Părinții cu care mă întâlnesc sau care îmi trimit mesaje îmi spun îngrijorați că ei nu au primit educație financiară și nu știu ce să facă cu copiii lor referitor la acest subiect, apoi mă întreabă ce ar trebui să cuprindă această educație.
Toți părinții își doresc copii care să aibă o viață frumoasă, lipsită de grija zilei de mâine. Și eu îmi doresc asta pentru fetița mea și înțeleg foarte bine această îngrijorare.
La ce se referă educația financiară
În educația financiară sunt câțiva piloni de bază pe care se construiește informația pe care o dăm mai departe cum este câștigul banilor și administrarea lor - adică modul în care îi gestionăm: cum îi cheltuim, cum îi economisim, cum îi investim și cum îi dăruim.
Studiile arată că avem comportamentul financiar influențat de personalitatea financiară cu care ne naștem, adică economi sau cheltuitori și de educația pe care o primim în primii șapte ani de viață, la care se adaugă experiențele proprii legate de bani.
Începeți educația financiară prin analiza comportamentul vostru în legătură cu banii ca mai apoi să construiți și să transferați mai departe copiilor voștri valori, principii și obiceiuri bune.
Când și cum să începi educația financiară a copiilor
Educația financiară se începe când copilul cere ceva, asta se întâmplă cam pe la vârsta de trei ani.
Cum începem și cum continuăm?
Prin joc de la vârste mici, prin experiențe din lumea reală care mai apoi sunt transpuse acasă în jocuri de rol, prin explicații potrivite vârstei și cu exemple din zona de înțelegere a copilului. De exemplu, după ce mergem la magazin, acasă ne jucăm de-a vânzătorul și cumpărătorul și jucăm rolurile cu schimbul.
Explicațiile vor duce apoi la discuții, copilul deja pune întrebări, încearcă să își depășească limitele, testează primele forme de negociere ”te roooog/ doar acum/ este ultima dată/ nu mai cer nimic niciodată...”.
Mai departe, când copilul devine școlar, puteți să-l lăsați să experimenteze și să tragă singur concluzii.
Pot începe educația financiară și mai târziu, cu copii mai mari?
O întrebare venită des de la părinți este: dacă am ratat startul, pot începe educația financiară cu copilul meu care este mai mare?
Răspunsul este DA, educația financiară se face la orice vârstă.
O veste surprinzătoare pentru părinții care susțin că nu au făcut educație financiară copilului este aceasta: copilul dumneavoastră a avut parte de educație financiară prin tot ce a văzut și înțeles de la voi și de la cei din jur.
Copilul mai mare are deja o părere despre bani și o atitudine care se vede în modul în care administrează banii pe care îi are la dispoziție.
Trebuie să înțelegeți de unde începeți, adică să vedeți modul în care copilul se raportează la bani, ce a înțeles referitor la bani din ce a trăit, văzut și auzit acasă sau în afara casei, modele preluate de pe internet, de la gașca de prieteni, de la colegii de clasă. Astfel veți ști care sunt în baza educației ”cărămizile” bune și care sunt cele strâmbe pe care să le îndreptați.
Ce trebuie să știe copiii despre bani în funcție de vârsta lor?
Am împărțit vârstele în trei categorii:
- preșcolarii, care trăiesc în lumea magiei pentru că au partea dreaptă a creierului puternic funcțională în primii ani de viață.
- vârsta cuprinsă între 8 ani și adolescență când copiii se apropie de logica adulților, lecțiie sunt bazate pe situații reale, iar ei sunt deschiși la discuții.
- vârsta cuprinsă între adolescență și maturitate când trebuie să aducem informație să susțină dorințele și acțiunile tinerilor noștri care se apropie de vârsta la care își iau zborul din cuib și își vor asuma consecințele deciziilor lor.
Copiii cu vârste de până în 7 ani, preșcolarii, trebuie să afle de la părinți:
- Ce sunt banii, cum arată și la ce se folosesc.
- Faptul că banii sunt un mijloc de schimb pentru ce avem nevoie și ce ne dorim, cu bani putem să cumpărăm diverse lucruri și experiențe.
- Banii se câștigă prin muncă – în schimbul efortului se primesc bani.
- Banii sunt limitați – de multe ori trebuie să alegem ce cumpărăm (exemplu mâncare sau jucării), copilul învață să accepte refuzul.
