Pușculița: De la ce vârstă o introducem și cum ajung banii în ea?

Mulți părinți întreabă de la ce vârstă ar trebui să îi dea copilului o pușculiță? Iar următorul lucru care îi preocupă e cum ajung banii în pușculița copilului?

Sunt copii care încep de foarte mici (chiar de la 3 anișori!) să strângă banii pe care îi găsesc și să îi ascundă - în cazul lor este în mod evident momentul pentru introducerea pușculiței. Alții văd pușculița la copiii mai mari, la verișori sau prieteni de familie și ajung să își dorească și ei una, așa că momentul în care se arată interesați este momentul potrivit în care să introducem în educația financiară acest magic instrument, care poate face ca dorințele noastre să devină realitate.

Totuși, sunt copii care nu par a fi interesați de bani, acceptă ușor refuzul părinților de a le cumpăra ceva, nu își doresc banii lor și pușculița nu va fi ceva important pentru ei. Lecțiile de educație financiară din afara casei, puterea exemplului altor copii vor face pușculița să pară interesantă. Sau mai bine: puteți să vă faceți voi o pușculiță pe care să o țineți la vedere, de exemplu, în bucătărie și în care să puneți bani când veniți de la cumpărături, apoi din când în când, cu multă bucurie, anunțați că ați adunat bani și cheltuiți o sumă din pușculiță pe ceva pentru toată familia, cum ar fi o seară de pizza. Bucuria e contagioasă și apoi, încet, veți putea introduce și pușculița copilului. Aș propune ca orice copil de 4-5 ani să aibă deja pușculița lui personalizată, la care să umblați cel puțin săptămânal în perioada de învățare.

Cum ajung banii în pușculiță?

Părinții au păreri împărțite când este vorba de banii de buzunar ai copilului și despre cei care ajung în pușculiță. Ei bine, chiar și educatorii financiari au păreri diferite despre acest subiect. Soluția cea mai bună este cea în care credeți. Important este ca voi, în cadrul familiei voastre, să aplicați regulile cu care vă simțiți confortabili și aici vă dau câteva modele întâlnite în familii diferite.

1. Recompense pentru activități casnice

Sunt părinți care spun că banii nu vin niciodată gratis, fapt pentru care copilul trebuie să muncească pentru bani ca să îi știe aprecia. Acești părinți stabilesc diverse activități în funcție de vârsta copilului și capacitatea de a le îndeplini și îi recompensează pentru efortul lor. Dacă acest model vi se pare potrivit și pentru familia voastră, am un sfat: niciodată nu dați bani pentru lucrurile care țin de copil și zona lui de viață, nu plătiți copilul pentru că se spală pe dinți, pentru că citește sau pentru că își face curat în cameră. Pe lângă faptul că dezvoltați motivația externă, puteți ajunge în momentul în care le cereți ajutorul și ei vor răspunde „ce îmi dai?".

2. Recompense pentru eforturi deosebite și rezultate

Un alt model este acela în care sunt recompensate eforturile deosebite ale copilului, când vă ajută la ceva ce este excepțional, pentru rezultate la școală sau în activitățile personale. Acest model îl învață pe copil că rezultatele bune și dedicația sunt recompensate. Este important pentru copil să nu lupte pentru câștigul financiar și să fie blocat de frica de a pierde, de a nu reuși.

3. O alocație stabilită săptămânal sau lunar

Sunt părinți care stabilesc o sumă pe care copilul o primește săptămânal sau lunar, o formă de alocație pe care acesta o administrează cum dorește, banii ajung în pușculiță sau sunt cheltuiți.

4. Toți banii mărunți oferiți copiilor

Alți părinți aplică altă metodă: când ajung acasă își golesc buzunarele de banii mărunți pe care îi au și aceștia ajung la copii. Acest model seamănă mai degrabă cu o loterie sau cu norocul zilei și nu aduce valoare copilului, ci mai degrabă îi creează așteptări nerealiste legate de bani.

5. Bani oferiți la cerere

Sunt părinți care neglijează pușculița, nu îi văd rostul și astfel îi dau copilului bani „la cerere", când cere atunci primește și semnalul de alarmă legat de lipsa unei educații financiare sănătoase este activat când cererea devine constant crescătoare, ca de la un sac fără fund.

6. Bani câștigați de copii din diverse activități

Sunt copii care sunt încurajați să facă diverse activități, de la vânzarea jucăriilor, la felicitări, la mers la colindat, sau activități în afara casei pentru cei mai mărișori și astfel copiii pot câștiga singuri bani de pus la pușculiță, acești bani sunt cei mai importanți pentru ei.

Te preocupă educația financiară a copilului tău?

Intră și tu în comunitatea Academia Părinților Aegon și urmărește în continuare articolele și alte tipuri de materiale referitoare la educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Spor la educație financiară, dragi părinți!

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."