Cum poți avea o vacanță reușită fără să-ți dai bugetul peste cap?

Vacanța este dorită de cei mici și de cei mari, cu așteptări diferite, bineînțeles. Cei mici vor distracție, cei mari vor liniște și odihnă, la un preț avantajos. Află cum să ai parte de vacanțe fără să dai bugetul familiei peste cap.

În viața noastră agitată, vacanțele sunt momente de conectare la noi, așa că ne dorim să fie minunate, memorabile, să ni le amintim cu drag și peste ani. Indiferent că avem bani destui sau bani mai puțini, vacanța poate fi reușită. De multe ori putem obține prețul cel mai bun pentru ceea ce ne dorim, dacă luăm în considerare câteva elemente despre care vreau să vă vorbesc mai jos:

1. Bugetul de vacanță

Primul pas în planificarea vacanței este stabilirea bugetului disponibil, adică, pe românește, câți bani avem pentru vacanță. Trebuie să luăm în calcul diferite elemente care pot influența bugetul disponibil, cum ar fi:  dacă ]n perioada următoare avem o nuntă, o petrecere, un eveniment în familie, o asigurare scadentă, revizia la mașină sau chiar ideea de a schimba mașina, sau orice altceva care ne poate afecta bugetul de vacanță și astfel, să ne dăm seama că avem mai puțini bani dinsponibili pentru distracție decât am estimat.

Vom discuta cu copiii despre planurile de vacanță, inclusiv despre cheltuielile pe care trebuie să le acoperim și pe care ei nu le văd, dar care sunt importante pentru siguranța familiei – cum ar fi: asigurarea medicală, asigurarea pentru mașină, verificarea tehnică a mașinii, înlocuirea roților, a bateriei sau a parbrizului crăpat și așa mai departe.

În sens invers, dacă avem parte de un bonus și bugetul crește, ne putem permite o vacanță mai lungă, sau mai scumpă, sau într-un loc în care ne dorim să ajungem de mult timp și nu ne-am permis până acum. Discutați în familie dacă banii suplimentari vor fi îndreptați către vacanță sau către fondul de economii, siguranță sau investiții.

Bun, acum că avem stabilită suma în care să ne încadrăm, ne dăm seama cam la ce să ne uităm în căutarea vacanței perfecte.

2. Vacanță mai ieftină? De ce nu?

Orice economie în prețul pachetului de vacanță înseamnă mai mulți bani de buzunar, bani de cheltuit pe plăceri, așa că da, vrem o vacanță la preț cât mai bun. Vreți să mergeți în vacanță în țară sau în afara țării? Analizați și acest aspect și comparați prețurile.

Sunt multe persoane care visează o vacanță pe malul Mediteranei și se gândesc că e un vis frumos, în timp ce cheltuie în țară aceeași bani pe o vacanță, prin urmare visul lor e la un click distanță de realitate. Căutați ceva ce vouă vi se potrivește, nu mergeți direct pe recomandările altora.

La ce mă refer: dacă vă place să vizitați și stați în cameră doar seara când dormiți, contează ca spațiul să fie curat, liniște în locul de cazare și în jur, așa că puteți sta în camere mai mici, la marginea stațiunilor unde e și mai ieftin, mai liniște și mai confortabil. Tot pentru că sunteți plecați în timpul zilei, luați doar cazare cu mic dejun sau chiar fără masă. Dacă aveți un regim alimentar mai special sau vreți să faceți economie căutați cazare cu chicinetă și așa vă gătiți singuri ce doriți, cu produse proaspete cumpărate de la magazinele din zona cazării. De regulă aceste chicinete sunt dotate cu veselă, tacâmuri, vase de gătit și cam tot ce aveți nevoie să vă descurcați fără să luați de acasă ceva.

Dacă aveți copil mic, sau pur și simplu vă place la amiază să stați în cameră ca să vă odihniți, dacă nu ieșiți mult din hotel, atunci veți căuta un hotel mai confortabil, cu mesele incluse, cu zone de distracție și odihnă generoase, cu acces facil la ce vă doriți.

Când ați stabilit deja o stațiune, o zonă, sau un hotel, intrați pe forumuri, căutați pe internet informații și recenzii ce la cei care au fost acolo, vedeți ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut, apoi decideți dacă este locul potrivit pentru voi sau nu. Evident, pozele de la hotel vor arăta ce au mai bun, în timp ce pozele celor care au vizitat locul vor arăta realitatea. Puteți salva mulți bani din această verificare.

O agenție de voiaj vă poate oferi ceva potrivit în funcție de ce vă doriți, pentru că au gamă variată de servicii și de obicei solicită păreri de la clienții lor, în plus au tot interesul să ofere locuri în care clienții lor se simt bine și astfel să-i fidelizeze. Vacanțele rezervate din timp pot fi cu aproximativ 10-20% mai ieftine.

Vă recomand să achiziționați și asigurarea, dacă aceasta vine la pachet cu o vacanță rezervată timpuriu, este destul de ieftină, iar dacă ceva se întâmplă și nu mai puteți călători, vă recuperați banii.

De multe ori aceste vacanțe rezervate din timp dau și posibilitatea plății în rate fără dobândă, așa că nu o să simțiți plata atât de puternic în bugetul vostru, plătind lunar câte o parte din bani.

Dacă  nu ați apucat să vă faceți rezervare din timp, mai puteți găsi vacanțe la prețuri bune last minute, adică achiziționate în ultimul moment, uneori cu câteva zile înainte de plecare. Riscul pentru voi este să nu rămână în oferta agenției locuri la hotelurile pe care vi le doriți sau în stațiunile cele mai căutate.

