Învață copilul cum să cumpere la reducere de preț

Trăim într-o perioadă în care suntem îndemnați să consumăm cât mai mult. Și o facem. Copiii noștri învață să cheltuie banii cu mult înainte de a învăța cum să îi câștige. Tocmai de aceea este important să îi învățăm de mici valoarea lucrurilor și cum pot face cumpărături inteligente astfel încât să și economisească.

Fie că deschidem televizorul, internetul, radioul sau pur și simplu ieșim pe ușa casei, peste tot vom găsi încurajare pentru consum și tentații de a cheltui bani. Studiile arată că una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților este legată de stabilitatea financiară a copiilor lor în viitor. Unii părinți fac contracte de asigurare și contracte de economisire pentru copiii lor până când vor ajunge majori.

Este minunat, dar cum ne asigurăm că ei vor fi bine financiar pe termen lung? Educația financiară este un pilon de bază în educația copiilor și ne asigură, pe noi părinții, că facem un lucru foarte util pentru viitorul copiilor noștri. În Academia Părinților Aegon avem o colecție de articole care să vă ajute în acest demers încă din copilăria timpurie a copiilor și vi le recomand cu drag, vă vor fi de mare folos.

Tentația cumpărăturilor la reduceri, explicații pentru copii

Să facem cumpărături în perioadele de reducere de preț este foarte bine, putem cumpăra lucrurile de care avem nevoie la un preț mai bun și astfel facem economii. Fie rămânem cu mai mulți bani în buzunar, ceea înseamnă că putem cumpăra mai multe lucruri cu aceeași bani, fie cumpărăm ce avem nevoie și economisim o parte. Noi suntem primul exemplu pe care copilul îl vede, îl analizează și trage sigur concluziile.

Dacă în perioada de reduceri venim acasă cu portbagajul plin de pungi de cumpărături, copilul va înțelege că este perioada perfectă de a cheltui bani. Fără explicații suplimentare, informația care ajunge la copil va fi deformată și va duce la un comportament haotic de genul iau ce vreau și ce îmi place, mă opresc când nu mai am bani. Să ne așteptăm că ei vor înțelege etapele prin care noi trecem pentru a cumpăra la reduceri este nerealist, educația financiară se învață pas cu pas.

Pașii prin care trecem noi, părinții, înainte de a face cumpărături și de ce este important să încurajăm copiii să treacă prin acest proces?

Noi, părinții, facem o analiză legată de nevoile și dorințele pe care le avem. Ne facem un buget, adică verificăm câți bani avem disponibili pentru cumpărături, fie că ieșim până la magazinul de la colțul blocului pentru a cumpăra alimente de bază, fie că mergem la Mall să cumpărăm mai multe lucruri. Apoi facem o listă de priorități. De exemplu, dacă avem o haină de iarnă care arată bine, dar cizmele s-au șubrezit și avem bani doar pentru o cheltuială, vom cumpăra cizme.

Avem de ales: ori le cumpărăm anul acesta la reduceri, ori le cumpărăm anul viitor la preț mai mare la început de sezon sau vom alege ceva mai ieftin ca să ne încadrăm în aceeași bani. Pe același model de gândire ne cumpărăm multe lucruri, de la haine, la electrocasnice, la roți de iarnă sau de vară pentru mașină, la vacante cu early booking și așa mai departe.

Probabil că avem aceste discuții în casă cu partenerul de viață și stabilim pentru ce avem bani, ce este urgent, câți bani vom cheltui, dacă are sens să facem cumpărături sau mai bine punem bani în fondul de economii pentru că avem alte priorități. Suntem tentați să avem aceste discuții departe de copii, pentru că ni se par discuții de oameni mari și nu e treaba lor să știe, sau ne gândim că vor spune mai departe ce am vorbit noi acasă, deci mai bine să evităm aceste discuții până când vor fi mari, eventual până când vor avea ei bani și vor fi la casele lor.

