De când și cum să începi educația financiară a copilului tău

Pentru a ne pregăti copiii pentru o viață lipsită de griji financiare trebuie să începem educația legată de bani și valorile din viață cât mai devreme, de la vârsta grădiniței, pas cu pas.

În următoarele minute vei afla:

  • Ce îi îngrijorează pe părinți în legătură cu viitorul copiilor lor;
  • De la ce vârstă și cum poți începe educația financiară a copiilor tăi.
  • Idei de activități pe care să le faci acasă cu copiii.

Părinți îngrijorați

Maria este mamă, are doi copii mici.

- Cu toate schimbările acestea rapide, îmi este frică, zice Maria. Totul se schimbă în jur, dispar meserii, apare unele noi, deja sunt atâtea lucruri pe care eu nu le înțeleg. Cum o să îmi pot ajuta copiii? Sunt îngrijorată pentru viitorul lor. Soțul meu încearcă să mă liniștească, dar văd că și pe el îl preocupă acest subiect.

Îngrijorarea Mariei este prezentă în multe familii care vor o viață frumoasă și prosperă pentru copiii lor.

- Și când eram noi copii lucrurile erau mult diferite și părinții noștri pe multe nu le înțelegeau, și uite că ne-am descurcat. De fapt, ce te îngrijorează?

Încerc să o încurajez și să aflu mai multe.

- Aș vrea să aibă o viață fără stresul banilor. Uite, noi trăim să muncim și să plătim rate, la casă, la mașină, abia mai punem un ban deoparte pentru un concediu sau ceva mai deosebit. Avem ce mânca, avem o casă frumoasă, nu mă pot plânge și totuși ...Aș vrea să le fie mai ușor, să aibă timp să se bucure de viață. Cum să fac asta? Ce să îl învăț pe Mihai și pe Ioana, ca să fie pregătiți la maturitate?

Ana are 10 luni și Mihai are 5 ani, merge la grădiniță, este un băiat frumos, curios și plin de energie. Deja știe că merg împreună la magazin după mâncare și dacă vrea ceva poate primi doar dacă mama are bani să plătească.

- Îți înțeleg îngrijorarea. Noi nu am avut parte de educație financiară, dar copiii noștri vor primi de la noi. Mihai este deja la vârsta la care poate începe să înțeleagă ideea de bani și cum îi folosim, începi cu pași mici, cu explicații din zona lui de interes și la nivelul lui de înțelegere, o să vezi mai apoi când îți cere detalii că trebuie să îi dai și mai multe exemple.
- Și de unde să știu eu ce să îi zic și cum?
- Îți recomand să citești articolele publicate în fiecare zi de miercuri și vineri pe pagina AEGON, vei găsi idei pe care să le aplici acasă și vei vedea că vor funcționa.

De la ce vârstă să începi educația financiară și cum

Pentru a ne pregăti copiii pentru o viață lipsită de griji financiare trebuie să începem educația legată de bani și valorile din viață cât mai devreme, de la vârsta grădiniței, pas cu pas.

Copiii învață din ceea ce văd la noi și prima dată văd cum noi cheltuim banii.

Ei încep să aibă ideea de bani destul de devreme, când părinții pleacă de acasă "ca să facă bani", apoi ne cumpără cadouri "când au bani", la cumpărături au o listă de cumpărături "ca să ajungă banii sau ca să nu cheltuie prea mulți bani" și așa mai departe.

Educația financiară începe de la primul "mami, tati, vreau...".

O să îi învățați pe copii cum se obțin banii, cum se cheltuie înțelept, cum se administrează echilibrat, de ce facem economii, de ce suntem generoși și când ajung la vârsta școlară mergem inclusiv către zone de educație financiară legate de investiții și antreprenoriat pentru a le deschide mintea în această direcție.

Copilul învață în primul rând din ceea ce vede la părinți, din exemplele pe care le observă la cei din jur, la ce aude și își reprezintă în minte.
Copiii nu vin programați cu idei referitoare la bani, pentru ei banii nu sunt buni sau răi, dar ceea ce văd, aud, experimentează în legătură cu banii le vor forma atitudini și convingeri pe care le vor duce cu ei în viață și care le vor influența relația cu banii, precum și șansele de a deveni prosperi financiari sau prinși într-o cursă de supraviețuire.

