Costurile aferente creșterii copilului pot să îți afecteze serios bugetul pe viitor. Dar, hai să vedem, cât costă de fapt să crești un copil? Îți dăm un mic indiciu: nu este vorba doar despre bani.
Ca viitori părinți, cei mai mulți dintre noi încep să își reevalueze situația financiară pentru că sunt foarte conștienți că urmează o schimbare. Ȋn timp ce majoritatea știu doar că este scump să crești un copil, nu au o imagine clară despre ce înseamnă acest scump. Ei, bine, Bank of America a făcut aceste calcule pentru tine și spune că suma medie necesară pentru creșterea unui copil până la vârsta de 17 ani este de 233.000 dolari. Adică aproximativ 988.665 lei. Dar acestea sunt strict aspectele financiare.
Costul real al creșterii unui copil merge mult dincolo de bani. Nu este vorba doar de cumpărarea unei case cu un dormitor în plus sau de plătirea orelor de matematică în particular.
1. Să ai copii este epuizant
Fie că e vorba de faptul că nu dormi destul din cauza unui nou-născut, fie că te îngrijorezi din cauza unui adolescent sau că trebuie să-l supraveghezi la teme, o să pierzi cel puțin 6 luni de somn în timpul vieții copilului tău.
2. O să cheltui mult mai mult decât crezi
Prioritățile ți se schimbă semnificativ când ai copii şi, cei mai mulți dintre noi, să fim sinceri, nu știu cât costă scutecele, mâncarea pentru copii şi îngrijirea lor. De îndată ce se lovesc de aceste cheltuieli, 48% dintre părinți spun că se simt împovărați financiar.
3. O să faci cumpărături bazate pe emoții
O mare parte din cheltuielile pe care o să le ai - spun părinții, dar şi economiștii - vor merge spre a-ți diminua grija că dacă nu îți implici copiii în activități educaționale, sportive, ore suplimentare, posibilitatea de a cânta la un instrument etc., aceștia nu vor fi fericiți, nu se vor integra în grupul lor de prieteni sau nu vor avea succes în viitor. Asta explică, spre exemplu, de ce familiile cu venituri mici din districtul Jing’an (Shanghai) cheltuie în medie 70% din ce câștigă pentru copiii lor. Acesta este, într-adevăr, un procent remarcabil. Şi acest trend de a cheltui pentru copii este real atât în cazul săracilor, cât şi al bogaților. Ȋn 2014, cei mai bogați 1% din americani au cheltuit mai mult cu 860% decât media națională pe educația copiilor lor.
4. Este foarte probabil ca veniturile tale să scadă
Studii recente care le-au inclus pe mamele din Olanda au arătat că acestea pierd aproape 50% din venituri când au primul copil. Cei mai mulți părinți decid să lucreze mai puțin sau deloc pentru o perioadă de timp, mai ales atunci când copilul este foarte mic. Acest cost, care merge de la a-ți întrerupe cariera până la pierderea aprecierii la locul de muncă odată ce te întorci la birou, se poate întinde pe mulți ani. Costul îngrijirii copilului este câteodată atât de ridicat comparat cu veniturile, încât 38% dintre mamele care fac parte din Generația Millennial şi 20% din tații din aceeași generație decid să renunțe la slujbă pentru a putea avea grijă de copii.
5. Timpul alocat pentru îngrijirea copilul va fi cea mai de preț investiție a ta
Timpul mediu petrecut cu copilul a crescut peste tot în lume, chiar dacă tot mai multe femei au slujbe care necesită să fie plecate de acasă. The Economist a scris în 2017 că o mamă obișnuită petrece 104 minute/zi având grijă de copii, ceea ce era mult mai mult decât cele 54 minute/zi raportate în 1965. Bărbații petrec, în general, mai puțin timp având grijă de copii, dar mult mai mult decât în trecut - cifrele lor au sărit de la 16 minute/zi la 59 minute/zi. Cum s-a întâmplat asta? Ȋn anii ‘60, îngrijirea copiilor era o activitate de supervizare făcută de către mamă, în timp ce era ocupată făcând de mâncare sau curățenie. Astăzi, părinții petrec mult mai mult timp de calitate alături de copii şi se implică mai mult în educația lor.

Dacă toate cifrele de mai sus te stresează, ține minte că acest cost mediu nu reprezintă suma necesară sau de care este nevoie neapărat pentru a creste un copil. Aceasta este doar media cheltuielilor unei familii de clasă mijlocie. Sunt necesare fiecare dintre cheltuielile de mai sus? Probabil că nu. O parte dintre costuri, cum ar fi unele jucăriil sau articole de îmbrăcăminte, nu sunt neapărat necesare. Altele cheltuieli sunt datorate alegerii de a trăi în zone scumpe.
Un alt lucru demn de menționat este că suma medie aferentă creșterii unui copil scade după fiecare copil. Primul copil este cel mai scump, al doilea mai puțin, al treilea şi mai puțin, şi tot așa. Dar este mai bine să cunoști cifrele decât să nu știi la ce să te aștepți.