Cum să faci economii când cumperi electrocasnice și ce să le arăți copiilor

Copii se nasc și cresc în casele noastre în care avem electrocasnicele de care avem nevoie. Pentru că ele sunt acolo, copilul le ia de-a gata, fără să știe că sunt o cheltuială pentru casă. Electrocasnicele ne fac viața mai ușoară și când ceva din casă se strică și trebuie înlocuit, asta costă bani.

Când facem acasă bugetul pentru luna în curs vom pune o sumă de bani deoparte pentru acoperirea riscurilor, pentru eventuale urgențe. Acesta este fondul de urgență. Copilul nu va înțelege prea ușor ce este acesta și de ce punem bani acolo în loc să ne cumpărăm ceva ce ne place, așa ca trebuie să îi explicăm.

Explicațiile cele mai relevante sunt cele care folosesc un exemplu ușor de înțeles de către copil

Presupunem că ni se strică frigiderul într-o seară de vineri. Dacă este iarnă, putem ține alimentele la rece pe balcon câteva zile până când găsim pe cineva să ni-l repare sau, dacă nu se poate repara, avem puțin timp să analizăm oferta câtorva magazine ca să găsim un alt frigider pentru nevoile noastre la un preț cât mai bun.

Analizăm cum ne dorim să fie un frigider: să fie mare sau mic ca aibă loc în bucătăria noastră, să aibă congelator mare pentru că aducem de la țară carne din curtea bunicilor și trebuie să o depozităm sau, din contră, să aibă un congelator mic pentru că luăm totul proaspăt și nu facem stoc de mâncare, să aibă consumul de energie mic, eventual să fie de la o anumită marcă în care avem încredere.

Dar dacă frigiderul se strică vara, ce ne facem? Toate alimentele se vor strica, inclusiv rezervele de carne, legume și fructe din congelator. Prin urmare, această cheltuială este urgentă, frigiderul trebuie reparat sau înlocuit în aceeași zi.

Le vom vorbi copiilor mai mari despre clasa de energie a unui electrocasnic. Cu cât frigiderul are clasă energetică ce indică un consum mic de energie și prețul va fi mai mare. Totuși, în timp, diferența de preț se acoperă și pe termen lung ieșim în câștig cu astfel de electrocasnice care fac economie de energie și țin facturile de electricitate mai mici.

Putem analiza împreună alte electrocasnice cum ar fi mașina de spălat care poate avea programe prin care economisește electricitate, apă sau timp. Sau să discutăm despre diferența între o plită electrică și un aragaz care folosește gaze naturale. Analiza se poate duce către orice electrocasnic aveți în casă. Discutați despre cât de repede ar trebui înlocuit dacă se strică și câți bani ar trebui să aveți pentru acest lucru în fondul vostru de urgență.

Să mergem la un alt exemplu: dacă unul dintre părinți lucrează de acasă și se strică laptopul. Acesta trebuie reparat sau înlocuit de urgență. Dacă este vechi și degradat moral - adică nu mai face față aplicațiilor pe care trebuie să le folosim, este clar că reparația nu este o opțiune, deci avem nevoie de unul nou, iar pentru a cumpăra un laptop de calitate înseamnă să avem bani disponibili și acum vorbim de o sumă mai mare.

Ne așteptăm ca produsele electronice și electrocasnice să ne țină cât mai mult. Asta înseamnă că pentru lucrurile importante vom achiziționa produse de la mărci cunoscute, care ne dau și garanția calității. Chiar dacă vor fi mai scumpe, știm că merită banii.

Una este să cumpăr un fier de călcat, un prăjitor de pâine, o cafetiera simplă, un mixer de mână mic sau alte produse asemănătoare de la branduri necunoscute și să risc să se strice mai repede, și alta este să cumpăr produse mari și greu de înlocuit. Cât mă costă cele din prima categorie? Cât o ieșire la un restaurant sau mai puțin. Pot risca? Da, nu aș pierde foarte mulți bani dacă s-ar strica.

Vorbiți-le copiilor despre garanția produsului cumpărat

Pentru orice electrocasnic achiziționat se oferă garanție. Ce este asta? Dovada faptului că acel produs va funcționa așa cum trebuie o perioadă de timp. În magazin se face un test al produsului electrocasnic, apoi se eliberează garanția.

