Studii în Marea Britanie post-Brexit: Ce se schimbă?

Cei mai mulți părinți pun bani deoparte din timp ca să-şi poată ajuta financiar copiii să facă o facultate în afara țării. Iată care sunt condițiile în care tinerii din România vor putea studia în Marea Britanie din 2021, odată ce Brexit devine oficial.

„Vreau să am toate cunoștințele de business ca să îmi deschid o afacere!" Așa sună doar unul dintre visele tinerilor români care decid să studieze în străinătate. Și, deși există foarte mulți elevi cu rezultate excepționale la școală care obțin ușor burse de studiu la universități de top din lume, de cele mai multe ori, părinții sunt cei care îi sprijină ca să poată face față tuturor cheltuielilor.

În cazul Mariei Popescu, o tânără de 22 de ani din București, părinții au făcut economii lunare încă de când era în clasa a XI-a. Maria a absolvit secția de matematică-informatică a Colegiului National Gheorghe Șincai din capitală, iar acum este studentă în anul IV la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen, Scoția, unde se specializează în design grafic. „Nivelul educațional este foarte avansat. Aproximativ 80% din cursuri sunt practice. E foarte important portofoliul pe care-l ai și ce știi să faci, și mai puțin ce noțiuni de teorie ai.", a mărturisit Maria.

Maria Popescu studiază design grafic în Scoția și recunoaște că fără economiile părinților i-ar fi fost greu să se descurce ca student într-o altă țară.

Cât costă să studiezi și să trăiești în Scoția?
Studenții din Europa nu au plătit până acum nimic pentru a studia în Marea Britanie, însă acest lucru se va schimba de anul viitor, odată cu Brexit şi noile politici ale statului britanic.

Maria ar fi trebuit să achite pentru școlarizare 2.000 de lire pe an, însă a evitat aceste costuri pentru că Guvernul Scoției a asigurat burse tuturor studenților europeni. Dar asta nu înseamnă că nu are cheltuieli. Chiria lunară este 400 de lire, la care se adaugă între 70 și 200 de lire în fiecare lună pentru mâncare. Ca să ajungă la facultate, folosește transportul în comun, pentru care achită 40 de lire pe lună. La un moment dat, a închiriat chiar şi o bicicletă de la o asociație a universității, pentru care a plătit 40 de lire pe semestru. Între 60 şi 100 de lire cheltuie în fiecare lună pe activități pe care le face în timpul liber. De pildă, un bilet la cinema costă 5 lire, iar unul la teatru ajunge la 10 lire.

Părinții Mariei o ajută şi acum cu plata chiriei, însă toate celelalte costuri le acoperă ea. Când a ajuns in Scoţia acum trei ani, s-a angajat la asociaţia studenţească a universităţii ca specialist PR şi apoi ca designer grafic, dar mai târziu a lucrat şi ca recepționer la o clinică pentru copii. La un moment dat, a făcut şi un internship plătit la primăria orașului în care locuiește. „Toată lumea te încurajează să aplici pentru orice job. Profesorii îți dau recomandări, te îndrumă în tot procesul de angajare.", a spus tânăra.

Care vor fi condițiile de studiu în Marea Britanie?
Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au fost până recent primele în topul preferințelor studenților români, în special din pricina opțiunilor de finanțare foarte avantajoase, conform datelor oferite de Student Consulting, o companie care facilitează accesul elevilor români la instituții de învățământ superior din străinătate. Începând din 2021, toți studenții din Europa vor avea de plătit taxe de școlarizare mari, la același nivel cu studenții din afara Uniunii Europene. Taxele pentru studenții internaționali variază de la program la program şi de la universitate la universitate, pornind de la 13.000 lire şi ajungând chiar şi la 30-40.000 de lire pe an la universitățile de top precum Oxbridge, UCL sau Imperial College London.

Maria Popescu acceptă un premiu acordat de universitate. Fotografie din arhiva personală.

Marea Britanie era destinaţia preferată a studenţilor români. În urma Brexit, autoritățile vor introduce taxe de școlarizare ce pot ajunge la 40.000 de lire pe an.

La University of Oxford, de pildă, taxa de şcolarizare anuală variază între 26.770 şi 37.510 de lire. Deocamdată, universitatea a anunțat o singură bursă pentru care sunt eligibili şi studenții români, în valoare de 12.533 de lire pe an, care acoperă doar costurile de trai, nu şi taxa de şcolarizare.

„Există mai mulți factori importanți pe care aplicații români i-au găsit utili în procesul de identificare a universităţii potrivite, însă cel care dictează alegerea finală, în proporție de 90%, este bugetul familiei, întrucât pot exista diferențe majore de la o țară la alta.", a sesizat Lia Hancianu, manager general al Student Consulting. Așadar, economiile pe care le fac părinții pentru a-şi susține copiii la o școală de top sunt extrem de importante. Chiar dacă universitatea pe care o aleg tinerii le oferă burse de studiu, mereu vor exista şi alte costuri ce trebuie acoperite.

O variantă la îndemână pentru a face economii este asigurarea de viață cu economisire pe termen lung. Un studiu recent Aegon a arătat că 50% dintre părinți consideră că educația copilului, mai ales cea universitară, reprezintă un bun motiv ca să înceapă să economisească din timp. Află cât de ușor poţi să începi să economisești pentru viitorul copilului tău cu o asigurare de viață cu economisire de la Aegon.