professional Broker, Vector Broker sau la Fabrica de Asigurări.