Lecția despre bani: ce să înveți copilul când sunt reduceri de preț?

Cum se comportă copilul tău la cumpărături? Află cum îi poți vorbi despre reducerile de preț și cum te poate ajuta acest lucru la orice vizită la magazin cu cel mic.

În următoarele minute vei afla:

  • Cum să folosești perioada reducerilor de preț pentru a da lecții valoroase copiilor despre bani și valoarea lor;
  • Ce și cum să le spui copiilor pentru a avea rezultate în educația financiară pe care le-o faci;
  • Activități de făcut cu copiii la cumpărături când sunt reduceri de preț.

De câteva ori pe an și în apropierea diferitelor sărbători, magazinele au reduceri de preț, fie fizic, fie online. Aceste ocazii sunt ideale să le vorbim copiilor despre bani cu scopul de a le dezvolta gândirea, de a le da informații și de a le forma anumite aptitudini folositoare pe viață, cum ar fi planificarea, așteptarea, analiza, chibzuința, găsirea de soluții, economisirea și altele.

Îți propun 5 pași pe care să îi urmezi cu copilul, ori de câte ori cumperi ceva în perioada reducerilor de preț:

1. Vorbește-i despre ce înseamnă o reducere de preț

Reducerea de preț înseamnă că pot cumpăra un lucru sau un serviciu de care am nevoie sau pe care mi-l doresc, cu bani mai puțini decât ar costa de obicei. Adu în discuție cuvinte care să ajungă și în vocabularul copilului: reducere de preț, discount, ofertă specială, toate acestea înseamnă că acel produs sau serviciu poate fi achiziționat cu mai puțini bani, dacă aștept momentul potrivit.

Poți face copilului o demonstrație vizuală acasă, de exemplu:

  • Pui pe masă un obiect, cum ar fi o cană, mai departe de tine;
  • Apoi pui pe masă 5 lei în bancnote de câte 1 leu, aproape de tine;
  • Acum poți oferi explicațiile: în mod normal, dacă am nevoie de o cană trebuie să plătesc 5 lei la magazin pentru a o cumpăra;
  • Vizual faci mișcarea în care pui banii departe de tine și iei cana către tine;
  • Gata, am plătit-o, banii sunt dați vânzătorului și eu am o cană nouă și frumoasă.

Dar,

  • și acum pui cana departe și iei banii înapoi aproape de tine;
  • aștept perioada de reducere, când prețul este mai mic. Asta înseamnă că o să cumpăr aceeași cană cu 3 lei, pentru că este mai ieftină, este la preț redus, la ofertă specială. (folosește cuvinte cât mai multe, ele vor intra în vocabularul copilului)

Demonstrația vizuală continuă:

  • pui 3 lei departe de tine – acești bani merg la vânzător;
  • iei cana către tine – am o cană nouă și ce observi de data asta? Uite, mai am încă 2 lei care mi-au rămas mie, îi economisesc sau îmi mai cumpăr ceva. Adică mi-am cumpărat aceeași cană și mai am bani să îmi cumpăr și ceai, ca să mă bucur de cană și mai mult.

Părintele poate continua explicația, care acum merge în zona de interes a copilului. Din acest motiv, uneori când îmi ceri ceva, eu îți spun că luăm altă dată, pentru că știu că vine o perioadă de reduceri de preț și cumpărăm ce își dorești mai ieftin, așa ne mai rămân bani și pentru altceva.

În urma unui astfel de exercițiu, copilul va fi mult mai receptiv la explicațiile părinților și va trece mai repede peste frustrarea de moment atunci când nu îi cumpărați ceva fix în momentul în care cere. Copiii mai mari vor învăța că este bine să aibă răbdare când cumpără ceva din banii lor din pușculiță, pentru că astfel banii le ajung pentru mai multe dorințe.

2. Creează așteptare și mister înainte de cumpărături

Copiii sunt curioși, folosește acest lucru în lecțiile pe care le dai mai departe copiilor. Anunță copilul că urmează să mergeți la cumpărături, pentru că sunt reduceri și aveți nevoie să cumpărați diferite lucruri. Roagă copilul să se gândească dacă are nevoie de ceva și eventual încurajează-l să își ia bani din pușculiță pentru a avea de cheltuit. Stabilește de acasă care este suma în care trebuie să se încadreze. Generează și alte așteptări, în drum spre magazin întreabă copilul ce își dorește, la ce magazine crede că puteți găsi anumite produse, spune-i că un anumit produs pe care îl vrei e de obicei 50 lei și la ce preț crede că îl veți găsi, la ce magazin, în ce raion și așa mai departe.

