Top 5 ţări preferate de tinerii români pentru a studia în străinătate

Ȋn ultimii ani, tot mai mulţi părinţi şi-au încurajat copiii să meargă la studii în afara graniţelor. Iată cât costă şi ce presupune viaţa de student în cele mai populare destinaţii.

Dacă până anul trecut Marea Britanie era prima opţiune pentru cei mai mulţi tineri din România care doreau să studieze în străinătate, topul celor mai căutate destinaţii pentru studii s-a schimbat odată cu Brexit. Iată care sunt acum top 5 ţări preferate de absolvenţi, conform Student Consulting, o companie specializată în consultanță educațională şi care sprijină tinerii pe tot parcursul procesului de aplicare la o universitate din străinătate:

 1. Olanda
 2. SUA
 3. Italia şi Spania
 4. Germania
 5. Țările Nordice

Olanda
Olanda este pe primul loc în topul preferinţelor studenţilor români pentru că oferă cea mai bogată paletă de cursuri cu predare în limba engleză la universităţi bine cotate în clasamentele internaţionale. Un student european plătește în Olanda o taxa de şcolarizare de 2.143 euro pe an, având posibilitatea să acceseze un împrumut studențesc cu dobândă mică, pe care să-l achite după absolvire, în funcție de salariu. Studenții din anul întâi plătesc o taxă de şcolarizare preferențială, de doar 1071,5 euro, adică jumătate din cuantumul obișnuit. În plus, Olanda este singura destinație de studiu care oferă 100% împrumut guvernamental pe baza cetățeniei europene pentru întreaga taxă de şcolarizare.

SUA
Şi cererea de a studia dincolo de ocean a crescut anul acesta. „În contextul pandemiei şi a suspendării din perioada primăverii a sesiunilor de testare standardizate SAT I, cunoscute şi sub denumirea de Bacalaureat American, universităţile de prestigiu din SUA au implementat şi adoptat proceduri noi de analiză în procesul de admitere pentru toamna anului 2021, eliminând obligativitatea acestui examen." , a declarat Lia Hancianu, manager general al Student Consulting. Astfel, comisiile de admitere au trecut la o abordare holistică, iar asta înseamnă că au cântărit greu activitățile extrașcolare ale elevului, notele obținute de-a lungul anilor de liceu, pasiunile sale ori proiectele personale.

"Mulţi părinţi se sperie de studiul în SUA şi îl refuză din start, fără să știe că aici se poate obține finanțare care să acopere atât taxa de şcolarizare, cât şi costurile de trai în proporție de 100%. În SUA, costurile universitare pentru taxa de şcolarizare variază în funcție de tipul instituției de învățământ: privată sau de stat. Astfel, întâlnim diferențe semnificative în cuantumul taxei de şcolarizare: de la 8.000 până la 56.000 de dolari pe an. Universităţile americane oferă susținere financiară semnificativă, care diminuează sau elimină costul taxei de şcolarizare, în funcție de venitul familiei şi de performanţa academică a aplicantului.", spune Lia Hangianu.

Ana Florescu-Ciubotaru, de pildă, este studentă în primul an la una dintre cele mai cunoscute instituții de studii superioare din lume: Massachusetts Institute of Technology (MIT). Din cauza pandemiei de coronavirus, încă nu a ajuns în Statele Unite şi studiază online.

Ana Florescu la concursul Mendeleev, premiată cu aur. Fotografie din arhiva personală.

Ana Florescu-Ciubotaru a intrat anul acesta la prestigioasa universitate MIT din Statele Unite, unde studiază biochimia. Rezultatele excepționale de la olimpiade i-au adus o bursă de 86.000 de dolari.

Americanii au fost impresionați de rezultatele extraordinare pe care ea le-a avut în cadrul concursurilor şi olimpiadelor internaţionale de chimie la care a participat în perioada în care era elevă la International Computer High School din Bucureşti. Printre altele, ea a obţinut două medalii de aur şi una de argint la cele mai dure olimpiade internaţionale de chimie din lume.

MIT a ținut cont de veniturile părinților ei din România şi i-a acordat Anei o bursă de 86.000 de dolari pe an, care acoperă integral costurile aferente școlarizării, dar şi o mare parte din celelalte cheltuieli aferente vieții de student. „Vreau să fac un doctorat şi un post-doctorat în Statele Unite, dar visul meu mai îndepărtat e să mă întorc în România şi să pot să fac cercetare aici.", a recunoscut Ana.

Dincolo de ocean, costurile universitare se împart în costuri directe (taxa de şcolarizare, cazare, masă, asigurare de sănătate) şi costuri indirecte (bani de buzunar, bilete de avion, cărți etc.) Astfel, costurile totale (directe şi indirecte) pot varia între 20.000 şi 85.000 de dolari pe an, în funcție de tipul de universitate. Din experiența celor de la Student Consulting, elevii români preferă universităţile private pentru că acestea dispun de bugetul necesar pentru a oferi susținere financiară aplicaților internaționali.

