Sunt adulți care devin mai organizați cu banii după ce devin părinți. Faptul că încearcă să dea copiilor exemple bune generează obiceiuri și aptitudini noi legate de bani. Copiii nu înțeleg calculele pe care noi le facem cu banii și, de multe ori, când le refuzăm ceva se supără, se necăjesc, au resentimente iar pe noi ne doare sufletul să le spunem “nu”.
Organizarea unei liste de cheltuieli o să le dea multe lecții și claritate legată de cum cheltuim noi banii. După ce copiii înțeleg că banii sunt limitați, că dorințele sunt nelimitate și că atunci când cheltuim trebuie să ne facem un plan pentru a fi cât mai mulțumiți de alegerile noastre, sentimentele negative se diminuează sau dispar.
Ce conține lista de cheltuieli de sărbători?
Conține toate cheltuielile la care ne așteptăm, pentru orice scenariu pe care îl plănuim. Ce cheltuieli ne așteptăm să avem? Această întrebare se pune pentru orice scenariu și toți din familie vor veni cu idei, iar cei mai mari chiar cu estimări de preț.
Scenariu 1: Stăm acasă și vin la noi oameni dragi
Asta înseamnă că avem cheltuieli:
- Cu casa - de la produse de curățenie la facturi mai mari pentru că vom consuma mai multe resurse de curent, apă, căldură. În plus, poate vă doriți să decorați casa cu beculețe sau diverse ornamente, trebuie să le luați în calcul.
- Cu mâncarea și băutura - mai departe veți decide dacă: veți comanda mâncarea, caz în care explicați copiilor că este mai scumpă pentru a acoperi și cheltuielile celor care fac mâncarea. Pentru copii mai mari dați mai multe detalii pentru a stimula gândirea antreprenorială. Sau poate veți gândi meniul pentru a face o estimare a cheltuielilor, adică veți calcula de câți bani aveți nevoie pentru tot ce vă doriți și veți analiza dacă aveți atâția bani disponibili sau veți regândi meniul pentru a vă încadra în suma pe care vi-o propuneți.
- Cu cadourile - aici veți face lista de persoane pentru care cumpărați cadouri și stabiliți o sumă în care să vă încadrați cu fiecare în parte.
Scenariu 2: Plecăm undeva în vacanță
Aici includem cheltuielile cu deplasarea. Vorbiți-le copiilor mai mari despre asigurările în caz de accident, despre cheltuielile cu întreținerea mașinii (service, ITP, schimb ulei, roți de iarnă etc) și alternativa cu tren, avion. Cu copiii mai mari puteți analiza costul sărbătorilor dacă stați acasă și costul dacă plecați în vacanță, apoi explicați-le de ce ați făcut această alegere, pentru a înțelege efortul financiar din spatele unei astfel de alegeri. Copiii au impresia că multe lucruri sunt gratis și când înțeleg că și întreținerea lor costă bani, înțeleg că banii de distracție sunt mai puțini.
Scenariu 3: stăm acasă și în serile de sărbători mergem în vizită
Aici includem cheltuielile de la Scenariul 1, din care reducem anumite cheltuieli dacă nu avem nevoie de atât de multe alimente sau nu le reducem dacă mergem în vizită și contribuim și noi cu mâncare la masa festivă. Vom discuta și despre cadouri care, probabil, nu vor fi doar simbolice, ci un pic mai scumpe pentru gazdele noastre.
Scenariu 4 : combinație dintre scenariile de mai sus
În orice combinație de scenarii, discutați cum se modifică lista de cheltuieli, cresc unele, descresc altele.
Să nu uităm și de lista noastră de dorințe. Oare dacă suntem atenți la cheltuielile celelalte putem să ne permitem mai multe dorințe?

Avem lista pregătită, acum ce facem cu ea?
O implementăm împreună! Gândiți-vă ce va înțelege copilul din modul în care cheltuim banii, când vede cum verificăm dacă ne-am încadrat în ce ne-am propus pe listă, cum facem schimb de priorități și tăiem dintr-o zonă să adăugăm altundeva și cum facem față cheltuielilor neprevăzute care pot să apară și pe care nu le-am acoperit în lista noastră bine gândită.
Cei mici sunt fericiți cu toate pregătirile și pentru ei contează bucuria pomului împodobit, a atmosferei, și surpriza deschiderii cadourilor. Dacă trebuie să îi luăm cu noi la cumpărături vor înțelege de ce îi refuzăm când ceva li se lipește de mână, le reamintim că avem o listă de cumpărături și trebuie să ne încadrăm în banii pe care îi avem.
Copiii, începând cu vârsta școlară, vor înțelege că un eveniment se organizează, că banii sunt importanți și trebuie să îi cheltuim cu chibzuință pentru a ne bucura de ei și că trebuie să avem un mic fond să acoperim o cheltuială neprevăzută.
Cei mai mari vor înțelege că vorbim de o listă de cheltuieli destul de mare și că suma totală disponibilă trebuie împărțită în multe direcții, iar dacă nu avem grijă o zonă va rămâne descoperită. Vor înțelege cum să facă lista, să stabilească sume maxime și care sunt consecințele depășirii bugetului dintr-o zonă. Vor învăța că economisirea din timp poate crește bugetul disponibil și asta va aduce mai multă libertate și mai multă bucurie.
Lista de cheltuieli vă ajută și pe voi să nu cumpărați din ochi tot ce vedeți în magazin și astfel o să economisiți o sumă de bani. Planificați cheltuielile cu mâncarea în funcție de meniul ales, limitați cheltuielile inutile, reduceți risipa și direcționați banii către lucrurile care vă fac fericiți. La final, în lista voastră de cheltuieli, întrebați copiii ce cred că lipsește, că parcă mai lipsește ceva...
Puneți și donațiile pe listă
Alegeți să faceți o faptă bună, cum ar fi să donați o sumă de bani către un spital sau către un ONG care se ocupă de persoane defavorizate. Sau faceți un pachet pentru cineva, împreună cu copilul. Încurajați copilul să facă un cadou din jucăriile cu care nu se mai joacă, cărți pe care nu le mai citiți, haine noi care nu au apucat să fie purtate și au rămas mici și explicați importanța acestor lucruri pentru cei care au mai puțin decât noi, apoi faceți astfel de gesturi periodic pentru a deveni un obicei pentru copil să îi ajute pe cei din jur.
Cu copiii mai mari, începând cu vârsta școlară, dezbateți subiectul legat de nevoile din jur și cum putem da o mână de ajutor acolo unde este nevoie, modul în care cu un gest mic facem o schimbare mare, și asta nu doar de sărbători. Vor înțelege astfel că nu banii te fac un om mai generos, ci dorința ta de a ajuta așa cum poți și îți este la îndemână.
De la o anumită vârstă copiii compară și pun întrebări legate de cei din jur care au mai mult sau mai puțin decât voi. Prin urmare, este foarte important să explicați că bucuria este dincolo de bani, vine din sufletul nostru și indiferent că avem un buget limitat sau un buget generos putem fi fericiți pentru ce avem.
Spor la educație financiară!