Discută cu copiii despre bani și succes

Care este legătura dintre bogăție și succes? Una o condiționează pe cealaltă? Află cum să abordezi acest subiect cu cei mici.

În următoarele minute vei afla:

  • Cum și de ce să faci inventarul realizărilor în familie;
  • Rolul exercițiului pentru familie și în special pentru copii;
  • Activități de făcut cu copiii.

Care este legătura dintre bogăție și succes? Una o condiționează pe cealaltă?

În ultimii zeci de ani, s-a generat iluzia bogăției ca a fi ceea ce deținem, în detrimentul a ceea ce suntem. Imaginea unui om bogat se traduce în minte multor oameni ca o persoană cu mulți bani, care își poate cumpăra orice, oricând, fără nici o limită. Dar noi adulții știm că banii nu sunt totul. Munca pentru a atinge succesul este răsplătită uneori de succes la finalizarea acțiunii, chiar dacă asta nu implică bani. Evident, ne dorim bani și lipsa grijilor financiare, banii ne aduc comfort, bucurie, vise împlinite, acces la educație, sănătate, experiențe, oportunități și nu în ultimul rând ne ajută să ne protejăm familia.

Finalul unui an și începutul noului an sunt momente potrivite pentru a face un bilanț al realizărilor.

Un an întreg fugim să finalizăm diverse activități și de multe ori le vedem tot pe acelea pe care nu le-am dus la capăt, în loc să vedem ce e în plus, vedem ce este în minus. Ei bine, dacă ne dorim belșug și progres, trebuie să vedem partea plină a paharului și asta să îi învățăm și pe copiii noștri.

Sunt din nou la o discuție cu Maria și cu prietena ei Dana.

- Cum a fost anul acesta? Le întreb.
- Offf, nici nu știu cum a trecut, zice Maria. Cu doi copii mici timpul zboară!
- Lasă că nici după ce cresc nu e mai altfel. Cu școala fetelor, cu serviciul, cu treburile casei, parcă nu am mai avut timp de nimic, suntem ca niște mici roboți, facem doar ce trebuie și așa trece o zi și încă o zi și te trezești la petrecerea de Anul Nou.

Le ascult și le înțeleg, dar mai știu că luate cu valul uită lucrurile minunate care s-au întâmplat de-a lungul anului.

- Dragile mele, pe principiul "cele bune să se adune", vă propun un joc, pe care mai apoi să îl jucați acasă, în familie.
- Sunt curioasă! zice Maria.

Văd în privirea Danei că și ea abia așteaptă de la mine o nouă provocare. De când au văzut că propunerile mele funcționează, sunt tot mai deschise și nerăbdătoare să încerce lucruri noi.

- Pe o coală de hârtie, notăm sau desenăm cu pixul sau cariocile elementele care să reprezinte lucruri bune din anul care a trecut, evenimente, relații, activități care vă fac să vă simțiți bogate și fericite, activități pe care le simțiți ca un succes personal.
- Punem doar lucruri care costă bani? întreabă Dana.
- Puneți tot ce v-a adus bucurie și v-a făcut să vă simțiți bogate, cu bani sau fără.

Le-am întins câte o pagină albă, pix și carioci colorate. Se uitau una la alta, mai luau o gură de cafea, zâmbeau, luau o cariocă, împărțeau foaia din priviri, parcă nici o literă nu era gata să se aștearnă pe coala albă ca zăpada. Și minune, încet, lucrurile bune au început să se adune.

- Eu pun aici o imagine cu casa – sunt mândră că am ținut-o curată cu doi copii mici și mi-am schimbat mobila în bucătărie din economiile făcute. Apoi am desenat aici un îngeraș, semn de siguranță, pentru că am făcut asigurări de viață pentru noi și asta îmi aduce liniște. Aici am desenat bunicii, vin mai des pe la noi și este o bucurie pentru copii plus un mare ajutor pentru mine. Aici e soțul meu, pentru că mă sprijină și mă încurajează –acum stă cu copiii ca eu să fiu cu voi la cafea, aici sunt cărțile – simbol că am început să studiez educație financiară pentru noi și copii.

Maria își privește încântată coala. Dana descrie și ea ce a pus pe foaie, în diverse culori, cu scris mai mare și mai mic.

