Educație financiară cu copilul la cumpărături

Te gândești de două ori înainte de a-l lua pe copil la cumpărături? Află cum poți transforma vizitele la magazin în lecții de educație financiară.

În următoarele minute vei afla:

 • Cum să ai parte de cumpărături în liniște alături de copil și, mai mult, cum să aplici educația financiară în mod eficient;
 • Ce și cum să le spui copiilor pentru a avea rezultate în educația financiară pe care le-o faci;
 • Ce activități să faci cu copiii la cumpărături pentru ca ei să învețe cum să cheltuie banii în mod eficient.

Mulți părinți preferă să meargă la cumpărături fără copii pentru a evita o bătaie de cap cu supravegherea lor, pentru a elimina „vreau, vreau, vreau" la tot pasul și „ești cea mai rea, ești cel mai rău, nu te mai iubesc" când părintele refuză să îi cumpere ceva copilului.

Însă, mersul la cumpărături se poate desfășura cu totul altfel și cei din magazin să vă privească cu invidie și mai ales cu curiozitate, poate chiar să vă întrebe cum reușiti să aveți copii atât de bine educați.

Dacă în articolul „Educație financiară când este reducere de preț” am discutat de lecțiile pe care le putem da copiilor când la magazin sunt reduceri de preț, în acest articol vă dau câteva idei de informații pe care să le dați copiilor când mergeți la cumpărăturile de zi cu zi, acestea se aplică la vârste mai mici și mai mari.

1. Faceți lista de cumpărături de acasă

Copiii mai mari pot scrie ei lista de cumpărături, copiii mai mici pot desena pe o hârtie câteva produse din listă. Când treceți ceva pe listă, explicați și apoi discutați cu copilul sau copiii de ce aveți nevoie să cumpărați acel lucru, ocazie cu care puteți analiza dacă este o nevoie sau o dorință, dacă este obigatoriu de cumpărat sau opțional, cu ce puteți înlocui acel produs dacă nu îl găsiți și așa mai departe.

Copilul va putea ține lista și să vă îndrume la cumpărături, în acest fel va fi atent la ce are de făcut, are o responsabilitate pentru care îl veți lăuda.
Dacă aveți doi copii, fie unul găsește produsele și celălalt le taie de pe listă, fie (dacă știți că se ceartă) împărțiți produsele în două liste și fiecare copil este responsabil de lista lui sau duplicați lista, fiecare bifează produsele și se verifică între ei.

2. Lăsați copilul să țină lista 

Pentru copiii mai mici care încă nu citesc, puteți face o listă cu poze pe care o scoateți la imprimantă, așa copilul va identifica produsele sau va avea lista desenată de el/ea de acasă.

Pentru copiii de 5-6 ani puteți scrie și cantitatea sub poză, de exemplu 4 sub banane dacă o să cumpărăm patru banane sau 2 kg sub ceapă și explicăm ce înseamnă kg lângă număr, cum cântărim produsele, cum le verificăm prețul pe cântar, cum scoatem eticheta cu prețul.

Copiii mai mari vor avea lista scrisă de ei, sau de voi.

Dacă copilul sau copiii dau semne de plictiseală, extindeți sarcinile: să vă spună care sunt următoarele produse de pe listă, cum cred că sunt grupate, cum le puteți cumpăra ca să fiți cât mai eficienți (ex.produse alimentare care sunt la frigider – unt,ouă, lapte, iaurt sau fructe și legume sunt în aceeași zona etc.). 

3. Discutați despre produsele din magazin

Când sunteți în fața rafturilor care au același produs de la mai mulți producători discutați diferența de preț, de calitate, și de ce voi preferați să cumpărați de la producătorul X în timp ce alții cumpără restul produselor –fiecare cu motivația lor: pentru că sunt mai scumpe, mai ieftine, în cantități mai mari, cu adaos de zahăr sau fără, cu alt gust, cu altă consistență etc.

Către finalul cumpărăturilor copiii își pot pierde răbdarea sau pot începe să ceară lucruri pe care le văd. Un mod drăguț și eficient de a spune nu la dorințe mai mari și scumpe, sau apărute când copilul vede ceva în fața lui este „cumpărăm doar ce este pe listă. Pentru asta avem bani alocați. Poți pune acel lucru pe lista ta de dorințe."

Dacă copilul cere ceva ce nu este pe listă, dar și voi ați dori să cumpărați puteți spune că bugetul vă permite și că este o idee bună SAU puteți analiza la ce altceva puteți renunța de pe listă pentru a cumpăra lucrul nou de pe listă.

