Cum te ajută o asigurare de viață să îți poți susține copilul

După ce devii părinte, fericirea familiei, dar mai ales a copilului este tot ceea ce îți dorești să obții și să protejezi. Vrei să poți să îi oferi tot ceea ce are nevoie, atât din punct de vedere emoțional, pentru că știm cât de mult contează prezența părinților în dezvoltarea armonioasă a copilului, cât și din punct de vedere financiar.

Știm că nu obișnuim să ne gândim tot timpul la aspectul financiar, cel puțin nu pe termen lung. Tindem să facem planuri pe termen scurt, astfel încât să îi putem acoperi nevoile imediate, de la scutece sau haine adecvate, la hrană sănătoasă și acces la activități care să îl dezvolte. Pe de altă parte, timpul zboară, iar nevoile copilului cresc odată cu el. Astfel încât, până să realizăm nevoia de a economisi pentru viitorul lui, deja acesta e aici, are loc, iar apoi riști să nu poți să faci față valului de cheltuieli care apar. Așa că momentul potrivit pentru a începe să pui bani deoparte pentru a-l putea susține în viitor este acum.

Poate părea prea direct spus, însă dacă acționezi acum, din timp, vei reuși, cu eforturi mai mici, dar pe termen lung, să economisești o sumă considerabilă care să îți ofere liniștea că, indiferent de ce planuri va avea, tu poți să fii acolo pentru el inclusiv prin a-I oferi sprijin financiar.

Poate dorește să studieze în străinătate, poate urmează o facultate din România, însă vrea să devină antreprenor încă din timpul studenției sau vrea să își cumpere o primă mașină pentru a călători sau o primă locuință. Orice va visa, a putea fi acolo pentru el va conta enorm.

În plus, cu cât începi mai repede să economisești, cu atât va fi mai simplu, vei putea să pui sume mai mici deoparte lunar, însă în mod constant, reușind astfel să îți atingi obiectivul.

Iată câteva caracteristici ale fiecăruia în parte:

  1. Contul de economii

Poți alegi să pui bani deoparte pentru copil printr-un cont de economii dacă obișnuiești frecvent să retragi și să completezi ulterior sumele depuse. Avantajul acestuia este faptul că ai acces permanent la bani. Pe de altă parte, dobânda este variabilă și poți face transferuri și plăți din acest cont folosind Internet Banking.

  1. Depozitul la termen

În cazul depozitului la termen, trebuie să dai dovadă de un pic mai multă disciplină financiară, pentru că retragerile înainte de termen sunt penalizate de bancă. Perioada depozitelor variază între o lună și 36 de luni și cu cât economisești pe o perioadă mai lungă, cu atât vei obține rezultate mai bune.

  1. Asigurarea de viață cu economisire

Asigurarea de viață vine și aceasta cu o serie de avantaje. Oferă protecție financiară pentru evenimente neprevăzute cum ar fi accidentele, dar este și un instrument eficient de economisire. Altfel spus, în perioada în care pui bani deoparte pentru viitorul copilului tău ești și protejat financiar. De exemplu, dacă ai un accident și ai nevoie de spitalizare sau de o intervenție chirurgicală, primești sprijin financiar, mai exact, obții bani pentru zilele în care stai în spital sau pentru intervenția chirurgicală. Astfel, nu vei mai simți atât de puternic impactul acestor momente asupra bugetului familiei tale.

În cazul în care tu nu ai mai fi, familia ta va primi, de asemenea, sprijin. În cazul în care vei fi în situația de a-ți pierde definitiv capacitatea de muncă, adică intri în invaliditate, planurile tale de viitor merg înainte, noi, compania ta de asigurare, vom continua să plătim pentru tine asigurarea până la finalul contractului. În plus, din start, din momentul în care închei asigurarea, îl poți denumi pe cel mic beneficiarul contractului, astfel vei știi sigur că banii vor ajunge la el.

Dincolo de aceste situații, în ceea ce privește eficiența asigurării de viață ca instrument de economisire, iată care sunt principalele avantaje:

  • dobânda este garantată;
  • la maturitatea/finalul contractului nu plătești impozit pe banii economisiți;
  • în cazul în care tu nu ai mai fi, copilul tău va putea primi beneficiul asigurării direct, fără să fie nevoie de trecerea printr-un proces de succesiune care poate dura ani de zile;
  • după primul an de contract, vei primi o primă trimestrială pentru 3 evenimente importante din viața ta: căsătoria ta, nașterea copilului și prima zi de școală sau admiterea la facultate a acestuia;
  • vei avea o creștere de 30% a sumei asigurate pentru asigurările suplimentare, după primii 5 ani de contract, dacă nu ai fost despăgubit în acest interval;
  • te va ajuta să devii mai disciplinat financiar. Vei pune cu regularitate bani deoparte, chiar dacă nu este vorba despre sume mari, pentru că vei economisi pe termen lung, la final vei reuși să ai o sumă considerabilă pentru planurile copilului tău.

Calculează cât poți economisi printr-o asigurare de viață

Chiar dacă ți le-am prezentat separat, pentru a le putea identifica mai ușor caracteristicile, toate aceste instrumente de economice sunt complementare, iar recomandarea noastră este să le folosești pe toate, fiecare adaptat la obiectivul pentru care pui bani deoparte. Pentru obiective pe termen scurt sau mediu ai la îndemână contul de economii și depozitul la termen, iar pentru obiectivele pe termen lung, asigurarea de viață cu economisire. 

În cazul în care te gândești de ce este nevoie să economisești folosind instrumente de genul celor de mai sus, când poți păstra banii acasă. A pune banii la saltea este, dincolo de faptul că s-a transmis din generație în generație, una dintre cele mai puțin eficiente metode de a economisi. De la faptul că poți oricând să te atingi de ei, deci să îi consumi uitând de obiectivul pentru care ai început să îi strângi, până la faptul că, nefiind vorba despre niciun contract, nicio responsabilitate asumată, sunt șanse foarte mari să renunți în timp la acest obicei.

Indiferent de cum vei decide să pui bani deoparte pentru copilul tău, simplu fapt că îți dorești să faci acest lucru este un pas înainte spre un viitor mai bun pentru el.