- Diferența dintre nevoie și dorință – copiii de grădiniță înțeleg această diferență și o pot accepta.
- Economii – copilul va avea pușculiță în care își poate aduna banii primiți sau uneori munciți, pentru a-și cumpăra ce își dorește.
- Cheltuirea banilor – copiii vor fi mai atenți când cheltuie din banii lor pentru că văd cât timp și răbdare au investit pentru a-i aduna. Părinții le vor oferi explicații despre alegerile pe care pot să le facă cu banii pe care îi au.
- Lucruri diferite au prețuri diferite –noțiunea de valoare o vor înțelege după vârsta școlară, când creierul ajunge în altă fază de dezvoltare, ajunge să înțeleagă că banii ajung pentru anumite lucruri și nu pentru toate.

Copiii de vârstă școlară până în adolescență trebuie să afle în plus
Pe lângă tot ce am menționat la vârsta preșcoală se mai adaugă și elementele de mai jos:
- Câștigul banilor – copiii vor să câștige banii lor și este bine să îi încurajăm,
- Cheltuitul banilor –vor să cheltuie singuri, să se simtă independenți, dar au nevoie de ghidajul părinților care acum îi învață cum să analizeze situații diverse și să ia decizii chibzuite;Notă: în articolele din Academia Parinților Aegon găsiți multe idei despre cum să îi ghidați.
- Economiile – vârste mai mari, tentații mai mari, dorințe mai mari. Părinții vor veni cu explicații care să încurajeze economisirea astfel încât să nu cheltuie toți banii atunci când îi au. Îi mai lăsăm să greșească și să tragă concluzii care să îi facă mai atenți pe viitor.
- Stabilirea de obiective – reduc frustrarea copilului în fața unui refuz, îi încurajează să găsească idei de a-și satisface dorința, vor percepe mai bine rolul economiilor;
- Datoriile – copilul poate înțelege ce este un împrumut, cum funcționează, îi vom învăța despre dobândă, comisioane, penalități;
- Risc și siguranță – le vom vorbi despre risc, diminuarea riscului, transferul riscului, asigurări, tipuri de asigurări, când și de ce să le facem, cu ce ne ajută, cum funcționează;
- Investiții – vorbiți-le despre diferite tipuri de investiții și deschideți-le mintea către gândirea antreprenorială, le va fi de folos indiferent de meseria pe care o vor alege.
- Dăruință – banii ne ajută să facem fapte bune și asta ne face fericiți.
Adolescenți și mai departe câtre vârsta matură:
Dorința de a avea bani și de a avea libertate de a-i cheltui este tot mai mare. Petrec mult timp departe de părinți, sub influența și tentația care vine din mediului extern – gașcă, colegi, prieteni, social media, TV, internet.
- Câștigul banilor –trebuie să afle elemente referitoare la dreptul muncii, ce presupune un contract de muncă, ce sunt impozitele datorate, care este diferența dintre salariul brut și net, ce presupun alte tipuri de venituri, care sunt avantajele lor, cum se impozitează;
- Administarea banilor- analize pe situații de viață. Scopul discuțiilor este să înțeleagă că banii care intră într-o gospodărie trebuie împărțiți între diferite tipuri de cheltuieli și abia la final rămân banii de distracție;
- Economisire, stabilirea de obiective, acoperire riscuri, investiții pe termen mediu și lung, puterea dobânzii compuse, instrumente financiare – toate aceste elemente trebuie să le fie familiare și să puteți avea discuții și dezbateri despre ele;
- Sunt importante discuțiile despre fraude, bani ilegali, situații ilegale și consecințele acestor acțiuni asupra vieții de adult;
- Experiențe personale –acum este momentul să îi lăsați să greșească și să învețe din experiențele lor cu scopul de a fi pregătiți pentru viața de adult când greșelile sunt mai scumpe și consecințele mai dure.
- Voluntariatul și îndreptarea unor sume de bani către cauzele în care cred îi ajută să își contureze valorile bune din viață.
Ne dorim ca aceste elemente de bază pentru educația financiară a copiilor să fie un ghid bun alături de articolele din Academia Părinților Aegon.
În acest proces sunteți un partener care trebuie să încurajeze fără să critice, astfel încât copilul sau copiii să vină cu încredere spre voi cu idei, cerințe, frustrări, greșeli, experiențe de tot felul din care să culeagă lecții despre bani folositoare pe viață.
Spor la educație financiară, dragi părinți!