Sărbătorile sunt prilejul perfect pentru un exercițiu de educație financiară în familie. Organizarea unei liste de cheltuieli de sărbători o să le dea celor mici multe lecții valoroase și claritate legată de cum cheltuim noi, cei mari, banii, iar ca să fie si mai interesant, lista poate varia în funcție de 4 scenarii posibile, pe care vă invităm să le descoperiți în rândurile de mai jos.
Lista de cheltuieli de sărbători conține toate cheltuielile la care ne așteptăm, pentru orice scenariu pe care îl plănuim. Ce cheltuieli ne așteptăm să avem? Am conturat 4 posibile scenarii, iar pentru fiecare scenariu în parte toți cei din familie pot veni cu idei, iar cei mai mari pot veni chiar cu estimări de preț.
Scenariu 1: Stăm acasă și vin la noi oameni dragi
Asta înseamnă că avem cheltuieli:
- Cu casa - de la produse de curățenie la facturi mai mari pentru că vom consuma mai multe resurse de curent, apă, căldură. În plus, poate vă doriți să decorați casa cu beculețe sau diverse ornamente, trebuie să le luați în calcul.
- Cu mâncarea și băutura - mai departe veți decide dacă: veți comanda mâncarea, caz în care explicați copiilor că este mai scumpă pentru a acoperi și cheltuielile celor care fac mâncarea. Pentru copii mai mari dați mai multe detalii pentru a stimula gândirea antreprenorială. Sau poate veți gândi meniul pentru a face o estimare a cheltuielilor, adică veți calcula de câți bani aveți nevoie pentru tot ce vă doriți și veți analiza dacă aveți atâția bani disponibili sau veți regândi meniul pentru a vă încadra în suma pe care vi-o propuneți.
- Cu cadourile - aici veți face lista de persoane pentru care cumpărați cadouri și stabiliți o sumă în care să vă încadrați cu fiecare în parte.
Scenariu 2: Plecăm undeva în vacanță
Aici includem cheltuielile cu deplasarea. Vorbiți-le copiilor mai mari despre asigurările în caz de accident, despre cheltuielile cu întreținerea mașinii (service, ITP, schimb ulei, roți de iarnă etc) și alternativa cu tren, avion. Cu copiii mai mari puteți analiza costul sărbătorilor dacă stați acasă și costul dacă plecați în vacanță, apoi explicați-le de ce ați făcut această alegere, pentru a înțelege efortul financiar din spatele unei astfel de alegeri. Copiii au impresia că multe lucruri sunt gratis și când înțeleg că și întreținerea lor costă bani, înțeleg că banii de distracție sunt mai puțini.
Scenariu 3: stăm acasă și în serile de sărbători mergem în vizită
Aici includem cheltuielile de la Scenariul 1, din care reducem anumite cheltuieli dacă nu avem nevoie de atât de multe alimente sau nu le reducem dacă mergem în vizită și contribuim și noi cu mâncare la masa festivă. Vom discuta și despre cadouri care, probabil, nu vor fi doar simbolice, ci un pic mai scumpe pentru gazdele noastre.
Scenariu 4 : combinație dintre scenariile de mai sus
În orice combinație de scenarii, discutați cum se modifică lista de cheltuieli, cresc unele, descresc altele. Să nu uităm și de lista noastră de dorințe. Oare dacă suntem atenți la cheltuielile celelalte putem să ne permitem mai multe dorințe?
Spor la educație financiară, dragi părinți!