- Eu sunt aici de mână cu fetele noastre și soțul meu în mijloc, am reușit să ne facem mai mult timp împreună și comunicăm mai bine. Aici sus în dreapta e o pușculiță, semn că avem grijă de banii noștri și am început să ținem un buget în familie. Aici e un soare și valuri, am făcut economii și am trecut sărbătorile din banii noștri și nu cu ajutorul unui împrumut cum făceam de obicei. Aici sunt eu la birou, mi-am schimbat locul de muncă și simt că sunt apreciată, că mă dezvolt.

Și ea e fericită cu privirea la pagina acum plină de viață și culoare, plină de sens și valoare.

- Incredibil! Cum le pun pe hârtie îmi tot vin idei, râde încântată Maria. Și mă simt bogată, uite câte motive de fericire, doar din anul care a trecut!
- Da, am avut impresia că nu am ce face pe o pagină goală și acum nu mai am loc, pot să desenez și pe spate? se amuză Dana.

Înainte de acest exercițiu ați văzut ce nu s-a întâmplat anul acesta: nu am schimbat mașina, nu am zugravit casa, nu avem destui bani pentru x sau y, asta nu funcționează și nici cealaltă și așa putem continua mult și bine. Se spune că pe ce pui o lupă, mărești. Cum ați făcut exercițiu, v-ați dat seama că sunt multe lucruri care vă fac fericite, care vă fac să vă simțiți bogate și nu toate costă bani. În plus, educația financiară pe care ați început-o prin discuțiile noastre, prin articolele pe care le citiți, prin cărțile de educație financiară, deja dă roade. Puneți bani deoparte, faceți economii cu un scop, tineți situația cheltuielilor, faceți bugete, v-ați protejat familiile prin asigurări, vă stabiliți obiective pentru anul care urmează, discutați și le explicați copiilor voștri elemente legate de bani, valori, educație financiară, administrare bani și altele.

- Ați simțit că este greu? Că discuțiile pe care le-am avut despre educația financiară a copiilor, despre pușculiță, despre bugetul de cadouri care de fapt a fost o lecție cu mai multe subiecte, au fost complicate?
- Nu, deloc. Am avut emoții să implementez anumite sfaturi, dar când am văzut ce repede am rezultate mi-am dat seama că aveam nevoie de informație, apoi de puțină motivație și decizia de a face, de a acționa.

Dana dă din cap, este și ea de aceeași părere. Pic cu pic se umple paharul. Și fiecare picătură contează.

Când vedem partea plină suntem mai puțin tentați să umplem partea goală cu lucruri care ne scot bani din buzunar și astfel putem direcționa banii către ce contează pe termen lung, economii, investiții, asigurări medicale și de viață, educație, dezvoltare personală, obiective care ne dau sens.

De făcut acasă, în familie, inclusiv cu copiii preșcolari

Dacă v-a plăcut acest exercițiu, vă propun să le dați și copiilor voștri un exemplu și să faceți acest exercițiu în fiecare an, fie la final de an, fie la începutul noului an, în familie. Puteți face câte un colaj fiecare cu succesul personal, apoi unul pentru întreaga familie, cu ce ați realizat împreună și este valoros pentru voi.

Vă recomand următoarele:

  • Faceți un obicei din a juca jocuri de societate împreună, este un timp de calitate care dezvoltă comunicarea între voi;
  • O dată pe an, la finalul anului sau la începutul anului nou, faceți câte un colaj pe foaie A4 cu lucruri realizate și care vă fac fericiți. Copiii mai mici pot desena ce i-a făcut fericiți în timpul anului sau lucruri care au fost dificile și le-au finalizat cu succes. Ajutați copiii să prindă încredere în ei, veți putea să îi încurajați mai departe prin exemplele acestea;
  • Discutați despre ce ați pus pe foaie și de ce acele lucruri sau experiențe sunt importante și valoroase pentru voi. Observați câte dintre acestea presupun bani cheltuiți sau investiți. Explicați copiilor că bogăția vine și din bani, dar și din alte elemente. Banii au rolul lor, dar nu sunt singurii importanți;
  • Faceți un colaj de familie, cu lucruri realizate în anul care tocmai s-a încheiat, activități pe care le-ați finalizat cu succes;
  • Bucurați-vă de succesul fiecărui membru, apoi sărbătoriți și realizările comune.

Sunteți pregătiți pentru un an mai bogat, mai prosper, mai plin de succes!

Te preocupă educația financiară a copilului tău?

Intră și tu în comunitatea Academia Părinților Aegon și urmărește în continuare articolele și alte tipuri de materiale referitoare la educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."