Copilul va aștepta să ajungeți la cumpărături și va fi atent la tot ce se întâmplă în jur și la ce îi veți spune mai departe: cum să recunoască prețurile la reducere, cum sunt ele marcate la raft sau pe eticheta produsului, pentru copiii mai mari faceți calcule procentuale și discutați dacă reducerea este sau nu atractivă.

3. Planifică sesiunea de cumpărături

De multe ori le spun părinților că trebuie să le dea cât mai multe explicații copiilor, pentru că adulții au experiență în timp ce copiii nu o au. În plus, pentru că sunt în creștere, aceleași explicații se aud altfel în mintea lor și explicațiile sunt pricepute la alt nivel la vârste diferite. Dacă mergem la cumpărături și doar luăm produse de aici și de acolo, copilul va crede că ne luăm ce vrem, ce avem chef, ce ne place. Pentru a înțelege faptul că avem un buget stabilit dinainte, o sumă de bani limitată, că ne cumpărăm lucruri de care avem nevoie sau care ne plac foarte mult sau care sunt la un preț foarte bun, trebuie să le explicăm.

Vom discuta cu ei lista noastră de cumpărături, astfel sesiunea de cumpărături va fi planificată. O să mergem și avem suma X, pentru a cumpăra produsele A,B și C, poate găsim la un preț bun și D. În acest fel, copilul va înțelege că noi am gândit, analizat, planificat această sesiune de cumpărături și nu cheltuim bani doar pentru că este reducere de preț și ofertă specială.

4. La cumpărături în magazin

În mod normal, dacă am discutat cu copilul despre ce înseamnă reducerile, cum am planificat ieșirea la cumpărături și ne folosim de faptul că ei sunt curioși, sesiunea de cumpărături trebuie să fie un succes și o lecție de educație financiară de care să fiți mândri.

Învățați copilul cum să recunoască produsele la ofertă și prețurile reduse. Copiii mai mici vor urmări semnul cu două cercuri % și culoarea roșie, iar cu copiii mai mari faceți calcule matematice să înțelegeți care este diferența de preț, discutați dacă aceasta este semnificativă sau nu, dacă aveți sau nu nevoie de acel produs, dacă aveți ceva acasă de care încă vă puteți folosi și astfel puteți amâna cumpărătura respectivă până la următoarea sesiune de reduceri.

Din curiozitate, copilul poate fi tentat să se uite la lucruri, să le atingă, să le verifice etichetele și așa mai departe. Nu îi certați când trag de ele, nu i le luați brusc din mână, mai degrabă vă recomand să îi arătați copilului unde poate verifica prețul și cum să umble cu un anumit obiect pentru ca să nu îl rupă, să nu îl spargă, să nu se rănească. Dacă lucrurile nu îi sunt la îndemână, îi amintiți că vi le poate cere și vă uitați împreună.

5. Exemplul personal la cumpărături

La cumpărături veți fi tentați de foarte multe lucruri. Este important exemplul personal pe care îl dăm, copiii învață mai mult din ce facem și din atitudinea noastră decât din vorbele noastre. Prin urmare, vă recomand să îi arătați copilului lucruri care vă plac și lucruri pe care vi le doriți, dar la care renunțați și motivul pentru care faceți asta. Vorbiți despre sentimentele voastre și motivația pe care o aveți, așa copilul va învăța cum să depășească frustrarea de a-și dori ceva ce nu poate primi, va înțelege și accepta mai ușor când îi refuzați ceva.

Notă: Reduceri de preț la cumpărături online

Pentru copiii mai mari puteți aplica lecția și la reducerile de preț pentru produse pe care le cumpărați online. Astfel copiii vor înțelege că folosiți laptopul sau telefonul în mod inteligent pentru a căuta produsul în diferite magazine virtuale, pentru a-l cumpăra la cel mai bun preț, pentru a vă informa și mai ales pentru a economisi bani.

Repetați aceste lecții și veți vedea diferența dintre o lecție și alta, evoluția copilului, schimbări de atitudine și comportament, modul în care înțelege tot mai multe elemente de educație financiară, legate de bani și administrarea lor corectă.

Te preocupă educația financiară a copilului tău?

Intră și tu în comunitatea Academia Părinților Aegon și urmărește în continuare articolele și alte tipuri de materiale referitoare la educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."