Va fi târziu atunci și vor învăța prin lecții grele că banii pleacă mult prea repede din portofelul lor dacă nu sunt chibzuiți. Cum să fie chibzuiți dacă nu au fost învățați acasă?

Ce trebuie să le explicăm și să le arătăm copiilor referitor la cumpărăturile pe care le facem la reducere de preț?

Fie că acasă facem lista împreună, fie că vorbim în drum spre magazin sau la magazin, important este să vorbim cu copiii și să le explicăm faptul că sunt perioade de reduceri de preț pe care le-am așteptat pentru a cumpăra ce avem nevoie mai ieftin. Și aici venim cu un exemplu ușor de înțeles pentru copiii care sunt deja de vârstă școalară, preadolescenți și adolescenți: mama are nevoie de o haină de iarnă nouă. Dacă o cumpăram la începutul sezonului de iarnă când toată lumea iese la cumpărături, prețul era probabil 400 lei. Cei care au nevoie de o haină sau care vor să fie în pas cu moda vor cumpăra la începutul sezonului adică de la final de octombrie, în noiembrie sau chiar își vor face cadou o haină nouă în decembrie.

Asta face ca în ianuarie cererea pentru produsele de iarnă să fie foarte mică, dar magazinele vor dori să vândă marfa pe care o au pentru a nu rămâne cu ea pe stoc, pentru că au cheltuieli cu depozitarea acestora până în anul următor. Vor dori să vândă lucrurile și cum fac asta când clienții interesați au cumpărat deja? Prin reducere de preț.

Nu vă feriți să folosiți cuvinte noi precum marfă, stocuri, clienți, cheltuieli, profit, procent de reducere, discount, pentru copii sunt cuvinte ca oricare altele, doar asigurați-vă că la finalul discuției știu ce înseamnă și au prins sensul explicațiilor voastre. Presărați întrebări în timpul discuției cu ei ca să țineți interesul aprins și copilul să simtă că este un partener în conversație.

Revenim la reducerea de preț. Arătați în magazin prețul produsului pe care vreți să îl achiziționați și comparați prețul produsului la început de sezon și prețul când îl cumpărați la reducere și calculați împreună cu copilul banii pe care îi economisiți.

Un astfel de moment este perfect să le vorbim despre economii și motivul pentru care nu cheltuim toți banii pe care îi avem, ci întotdeauna avem grijă ca o parte din banii noștri să-i păstrăm pentru alte nevoi: acoperim riscuri, adunăm bani pentru a face diverse reparații când este nevoie, adunăm bani pentru vacanță, pentru a ne schimba mașina, pentru a cumpăra copilului cărți și cursuri sau alte lucruri pe care știm că și le dorește.

Ce va învăța copilul alături de noi din aceste exemple?

  • Să aștepte. Teste făcute de psihologi arată că cei care învață să aștepte încă de copii și să nu cedeze la primul impuls sunt cei care au succes în viață, fie că este vorba de viața personală sau profesională.
  • Să își facă un plan când merg la cumpărături. Obiceiul bun văzut acasă îl vor duce mai departe la casele lor.
  • Să fie chibzuiți. Adică să nu cheltuie toți banii pe orice le pică în fața ochilor.
  • Să facă economii. Întodeauna vor avea grijă de bani, vor analiza perioadele de reducere și vor păstra mai mulți bani pentru nevoi și dorințe din viitor.
  • analizeze diferența dintre dorințe și nevoi, să înțeleagă ce este important și ce nu, astfel încât să nu arunce banii pe fereastră.

Vor învăța să respecte banii, să cheltuie inteligent și astfel vor sta departe de datorii, se vor încadra în banii disponibili, vor munci să aibă mai mulți bani, vor cheltui pentru nevoi pe termen lung și nu pe tentații de moment.

Bunăstarea financiară din viitorul copiilor voștri stă în lecțiile pe care le dați acum, cu ajutorul lor le formați o gândire echilibrată și un comportament financiar sănătos.

Spor la educație financiară, dragi părinți!

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."