Dacă vrea copilul un fruct sau o ciocolată, evident că le punem în coș, chiar dacă nu sunt pe listă. Dacă acesta devine un obicei să ceară ceva cât de mic, puteți stabili că are voie un singur produs din magazin sau ceva în valoare de maximum 10 lei (voi stabiliți limita cu care sunteți confortabili) la fiecare sesiune de cumpărături de exemplu.

4. La plecare trageți concluzii și duceți lecția de educație financiară la alt nivel

Pentru a duce educația financiară la un alt nivel, la plecare, în drum spre casă, stimulați copilul cu alte întrebări și discuții referitoare la bani și la sesiunea de cumpărături încheiată, cum ar fi:

 • Dacă nu ne ajungeau banii la ce produse crezi că ar fi trebuit să renunțăm?
 • Care sunt cele mai importante trei produse cumpărate azi și de ce?
 • Dacă magazinul ar putea vinde doar cinci produse, ce crezi că ar trebui să aleagă?
 • Ce putem face pentru ca data viitoare să petrecem mai puțin timp la magazine, ai vreo idee?

Pentru copiii mai mici, întrebați și dați voi răspunsurile, cât mai simple și legate de lucruri din sfera de interes a copilului – am cumpărat lapte pentru că ție îți place grișul cu lapte. De unde vine laptele? Cum ajunge el la magazin? Trebuie să plătim bani pentru lapte ca să o plătim pe doamna de la magazin care ne vinde laptele, pe domnul care a transportat laptele la magazin, pe domnul sau doamna care crește văcuța și o hrănește. Ca să cumpărăm lapte avem nevoie de bani, oamenii mari, și mama, și tata pleacă la serviciu ca să facă bani și așa ne putem cumpăra lapte, pâine și jucării. Îți plac jucăriile? și discuția continuă ...

Pe măsură ce copiii cresc monologul se va transforma în dialog, iar într-o zi veți fi surprinși de ideile bune pe care copiii le au, de conceptele de educație financiară pe care le-au dobândit, de maturitatea de care vor da dovadă când își doresc ceva și cheltuie bani cu grijă, când încep să înțeleagă diferența dintre valoare și preț.

5. Fiți foarte atenți la următoarele aspecte, care pot strica lecția voastră de educație financiară:

 • Nu mergeți la cumpărături în orele de după-masă și final de program, sau în weekend când este cel mai aglomerat;
 • Alegeți intervale orare sau magazine mai libere;
 • Nu luați cu voi la cumpărături un copil care nu se simte bine, care are febră, care are vreo durere sau indispoziție;
 • Nu mergeți la cumpărături când sunteți flămânzi, la fel nu amânați masa, considerați o pauză de masă dacă este nevoie și sesiunea de cumpărături se prelungește;
 • Aveți grijă la deshidratare, copiii se deshidratează rapid așa că luați cu voi apă și faceți pauze de odihnă și gustare între sesiunile de cumpărături. Chiar dacă în parc copiii nu obosesc și dacă fug de dimineața până seara, la cumpărături regula aceasta nu se aplică, pentru ei aceste sesiuni de vizite prin magazine sunt foarte obositoare cu atâția stimuli în jur, cu oameni, cu zgomot, cu aer condiționat.

Înțelegeți că fiecare copil are o limită proprie, dacă vedeți că este prea obosit sau prea agitat, amânați sesiunea de cumpărături. Copiii sunt fericiți să aibă reponsabilități și să facă activități "de oameni mari". Apreciați copilul sau copiii pentru răbdarea lor când plecați de la magazin, mulțumiți-le pentru ajutor. Discutați despre ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, ce cred că este important din ce ați cumpărat, discutați despre faptul că banii ne ajută să ne cumpărăm ce avem nevoie cum este mâncarea, apa, hainele, sau lucruri care ne aduc bucurie și ne fac plăcere cum ar fi jucăriile și jocurile. Menționați faptul că banii sunt limitați și nu putem de fiecare dată să ne luăm tot ce ne dorim.

Efortul vostru de azi pentru a vă educa financiar copilul se va vedea în succesul copilului vostru de mâine. Spor la educație financiară!

Te preocupă educația financiară a copilului tău?

Intră și tu în comunitatea Academia Părinților Aegon și urmărește în continuare articolele și alte tipuri de materiale referitoare la educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."