Iată şi ce înseamnă costurile totale în cazul a două dintre cele mai căutate universităţi din Statele Unite, conform calculelor Student Consulting:

Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, Massachusetts
Costuri directe:

 • Taxa de şcolarizare: 55.450 $
 • Alte taxe: 368 $
 • Cazare: 11.000 $
 • Masă: 6.320 $
 • Asigurare de sănătate: 3.269 $

Costuri indirecte: 

 • Bani de buzunar şi cărți: 3.012 $
 • Bilete de avion: 2.000 $

TOTAL COSTURI: 81.419 $

Universitatea Stanford din Stanford, California
Costuri directe:

 • Taxa de şcolarizare: 55.473 $
 • Alte taxe: 775 $
 • Cazare şi masă: 17.255 $
 • Asigurare de sănătate: 5.928 $

Costuri indirecte:

 • Bani de buzunar: 2.205 $
 • Cărţi: 1.290 $

TOTAL COSTURI: 82.926 $

Italia şi Spania
Pe locul 3 în topul preferinţelor tinerilor români se află Universitatea Bocconi din Italia şi Universitatea Esade din Spania. Ambele au oferte avantajoase de finanțare, care pot scădea din valoarea taxei de şcolarizare până la gratuitate. Taxele de şcolarizare la universităţile private variază între 10.000 şi 20.000 de euro pe an, în funcție de programul de studiu şi de facultatea aleasă. La universităţile de stat, taxa de şcolarizare este gratuită pentru studenții europeni.

Universitatea Bocconi din Italia oferă posibilitatea diminuării taxei de şcolarizare în urma unei analize financiare amănunțite a veniturilor şi proprietăților familiei aplicantului. Studenții cei mai buni pot însă să se bucure de o bursă academică integrală, susțin cei de la Student Consulting.

Germania
Germania este căutată pentru oportunităţile mai sigure de a găsi un loc de muncă bine plătit după încheierea studiilor. „Jacobs Universiy Bremen, universitatea americană cu predare în limba engleză, este în topul preferinţelor aplicaților români datorită ofertei financiare avantajoase şi a calității învățământului.”, spune Alexandra Bârsan, coordonator pentru admiterea în Europa în cadrul Student Consulting. Această universitate oferă ajutor social pentru taxa de şcolarizare aplicanţilor care dovedesc prin documentele de venit ale părinților că sunt în imposibilitatea de a acoperi costurile de şcolarizare. Studenții eminenți pot primi bursă academică integrală. În cazul celorlalți studenți, universitatea facilitează obținerea unui credit studențesc de la o bancă din Germania, care poate fi rambursat timp de 10 ani după absolvirea studiilor.

La universităţile private din Germania, taxa de şcolarizare anuală este între 8.000 şi 20.000 euro. La facultățile de stat, studenții europeni nu plătesc taxa de şcolarizare, ci doar o contribuție semestrială de 300-400 euro, care include şi un abonament de transport. "Trebuie notat că universităţile de stat din Germania oferă foarte puține programe de licență în limba engleză, ceea ce determină majoritatea studenţilor internaționali să se orienteze spre facultățile private, unde se bucură de mai multă diversitate.", spune Alexandra Bârsan.

Țările Nordice
Țările Nordice, precum Danemarca, Suedia sau Norvegia, oferă şcolarizare gratuită pentru studenții din U.E., atât la nivel licență, cât şi la nivel master, la toate universităţile de stat. Admiterea la universităţile de top este însă foarte competitivă și, din păcate, oferta educațională cu predare în limba engleză este redusă.


Acest top 5 arăta diferit anul trecut, când Marea Britanie îi atrăgea pe cei mai mulţi dintre tinerii din România. Până recent, Guvernul britanic acoperea taxa de şcolarizare în valoare de 9.250 lire pe an pentru studiile de licență dedicate studenţilor din U.E. În vara lui 2020, în contextul Brexit, autoritățile britanice au anunțat noi reguli de admitere, valabile pentru studenții care vor să meargă în Anglia începând cu anul universitar 2021-2022.

„Oficialii din Marea Britanie susțin că istoria le-a demonstrat că educația de calitate oferită de universităţile britanice reprezintă un motiv pentru care oamenii sunt dispuși să plătească.", spune Lia Hancianu.

Un studiu recent realizat de Aegon a arătat că 50% dintre părinți consideră că educația copilului, mai ales cea universitară, reprezintă un bun motiv ca să înceapă să economisească din timp. Află cât de ușor poţi să începi să economisești pentru viitorul copilului tău cu o asigurare de viață cu economisire de la Aegon.