Să luăm în considerare modul în care creierul copilului funcționează și anume, până la vărsta de 7-8 ani copiii trăiesc în lumea magiei, pentru ei există Zâna Măseluță și Moș Crăciun care într-o singură seară ajunge cu cadouri în toată lumea. Copilul încă nu poate aprecia valoarea banilor și nici dacă o jucărie care îi place merită sau nu prețul cerut, sau faptul că cei 10 lei din pușculiță nu ajung să plătească factura pentru care mama este îngrijorată. În acest moment un ATM este un "dulap care ne dă bani" și problemele referitoare la bani sunt greu de înțeles când soluția stă într-un perete care dă bani dacă îi ceri.

Și totuși, dacă ei sunt într-o lume magică, are rost să începem educația financiară sau mai bine așteptăm să treacă de vârsta de 7 ani? Studiile arată că în acești primi 7 ani de viață ne formăm convingerile care ne guvernează valorile din viață, alegerile pe care le facem și modul în care ne gestionăm resursele (de bani, timp, disponibilitate etc), iar asta poate duce la succes sau la o viață plină de dificultăți, deci vom începe educația financiară devreme, cu exemple pe înțelesul copilului și cu o atitudine de încurajare.

De făcut împreună cu copilul:

Găsește un moment de liniște în care puteți să discutați relaxați, de exemplu la masă, când vă jucați ceva, când faceți curat împreună, când vă plimbați prin parc.

Vorbește cu copilul despre bani și pune-i întrebări, apoi ascultă cu atenție răspunsul fără să corectezi copilul, așa vei înțelege ce știe, ce crede și îți va da o idee de unde să începi lecțiile tale, acasă.

  • Ce crezi că sunt banii?
  • La ce îi folosim?
  • De ce crezi că uneori îți spun că nu avem bani?
  • Ce simți când vrei ceva și eu nu îți cumpăr?
  • Ce ai face dacă ai avea toți banii din lume?

Pentru copiii mai mari, care deja și-au format niște idei despre bani, vei putea înțelege unde ai de făcut corecturi, unde vrei să adaugi informații, unde are copilul un punct de interes, pentru a veni cu elemente noi legate de bani, în discuție.

Uneori copilul își face ideea lui care poate fi greșită și dacă o afli o poți corecta ușor și rapid.

De exemplu: copilul vrea ceva la cumpărături și îi spui că nu ai bani, apoi te vede că plătești mâncarea și mai ai bani în portmoneu, în acest moment poate simți că îl minți, că ai bani și cumperi doar ce vrei tu, că el nu contează și așa mai departe. Dacă îți spune ceva, îi dai explicații pe loc, dar dacă nu o face acest incident trece pe lângă tine fără să îți dai seama de el și nici nu vei înțelege de ce seara acasă când îi rogi să își strângă jucăriile se supără brusc, trântește ceva și îți răspunde că "ești o mamă rea, lasă-mă în pace".

Prin acest tip de întrebări vei putea să discuți la momentul potrivit despre ceea ce vede, ca să înțeleagă mesajul corect legat de bani și administrarea lor.

Ca să merg mai departe cu mesajul de mai sus, într-o astfel de situație îi vei explica copilului că ai bani pentru mâncare și factura de curent sau plinul de benzină la mașină, dar nu și pentru jucării. Îți vei da seama probabil că este recomandat să introduci o regulă referitoare la când și cum cumpărați jucării, dacă este momentul să aibă și copilul pușculiță pentru a avea libertatea de a-și lua jucării, de a alege și a stabili priorități și așa mai departe.

Educația financiară ia timp și se face pas cu pas, dar o să vezi că nu este atât de dificil.

Odată ce ai decis că educația financiară contează pentru voi, vei vedea cum va deveni parte din viața de zi cu zi așa cum este orice formă de educație: așa cum îl înveți pe copil comportamentul social – cum să se poarte cu cei din jur, să salute, să vorbească frumos și cu respect; educația rutieră – cum ne comportăm pe stradă ca să fim în siguranță; educația referitoare la sănătate – ce înseamnă hrana sănătoasă, mișcarea în aer liber, etc; tot așa îi vei explica diverse aspecte legate de bani cu care te întâlnești zi de zi.

Te așteptăm în comunitatea Academia Părinților Aegon pentru mai multe articole și materiale privind educația financiară a copiilor. În plus, am pregătit pentru tine un ghid despre cum să oferi siguranță financiară familiei tale.

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success.”