Dacă faci parte dintr-o familie foarte generoasă sau ai prieteni topiți după copilul tău, probabil te afli în poziția în care casa ta este un depozit de jucării cu care copilul nu se joacă și de care te împiedici la tot pasul. Află din acest articol cum poți reduce cheltuielile celor din jur fără resentimente!
Sunt copii foarte atașați de lucrurile lor așa că nici nu le poți da sau poate cei care le cumpără se așteaptă să le vadă, așa că nu te poți debarasa de ele cel puțin o perioadă.
De obicei, bunicii sunt primii care din prea multă dragoste sufocă copilul cu diverse: haine pe care ei le consideră deosebite și tu nu mai știi cum să scapi de ele imediat cum ies pe ușă, jucării colorate și gălăgioase sau cumpără tot ce vrea și cere puiul mic, chiar și ce nu a apucat să ceară încă. În curând copilul crește și ajunge să le facă direct listă de cumpărături plină de jucării și ei, evident, o vor îndeplini. Pe cât de drăgălaș poate fi copilul tău în poziția de manager pe resursele bunicilor, pe atât de îngrijorați sunteți voi părinții de banii aruncați pe fereastră și, mai ales, de relația care se construiește între copil și cei dragi prin intermediul banilor.
La fel pot face și nașii, mătușile și unchii, prietenii dragi și oricine vă mai trece pragul, adică să confunde dragostea cu banii cheltuiți pe răsfățul copilului.
Vă uitați la acel munte de jucării și îl traduceți în bani
Uau, sunt acolo câteva salarii bune, poate chiar o sumă de bani pe care voi nu ați reușit să o economisiți ca să îi aveți în caz de ceva, nu neapărat ceva rău, chiar și în caz de ceva bun, cum ar fi când apare peste noapte o ofertă senzațională pentru care ar fi minunat să aveți bani pregătiți. Dacă scenariul vi se pare cunoscut, atunci cu siguranță vă întrebați cum puteți rupe acest lanț.
Pe de-o parte aveți copilul care este învățat cu acest răsfăț la fiecare vizită, pe de altă parte îi aveți pe ceilalți care v-ar considera nerecunoscători și niște părinți ciudați care strică bucuria copilului. Îmi dau seama că este un teren sensibil, o gheață subțire pe care încercați să faceți sărituri, nu alta. Cel mai ușor ar fi să lăsați lucrurile așa cum sunt, dar asta nu duce la nimic bun.
Pe de altă parte voi trebuie să vă ”revanșați” cumva, alți bani, altă distracție, și copilul crește cu valori legate de bani pe care nu vi le doriți. În plus, acei bani ar putea fi mult mai bine cheltuiți.

Cum să abordați problema banilor cheltuiți de cei dragi fără să apară resentimente?
Nu este o discuție ușoară pe care va fi nevoie să o porți cu cei apropiați, dar cu siguranță va fi utilă. Mai jos regăsești 5 pași pe care îi poți urma pentru a nu apărea resentimente.
1. Fără reproș sau vorbe care pot fi înțelese ca reproș
Gestul făcut de cei dragi este din dragoste așa că orice sugestie sau idee care poate părea un reproș va durea și va genera consecințe neplăcute. Puteți da vina pe mine sau pe educatorii financiari și pe experții în parenting care vă învață să nu răsfățați copilul și, prin urmare, cantitatea de jucării, haine, bani sau alte lucruri primite de copil trebuie să fie reduse la nivelul nevoilor reale.
2. Cereți păreri și ascultați cu interes
Cum ați putea implementa asta? Eventual să îi cumpărați copilului un cadou mai mare și mai util la care să contribuiți toți și aici cereți păreri: să fie o bicicletă sau mai bine mobila de jucărie pe care și-o dorește? Sau poate mai bine să investiți banii dați pe jucării pe ceva ce dezvoltă copilul? Un curs de înot, sau unu pentru o limbă străină sau... și aici cereți idei.
