6 lucruri pe care le învață copiii cu ajutorul pușculiței

Pușculița este un instrument minunat pentru educație financiară. Cei care învață să nu cheltuie toți banii pe care îi au și îi economisesc se vor bucura de succes, vor învăța să refuze bucurii mici pentru bucurii mai mari și își vor asigura o viață mai lipsită de griji financiare, mai confortabilă și mai plină de satisfacții.

Banii din pușculiță îl învață pe copil:

  1. Planificarea: copilul își va dori multe, dar banii nu ajung pentru toate sau uneori trebuie să aștepte pentru a economisi și apoi va decide ce își cumpără din lista lui de dorințe;
  2. Răbdarea: sunt cunoscute rezultatele testului Marshmallow în care copiii care au dat dovadă de răbdare au avut rezultate mai bune și în viața de adult, iar răbdarea se poate învăța de la vârste mici;
  3. Faptul că banii sunt o resursă limitată: de cele mai multe ori în viață suntem puși să alegem și, în funcție de alegerile noastre, banii vor fi suficienți sau o veșnică problemă, în copilărie vom alege jucăria pe care o vrem cel mai mult;
  4. Capacitatea de analiză și decizie: când banii se adună, tentația este de a-i cheltui imediat, dar copiii vor înțelege rapid că după ce sunt cheltuiți ei dispar și trebuie să o ia de la capăt cu economisirea pentru a-și cumpăra și următorul lucru din lista de dorințe. În acest sens, după primele cumpărături impulsive, copilul va fi mai atent la alegerile pe care le face, se va gândi și la ce renunță atunci când își cumpără ceva;
  5. Siguranța: economiile sunt o plasă de siguranță pentru evenimente neașteptate. Poate se sparge un cauciuc la bicicletă și trebuie înlocuit, sau poate este ziua unui prieten și părinții nu au bani de cadou, sunt cazuri în care banii din pușculiță salvează situația. Astfel de exemple îl vor ajuta pe copil să nu își cheltuie și ultimii bani din pușculiță;
  6. Bucuria: studiile arată că atunci când îți dorești ceva și aștepți, în minte îți faci tot felul de scenarii și în momentul în care obții acel lucru sau acea experiență, bucuria este mult mai mare și de mai lungă durată.

Copiii mici își doresc să aibă pușculița la îndemână, să sorteze banii pe mărimi și pe culori, în timp ce copiii mai mari doresc să își numere banii, să își facă planuri și să calculeze în cât timp vor putea să își cumpere ceva ce își doresc.

Pentru cei mici, fiți disponibili la astfel de activități, dezinfectați banii care ajung în pușculiță și stați cu ei în timp ce își numără banii. Pentru copiii mai mari, lăsați pușculița la îndemâna lor ca să poată avea acces la ea și, în funcție de cum vedeți că păstrează banii sau mai degrabă îi cheltuie rapid, adaptați explicațiile și exemplele pe care voi le oferiți.

Explicați copiilor modul în care faceți voi economii și subliniați rolul acestora atunci când folosiți banii prin exemple ușor de înțeles: când ceva din casă se strică și trebuie înlocuit, când apare o cheltuială neașteptată – o excursie, o aniversare, o problemă de sănătate și așa mai departe, când sărbătoriți ceva sau mergeți în vacanță, când doriți să faceți cuiva o bucurie. Discutați și scenariul în care nu ați fi avut bani economisiți și consecințele acestui fapt.

Jocuri educative de făcut acasă cu copiii

Chiar dacă pe piață sunt multe pușculițe frumoase, colorate în diverse forme, cea mai apreciată pușculiță va fi cea făcută de voi acasă, împreună. Căutați un recipient de plastic, transparent, care să fie pușculița copilului. Este important să vadă copilul banii din pușculiță și modul în care ei se adună. Lăsați copilul să o decoreze cu diverse desene și evident, scrieți numele copilului pe pușculiță, sentimentul de proprietate îi va da importanță și nu va fi doar o altă jucărie pentru copil.

Întrebați copilul dacă își dorește o bicicletă, role, un lego sau orice altceva, apoi puteți tăia o imagine dintr-o revistă și să o lipiți pe pușculița copilului, așa va fi mai puțin tentat să ia din acei bani pentru alte jucării.

Copilul va dori des să își calculeze banii și atunci este indicat să îi ajutați să facă asta și să le dați exemple de lucruri pe care și le poate cumpăra cu suma existentă și ce altceva mai poate cumpăra dacă mai economisește un pic. Menționați faptul că pușculița nu trebuie să rămână niciodată goală, este o regulă să nu cheltuim și ultimul ban, așa că pentru tot ce ne dorim vom aștepta puțin mai mult, dar și bucuria va fi pe măsură.

Te preocupă educația financiară a copilului tău?

Intră și tu în comunitatea Academia Părinților Aegon și urmărește în continuare articolele și alte tipuri de materiale referitoare la educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Spor la educație financiară, dragi părinți!

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."