Verificați dacă în propunerea cu oferta agenției aveți incluse toate taxele, ce mese sunt incluse și ce va trebui să plătiți voi, dacă hotelul are plajă cu acces gratuit sau trebuie să scoateți din buzunar o taxă zilnică, ca să vă organizați bine și banii de buzunar.

3. Cu mașina sau cu avionul?

Avantajul pachetelor cu avion este faptul că dimineața beți cafeaua acasă și la amiază savurați un frappe pe plajă. E mult mai rapid, mai distractiv pentru copii, mai confortabil și totodată mult mai scump.

Când verificați pachetul de vacanță pe internet sau printr-o ofertă de la agenție, verificați dacă taxele de aeroport sunt incluse în prețul total oferit, sau dacă mai sunt și alte taxe de plătit, pentru că acestea sunt destul de mari (de exemplu taxa de aeroport pentru o persoană este de aproximativ 95 euro).

Cu mașina veți face mai mult timp, așa că verificați destinațiile de vacanță, rutele prin care vă puteți opri să vizitați și alte locuri sau obiective turistice, și pentru distanțe mai lungi analizați posibilitatea de a vă opri o noapte pe drum. Astfel, drumul nu doar că nu va mai părea atât de lung și plictisitor, dar și timpul de pe drum se va transforma în vacanță.

Luați în calcul asigurările necesare, taxele de drum și orice alte cheltuieli care pot apărea pe traseu sau la locul în care vă faceți vacanța. Aveți la locul unde sunteți cazați loc de parcare asigurat sau trebuie să plătiți o taxă zilnică pentru parcare? Există o taxă de stațiune? Sunt poduri de trecut sau alte zone cu taxă? Chiar dacă par sume mici, adunate se vor vedea în bugetul vostru și vor scădea din banii de buzunar.

Discuții cu copiii, în familie:

Avem ani și ani, perioade cu bani și perioade mai dificile financiar. În unii ani bugetul de vacanță poate fi puternic afectat și diminuat, fie că avem probleme: pandemia, pierdut afacerea sau locul de muncă, probleme de sănătate; fie că avem planuri: să ne cumpărăm casă sau să ne mutăm în alt spațiu, să ne luăm mașină sau să o schimbăm pe cea pe care o avem, așa că trebuie să ne încadrăm într-un buget limitat pentru a ne permite o vacanță.

Indiferent că mergeți cu cortul undeva, sau doar la bunici la țară, sau într-o vacanță exotică scumpă, gândiți-vă că pentru copil nu contează prețul pe care voi îl plătiți pe vacanță ci bucuria zilelor petrecute împreună. Discutați în familie despre vacanța pe care vi-o permiteți și analizați opțiunile cu copiii mai mari.

Stabiliți la ce renunțați și la ce nu, ce preferați mai mult dintr-o listă de opțiuni. Faceți un tur cu mașina la mănăstiri în Moldova? Vreți să vedeți castele și zona munților? Mergeți la mare sau în Deltă? Analizați avantajele și dezavantajele fiecărei vacanțe și dați-vă timp de gândire.

Lăsați copiii mai mari, de la vârsta școlară, să vină cu argumentele lor, cu analizele lor, cu nehotărârile lor și ghidați discuția. Așa vor învăța să analizeze în viața lor opțiunile pe care le au, vor învăța să ia în calcul tot mai multe variabile și să nu se grăbească. Vor învăța să fie împăcați cu decizia lor după ce au luat-o.

Vor învăța că banii sunt limitați și că pot opta pentru o variantă mai ieftină de vacanță pentru ca să meargă și în tabără sau la un curs pe care și-l doresc în timpul anului (de karate, robotică, balet etc). Vor înțelege consecințele deciziilor lor și faptul că banii cheltuiți nu se întorc, așa că analiza dinainte de a-i cheltui este importantă pentru a ne bucura cât mai mult de banii pe care îi avem.

În urma acestor discuții, copiii vor învăța și faptul că familiile sunt diferite, au priorități diferite, iau decizii diferite și asta este în regulă, nu vor fi supărați că ei au fost o săptămână la munte cu cortul în timp ce pritenii lor au fost la mare sau prin alte țări. Dacă totuși vin acasă supărați că au fost jigniți sau umiliți, discutați (iar) despre valorile familiei voastre și de ce ați făcut alegerea pe care ați făcut-o, astfel încât copilul să vadă bucuria vacanței voastre în loc să se compare cu alții.

Dicutați cu copilul și despre banii de buzunar din vacanță. Copiii mici vor primi o sumă mică pentru cumpărăturile lor ca să își cumpere singuri înghețata sau să se dea într-un carusel. Copiii școlari vor fi informați despre bugetul pentru întreaga perioadă și le dați banii pe rând, iar cum cresc le dați banii la 2-3 zile pentru ca ei să învețe să îi planifice astfel încât să le rămână până în ultima zi, pentru cei ce se duc către adolescență, dacă ați trecut prin fazele anterioare le puteți da banii toți la începutul vacanței, așa copiii vor avea parte de lecții foarte importante de educație financiară.

Nu uita, orice economie făcută acum poate însemna bani puși deoparte pentru viitorul lor, iar a încheia o asigurare de viață cu economisire poate fi una dintre modalitățile de a vă pregăti financiar pentru perioada în care nevoile lor vor crește. 

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."