Să presupunem totuși că, odată instalat, produsul nu funcționează cum trebuie. Ce facem? Avem diverse opțiuni, dar trebuie să le cunoaștem înainte de a achiziționa produsul ca să știm care sunt opțiunile la care putem apela: să ducem produsul înapoi și să ne fie înlocuit cu altul, să avem service gratuit prin care ni se repară produsul sau ni se înlocuiește dacă nu poate fi reparat.

Pentru cât timp este valabilă garanția produselor electrocasnice? Asta depinde de produs. Analizați la magazin sau pe internet mențiunea despre perioada de garanție a produselor electrocasnice. Sunt magazine care pentru o sumă de bani oferă o garanție extinsă: de exemplu dacă aș cumpăra un produs care are garanție un an, magazinul îmi oferă opțiunea de a extinde garanția cu încă un an sau doi ani.

Pentru a beneficia de garanție trebuie să respect condițiile din aceasta, trebuie să păstrez factura și bonul prin care am achiziționat produsul plus certificatul de garanție. Înainte de a pune garanția în dosarul în care țin aceste documente este bine să le recitesc și să mă asigur că îndeplinesc condițiile necesare în caz de nevoie.

Discutați cu copiii preadolescenți și adolescenți despre perioada de garanție și cum li se pare: scurtă, suficientă, lungă? Întrebați dacă ar avea sens prelungirea garanției și plata costului suplimentar și de ce? Aceste discuții le vor deschide mintea pentru a fi analitici și pentru a nu plăti orice văd în fața ochilor.

Ce se întâmplă dacă produsul electrocasnic se strică după expirarea garanției?

În această situație avem câteva opțiuni: să contactăm service-ul specificat în garanție și să suportăm noi prețul reparației, să sunăm alt service mai ieftin care face reparații la un preț mai mic sau să înlocuim produsul. În funcție de produs și de costul reparației vom analiza ce este de făcut și cum este mai bine să procedăm: reparăm sau cumpărăm un produs nou.

Când ne întâlnim prima oară cu o astfel de situație o vom analiza împreună cu copilul. Dacă suntem în situația în care produsul trebuie înlocuit, îi vom vorbi copilului despre reciclarea inteligentă, despre poluare și despre consumul responsabil de resurse. Trebuie să reparăm înainte de a arunca și, dacă nu putem repara, să reciclăm responsabil cu ajutorul magazinului de la care cumpărăm nou produs sau de la alte companii specializate în reciclarea produselor electrocasnice.

Ce va învăța copilul din această lecție de educație financiară?

Trebuie să avem disponibil un fond de urgență pentru a înlocui sau repara aparatele electrocansice atunci când se strică, iar acest lucru este mai important decât o ieșire de weekend sau cumpărarea unor lucruri care ne plac și de care de fapt nu avem nevoie.

Aceste lecții pe care ei le învață acum alături de noi îi vor ajuta în viața de adult, pentru că vor ști cum:

  • Să cumpere inteligent, adică să analizeze nevoia pe care o au de la un produs electrocasnic și să verifice mai multe opțiuni înainte de a cheltui banii.
  • Să verifice produsele de la diferite branduri, să analizeze caracteristicile tehnice, să identifice produsul de care au nevoie și care le îndeplinește cerințele, apoi să compare prețul în funcție de acestea.
  • Să analizeze condițiile de garanție pentru un produs și necesitatea extinderii perioadei de garanție cu plata unui cost suplimentar.
  • Să știe că de obicei prima opțiune cea mai ieftină este să repare un produs și nu să îl înlocuiască direct cu unul nou. Va înțelege și că produsele au o perioadă de folosință și apoi ele se degradează fizic sau moral, așa că versiunea înlocuirii lor cu un produs nou poate fi mai eficientă financiar.
  • Să facă economii și să reîntregească fondul de urgență după ce au făcut o cheltuială pentru un electrocanic ce a trebuit reparat sau înlocuit.

Din toate evenimentele cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi putem face lecții de educație financiară pentru copiii noștri, acestea sunt lecții pentru viață.

Spor la educație financiară, dragi părinți!

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."