3. Găsiți soluții împreună
Dacă propunerile pe care le primiți nu vă sunt pe plac, luați-le în considerare și mergeți mai departe cu ideile în direcția în care doriți să duceți discuția. ”Pentru că nu suntem hotărâți, poate ar fi mai bine să adunăm banii? Să facem un cont sau o asigurare în care virăm bani lunar pentru a-i avea când crește. Ce credeți? La 18 ani nu o să își amintească muntele acesta de jucării, dar o să îi fie de folos banii pentru studiile pe care și le dorește. O să ne mulțumească și noi o să ne felicităm că am fost înțelepți.” Cine credeți că o să vă răspundă ”ba nuuuu, mai bine cheltuim în continuare pe jucării”. Dacă se întâmplă asta ori reluați discuția cu altă ocazie ”apropo de ce am vorbit, am găsit un produs de economisire, vreți să renunțăm la câte o jucărie și să contribuiți cu o mică sumă lunar?” sau amâni discuția dacă simți că încă nu este momentul potrivit.
4. Reamintiți-le discuția avută
La următoarea vizită, când vin încărcați așa cum sunt obișnuiți nu luați foc încă de la intrare, nu comentați, lăsați lucrurile să se desfășoare. Mai târziu, când stați liniștiți la o cafea reamintiți discuția și stabiliți limitele de comun acord. Sunt persoane care cumpără ceva pentru că așa simt că pot avea parte de mai multă dragoste din partea copilului. Alții cumpără pentru că își permit. Alții cumpără pentru că ei nu au avut jucării sau haine sau dulciuri în copilărie și și-au dorit. Chiar dacă îi înțelegeți și vă este clar și motivul pentru care fac aceste cheltuieli știți că asta nu ajută copilul vostru în dezvoltare și banii aceia sunt în mare parte aruncați pe fereastră pe lucruri care nu contează.
5. Stabiliți limite și reguli care să fie în avantajul lor și al copilului vostru
Dacă ajungeți la un consens, cadourile de vizită vor fi tot mai simbolice ca, mai apoi, să fie înlocuite cu alte surprize de genul: ”Ce mi-ai adus?”, ”Azi nu ți-am adus ceva, am alt cadou pentru tine, mai special: ne jucăm jocul X / ieșim afară să ne jucăm cu mingea / o să ne uităm la un film împreună / o să facem o căsuță din carton împreună etc.”. Cadourile mai mari se vor cumpăra de sărbători și la ocazii, iar ele vor scădea numeric. Puteți încuraja copilul să își facă lista de dorințe și să menționați că din partea voastră și a bunicilor / nașilor/ unchilor vor primi un singur cadou, să se gândească bine și să aleagă din listă care sunt primele trei dorințe ca să vedeți ce puteți găsi. Pentru copiii mai mari faceți același lucru, doar că în cazul lor puteți stabili și o sumă în care să se încadreze cu cadoul sau pentru adolescenți puteți chiar să le dați banii dacă cer asta și își vor cumpăra ei ce își doresc.
Ce faci când alte persoane îi cumpără copilului tău lucruri scumpe?
Te poți trezi cu persoane care vor să se împrietenească cu tine sau persoane care pur și simplu vor să epateze, așa că îi aduc copilului tău jucării sau lucruri scumpe și tu simți că trebuie să le întorci cadoul sau că este prea mult. Ce e de făcut? Stabilești reguli și le comunici. Poți spune că sunteți stricți cu educația financiară a copilului și nu este cazul să primească lucruri atât de scumpe, fapt pentru care nu le poți accepta pe viitor. Dacă jucăria sau obiectul primit ți se pare exagerat vei vorbi cu copilul tău și îi vei explica că trebuie să returnați jucăria, apoi le dai înapoi. Dacă regulile comunicate de tine nu sunt luate în considerare, cel mai bine este să pui distanță față de aceste persoane. Educația copilului tău este mult mai importantă decât motivele pentru care cineva nu ține cont de regulile tale.
Spor la educație financiară, dragi părinți!